×

“Fotoradaru lietā” Delna sāk gatavot pieteikumu Satversmes tiesai un sūdzību Eiropas Komisijai

 

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” ir uzsākusi dokumentu gatavošanu Satversmes tiesai un Eiropas Komisijai par “fotoradaru lietu”. Iestādēm tiks lūgts vērtēt Ministru kabineta lēmumu nepamatoti izvairīties no atklātības un godīgas konkurences, atļaujot nepiemērot Publisko iepirkumu likumu Iekšlietu ministrijas plānotajai fotoradaru iegādei no uzņēmuma „Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH”. Lai arī Iekšlietu ministrija saka, ka jautājums par radaru pirkšanu bez konkursa vēl nav pieņemts, faktiski valdība jau ir devusi atļauju konkursu nerīkot.

“Delnas vērtējumā Ministru kabineta lēmums ir prettiesisks. Plānotais fotoradaru iepirkums ir tikai jaunākais piemērs ilglaicīgai un sistemātiskai Ministru kabineta praksei bez pamatojuma nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, kad tas kādam nav ērti. Uzskatām, ka valdība arī neapzinās šādu lēmumu sekas ekonomikai, kā arī sabiedrības un uzņēmēju uzticībai valsts pārvaldei un politiķiem ilgtermiņā”, saka Delnas direktors Kristaps Petermanis.

Pro bono jeb bezmaksas juridisko palīdzību Delnai sniedz zvērinātu advokātu birojs SORAINEN.

“Delnai palīdzam, jo jautājums par valdības tiesībām izvairīties no Publisko iepirkumu likuma piemērošanas negatīvi ietekmē ikvienu godīgu un nodokļus maksājošu komersantu. Ceram, ka Satversmes tiesa un, iespējams, Eiropas Komisija, uzsākot pārkāpuma procedūru, sekmēs tiesiskumu publisko iepirkumu jomā Latvijā”, saka zvērināts advokāts Agris Repšs, SORAINEN partneris.

25.septembrī Ministru kabinets lēma atļaut nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, ja Iekšlietu Ministrija lemtu iegādāties fotoradarus no Vācijas uzņēmuma „Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH”. Balstoties uz šo pašu Ministru kabineta lēmumu, bez Publiskā iepirkuma likuma piemērošanas jau ir noslēgts līgums ar līdzšinējo fotoradaru sistēmas ieviesēju „V-Traffic” un tam tiks maksāts par fotoradaru darbību uz Latvijas ceļiem līdz 2012.gada beigām. Arī auditorkompānijas “Pricewaterhouse Coopers” izvēlēta bez atbilstošas publiskā iepirkuma procedūras.

Informācijai

  1. Pārskatu par visu “fotoradaru sāgu”, tai skaitā bijušās iekšlietu ministres L.Mūrnieces (V) darbību un korupcijas pazīmēm iespējams lasīt Delnas uzturētajā Latvijas korupcijas hronikā portālā DeputatiUzDelnas.lv.
  2. Ministru kabineta lēmumu var izlasīt šeit.
  3. Delnas apzinātie līdzīgie prettiesiskie Ministru kabineta lēmumi:

 

Plašāk par iniciatīvu:
Kristaps Petermanis, Delnas direktors, 26788710, kristaps.petermanis@delna.lv

Juridiski komentāri:
Agris Repšs, zvērināts advokāts, SORAINEN partneris, 29179693, agris.repss@sorainen.com

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52