×

Delna veido starptautisku stratēģiju pārtraukt korupcijas nesodāmību

http://www.timetowakeup.org/Atzīmējot darbības 20 gadus, starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International (TI), veido jaunu starptautisku programmu, kas iesaistītu iedzīvotājus korupcijas nesodāmības pārtraukšanā. “Sabiedrība par atklātību – Delna” aktīvi iesaistījusies programmas veidošanā un gatavojas to ieviest Latvijā.

“Pēdējās divās desmitgadēs pasaulē notikusi revolūcija, atzīstot korupciju par problēmu sabiedrības un ekonomikas izaugsmei. Lai to risinātu, pieņemti daudzi likumi un starptautiskas konvencijas. Tomēr korupcijas daudzviet nav kļuvis mazāk, bieži situācijas pasliktinājusies. Tāpēc pienācis laiks teikt sabiedrībai – ir jāmostas, lai korupcija nepaliktu nesodīta, “ komentēja Delnas padomes priekšsēdētāja I.Voika, kura jau kopš februāra iesaistīta īpaši izraudzītā starptautiskā darba grupā, kas strādā pie TI jaunās programmas.

Delnas pieredze pretkorupcijas iestāžu uzraudzības jomā un vēlētāju atbildības veicināšanā guva ievērību  jūnija sākumā Lisabonā, Portugālē notikušajā Eiropas reģiona sanāksmē, kur dalībnieki no 50 reģiona valstīm izstrādāja konkrētus priekšlikumus korupcijas nesodāmības mazināšanai.

“Jau šogad Delnas prioritāte numur viens ir tieslietu sistēmas efektīvāka darbība. Turpmāk pievērsīsimies arī tiesībsargājošo iestāžu darbam, no kuru izmeklēšanas kvalitātes atkarīgs, vai negodīgos var saukt pie kriminālatbildības. Taču pārmaiņas virzīsies lēni, ja cilvēki nepieprasīs godīgu politiku un neatkarīgu tiesu varu. Kā rāda pašvaldību vēlēšanu rezultāti, daļa sabiedrības Latvijā vai nu netic pārmaiņām, vai apzināti atbalsta kriminālnoziegumos apsūdzētus politiķus. Mēs strādāsim, lai mobilizētu tos, kam tas ir nepieņemami”, teica Inese Voika.

“Svarīgi, ka esam apņēmušies strādāt starptautiskā komandā, lai pārtrauktu gadiem ilgušo nesodāmības sajūtu. Lemberga un citu apsūdzēto ilgās tiesas prāvas nonāks starptautiskā balsošanā par neticamākajiem nesodāmības gadījumiem, virtuālie pulksteņi skaitīs katru nākamo dienu šais procesos. Ja nevaram panākt pārmaiņas tūlīt, varam pievērst šīm lietām skaļāku uzmanību”, teica I.Voika.

No 4.jūnija līdz 7.jūnijam Delnas darbinieki piedalījās ikgadējā Transparency International (TI) reģionālajā konferencē Lisabonā, kur apspriesto tēmu lokā bija korupcijas ietekme uz Eiropas finanšu krīzi, lobēšanas atklātību, trauksmes cēlēju aizsardzību valsts un privātajā sektorā.

Konferences galveno uzrunu teica OECD (Starptautiskās ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas) pārstāvis Nicola Bonuči, kas uzsvēra Eiropas krīzes radīto uzticības zudumu gan politiskai, gan finanšu sistēmai. N.Bonuči pauda pārliecību, ka šis ir svarīgs laiks pilsoniskai sabiedrībai, lai veicinātu atklātību un atbildību, lai negatīvās krīzes sekas pārvarētu pēc iespējas ātrāk un mudināja TI uzņemties pārmaiņu līdera lomu.

Delnas darbinieki konferencē piedalījās ar Eiropas Savienības Eiropas Sociālā fonda finansiālu atbalstu. Vairāk par projektu un aktivitātēm var uzzināt:https://delna.lv/darbibas-jomas/juridiska-palidziba-iedzivotajiem/delnas-un-sadarbibas-organizaciju-kapacitates-stiprinasana/

Plašāka informācija,

Evija Goluba, evija.goluba@delna.lv

92,07%  no Projekta finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību. Apakšaktivitāti administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.

ESF un ES karogs - logo

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52