×

Delna dodas uz Kuldīgas skolām ar stundu par godīgumu

Pirmdien un otrdien, 24. un 25. martā „Sabiedrības par atklātību – Delna” pārstāvji dosies uz četrām Kuldīgas skolām, lai tiktos ar skolēniem un skolotājiem. Sarunā ar jauniešiem un skolu vadību Delna izzinās skolas motivāciju kļūt par godaprāta vēstnesi Latvijas izglītības sistēmā un vietējā sabiedrībā.

Delnas komanda viesosies Kuldīgas 1. vidusskolā, Kuldīgas mākslas un humanitāro zinību vidusskolā, V. Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzijā un Kuldīgas Centra vidusskolā, kur tiksies ar skolu vadību un skolotājiem, lai pastāstītu par savu jauno ieceri – projektu „Atklāta un godīga skola”, kā arī vadīs ētikas stundu skolu vecāko klašu audzēkņiem, kuras centrā būs saruna par godīgumu un atbildību dažādās dzīves situācijās skolā un ārpus tās.

 Lielākā daļa Latvijas sabiedrības nosoda korupciju un iedzīvošanos uz nodokļu maksātāju rēķina. Tā gribētu, lai tas vienreiz beigtos, taču vienlīdz liela daļa ar savu darbību atbalsta negodīgumu, bieži to neapzinādamies, tāpēc Delna uzskata, ka par to jārunā jau skolā.

 „Delnas vadītajās ētikas stundās mēs ar jauniešiem aktīvi diskutējam, piedāvājot iejusties ētiski sarežģītās dzīves situācijās. Mūsu mērķis nav norādīt, kā rīkoties ir tiesiski un ētiski pareizi, bet gan saprast jauniešu nostāju, argumentus un pozīciju, piedāvājot skaidrojumu un mudinot pašiem aplūkot situāciju no dažādiem skatu punktiem, gala rezultātā pieņemot savu lēmumu,” skaidro Gita Lazdāne, Delnas lektore.

Vizīte Kuldīgā notiek Delnas izglītojošo sarunu cikla laikā Latvijas skolēniem par atklātu un godīgu skolu ar Kuldīgas novada pašvaldības atbalstu. 2013.gada nogalē un 2014. gada sākumā Delna jau uzrunājusi vairāk nekā simts jauniešus, arī skolotājus un viņu vecākus sešās dažādās Latvijas vietās, kas atsaucās aicinājumam sadarboties – Talsos, Priekuļos, Liepājā, Rīgā un Jelgavā.

Delnas ētikas stundu laikā jauniešiem ir iespēja iepazīt savas un skolas biedru vērtības, paust savu nostāju un uzzināt, kā pieņemt ētiskus lēmumus savā ikdienas dzīvē. Šajās stundās jaunieši uzzina, kas ir korupcija un tās sekas, kāda ir viņu atbildība korupcijas un cita veida negodīgas rīcības mazināšanā.

Tiekoties ar skolu vadību un skolotājiem, Delna iepazīstina ar iecerēto projektu “Atklāta un godīga skola”, kuras mērķis būs izcelt atklātu, godīgu un demokrātisku skolu kā vērtību mūsdienu sabiedrībā. Tās laikā īpaši atlasītas skolas varēs apgūt labas un demokrātiskas pārvaldības modeli, kas mācīs iestāties pret netaisnību, aizstāvēt godīgumu un novērst korupciju, kļūstot par moderniem godaprāta centriem savā pilsētā vai novadā.

“Sabiedrības par atklātību – Delna” misija kopš 1998.gada ir sabiedrība, kas ir brīva no korupcijas politikā, biznesā un savstarpējās attiecībās. Delna ir starptautiskas organizācijas Transparency International Latvijas nodaļa. Organizācijai ir daudzu gadu pieredze darbā ar jauniešiem, dodoties vieslekcijās uz skolām, organizējot pretkorupcijas vasaras skolu, konkursus jauniešu nevalstiskajām organizācijām, izglītojošus kursus jaunajiem žurnālistiem un piedaloties „Jauniešu Saeimā”.

 

Sīkāka informācija:Agnese Alksne

Delnas Komunikācijas direktore

agnese.alksne@delna.lv, tālrunis: 29443666

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52