×

EP deputātiem vēl jāattaisno vēlētāju dotais uzticības mandāts

Delna ir gandarīta, ka Eiropas Parlamentā (EP) no Latvijas netika ievēlēts neviens kandidāts, kuru biogrāfijā būtu atrodami uzskatāmi interešu konflikti, iesaistīšanās koruptīvās vai citās līdzīgās noziedzīgās darbībās, tajā pašā laikā tikai puse no EP deputātiem pirms vēlēšanām parakstīja deklarāciju pret korupciju.

Deputātu kandidātu reputācijas datu bāzē Kandidatiuzdelnas.lv apkopotā informācija liecina, ka Eiropas Parlamentā ievēlēto deputātu biogrāfijā ir reputācijas riski – pārkāpti, galvenokārt, ētikas vai labas pārvaldības principi. Delna aicina ievēlētos deputātus turpmāk strādāt godprātīgi, caurskatāmi un būt par paraugu citu valstu deputātiem, rūpīgi ievērojot EP deputātu Rīcības kodeksu, kā arī ņemt vērā pirms vēlēšanām parakstīto deklarāciju pret korupciju vai pievienoties tai.

“EP vēlēšanu rezultāti rāda, ka Latvijas vismotivētākie pilsoņi, kas sestdien, 24.maijā aizgāja uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, novērtē gan profesionalitāti un pieredzi Latvijā un Eiropā, gan mākslu reklamēties un drosmi būt neparastam un iet savu ceļu. Tie arī parāda, ka vēlētāja atmiņa tiešām ir īsa, jo vēlētāji piedod gan sīkas un vienreizējas blēdības, gan atkārtotus politiķu klupienus publiskajā telpā. Jānorāda, ka zemā vēlētāju aktivitāte ļāva iegūt EP deputāta mandātu politiķiem, saņemot salīdzinoši mazu vēlētāju atbalstu. Pēdējais partijas saraksts, kas pārvarēja 5% barjeru, saņēma vien 28 tūkstošu balsu, kas pielīdzināms aptuvenam iedzīvotāju skaitam tādās pilsētās kā Valmiera vai Rēzekne,” skaidro Gundars Jankovs, Delnas direktors.

Ievēlēto EP deputātu reputācija Kandidatiuzdelnas.lv

Kandidatiuzdelnas.lv atrodamā informācija liecina, ka no astoņiem ievēlētajiem deputātiem septiņu politiķu biogrāfijā, kas sniedzas arī laikā pirms Latvijas iestāšanās ES, ir atrodami labas pārvaldības un ētikas dabas pārkāpumi.

Lai iegūtos datus sistematizētu, Delna pirms vēlēšanām datu bāzē Kandidatiuzdelnas.lv 54 kandidātiem – sarakstu līderiem bija piešķīrusi vērtējumu piecās dažādās kategorijās, kas ilustrē reputācijas riskus. Ievēlēto deputātu vidū ir viena politiķe, kas bija saņēmusi Delnas vērtējumu kategorijā “vidējs risks”, – Iveta Grigule no ZZS, kas nozīmē, ka deputātes bagāžā atrodami vairākkārtēji labas pārvaldības pārkāpumi. Četri deputāti bija saņēmuši vērtējumu “Zems risks”, kuru pieredzē atrodami gan labas pārvaldības, gan ētikas principu pārkāpumi. Viņu vidū bija Valdis Dombrovskis un Arturs Krišjānis Kariņš no Vienotības, Roberts Zīle no Nacionālās Apvienības un Tatjana Ždanoka no Latvijas Krievu savienības. Savukārt divi deputāti bija saņēmuši vērtējumu “Viela pārdomām” – Sandra Kalniete no Vienotības un Andrejs Mamikins no Saskaņas, kuri savā karjerā saskārušies ar ētiskas dabas izaicinājumiem. Vienīgi Arta Pabrika (Vienotība) biogrāfijā nebija atrodami publiski medijos aprakstīti gadījumi, kas raisa šaubas par politiķa ētiku vai godaprātu.

“Tas nozīmē, ka ievēlēto deputātu darbs jāuzrauga divtik rūpīgi un jāprasa atbildība par solīto un padarīto. Vēlētājiem ir tiesības pieprasīt no saviem pārstāvjiem caurskatāmu lēmumu pieņemšanu, kas ir neatņemama labas pārvaldības sastāvdaļa, kā arī ētikas normu ievērošanu, kas ir demokrātiskas un atvērtas sabiedrības pamatā,” stāsta Gundars Jankovs.

Sīkāk ar ievēlēto deputātu reputāciju var iepazīties kandidātu profilos: www.kandidatiuzdelnas.lv.

Pretkorupcijas deklarācija un darbības uzraudzība

Pirms vēlēšanām Delna kopā ar starptautiskā pretkorupcijas tīkla Transparency International ES nodaļu Briselē aicināja visus Latvijas deputātu kandidātus parakstīt deklarāciju pret korupciju. Deklarācija atrodama šeit: http://anticorruptionpledge.eu/ vai https://delna.lv/ep-velesanas/.

No ievēlētajiem deputātiem tikai Arturs Krišjānis Kariņš, Valdis Dombrovskis, Sandra Kalniete un Roberts Zīle pirms vēlēšanām bija parakstījuši šo apņemšanos. Ar to viņi ir apliecinājuši apņemšanos ievērot caurspīdīguma, atbildības un godīguma principus gan savā darbībā, ievērojot EP deputāta Rīcības kodeksa burtu un garu, gan veicināt šo principu un pretkorupcijas dienas kārtības virzību ES iestādēs, politikā un likumdošanā. Tajā pašā laikā deklarāciju nav parakstījuši Artis Pabriks, Iveta Grigule, Andrejs Mamikins un Tatjana Ždanoka.

Delna plāno aicināt EP deputātus uz sarunu par pretkorupcijas deklarāciju, skaidrojot praktiskos darbības principus, kas saistīti ar ētiku un caurspīdīgumu, kā arī informēs par pretkorupcijas iniciatīvām EP.

Par iniciatīvu

Atgādinām, ka Kandidatiuzdelnas.lv ir bezpartejisks un alternatīvs informācijas avots vēlētājiem, žurnālistiem un citiem interesentiem, kurā tika apkopota informācija par deviņām partijām un to saraksta līderiem – pirmajiem sešiem kandidātiem, kas kandidēja EP vēlēšanās. Plānots, ka portāls tiks atjaunots un darbosies arī pirms 12. Saeimas vēlēšanām.

Projektu finansiāli atbalsta Atvērtās Sabiedrības Institūts (Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās Sabiedrības Iniciatīvu Eiropai (Open Society Initiative for Europe), kā arī vairāki Delnas sadarbības partneri – SIA Draugiem.lv, SIA Digibrand, SIA Airport un SIA Skrivanek, SIA CV Online, kā arī interneta portāli ārpus Latvijas dzīvojošajiem latviešiem – Latviesi.com, Latviesi.lu, Baltic-Ireland.ie un AngloBalticNews.co.uk.

Plašāka informācija:

Agnese Alksne

“Sabiedrība par atklātību – Delna” komunikācijas direktore

Kontakti: (+371) 67285585, Mob.: (+371) 29443666, agnese.alksne@delna.lv

Adrese: A.Čaka ielā 49-4, Rīga, LV 1011

www.delna.lv, draugiem.lv/delna, Facebook.com/biedribadelna, Twitter/delna_lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52