×

APKOPOTA INFORMĀCIJA PAR SARAKSTU LĪDERU REPUTĀCIJU

Šodien, 15.septembrī, Delna sadarbībā ar Providus un Lursoft iepazīstināja ar informāciju, kas apkopota par Saeimas vēlēšanu sarakstu līderiem, ko būtu noderīgi zināt ikvienam vēlētājam. Tā liecina, ka gandrīz pusei no kandidātiem, kas ir vēlēšanu sarakstu augšgalā, ir atrodami reputācijas traipi viņu līdzšinējā biogrāfijā. Delna uzskata, ka tas var radīt šaubas par kandidātu piemērotību Saeimas deputāta amatam. 

APKOPOTA INFORMĀCIJA PAR KANDIDĀTIEM VĒLĒŠANU SARAKSTU AUGŠGALĀ

Pieredze rāda, ka sabiedrības īsā atmiņa var kļūt par iemeslu, kas palīdz negodprātīgiem politiķiem noturēties amatos vai tikt atkal ievēlētiem, tāpēc Delna jau trešo reizi pirms Saeimas vēlēšanām sadarbībā ar žurnālistiem apkopoja publiski plašsaziņas līdzekļos un datu bāzēs pieejamo informāciju par Saeimas vēlēšanu kandidātiem, kuri vēlēšanās startē partiju sarakstu augšgalā – pirmajā desmitniekā, pieciniekā vai trijniekā atkarībā no partijas lieluma un vēlēšanu apgabala. Ja kandidāta biogrāfijā bija atrodami gadījumi, kas saistīti ar neētisku rīcību, sliktas pārvaldības praksi, nonākšanu interešu konfliktā, iesaisti koruptīvos darījumos vai citos kriminālpārkāpumos, informācija tika publicēta Kandidatiuzdelnas.lv un kandidātam tika piešķirts informatīvs vērtējums sešās kategorijās.  

Delna analizēja arī to, vai kandidāti ir mainījuši partijas, bijuši naida runas autori vai izcēlušies ar citiem naidīgiem izteicieniem, kā arī apkopoja informāciju par kandidātu ziedojumiem partijām un viņu finansēm. Savukārt Lursoft pirmoreiz pētīja, kādas ir sarakstu līderu sekmes uzņēmējdarbībā, bet sadarbībā ar Providus tika radīts Saeimas deputāta iespējamais “darba sludinājums”.

DELNA: GANDRĪZ PUSEI SARAKSTU LĪDERU REPUTĀCIJAS PROBLĒMAS, VIRKNEI MILZĪGI PARĀDI UN AIZDEVUMI

Kopumā Kandidatiuzdelnas.lv ir apkopota informācija par 10 partiju sarakstu līderiem, kopā 256 kandidātiem jeb aptuveni 22% visu CVK reģistrēto kandidātu. Tā liecina, ka gandrīz pusei no 256 jeb 46% sarakstu līderu ir reputācijas problēmas.

Visvairāk kandidātu piešķirti vērtējumi zema vai vidēja riska kategorijā, kas liecina par vairākkārtēju sliktas pārvaldības praksi un neētisku rīcību, kā arī iesaisti interešu konfliktos. Divi kandidāti ierindoti kategorijā “Bīstams”, kas liecina par nopietnām apsūdzībām vai saņemtu sodu, viens no tiem ir arī premjera amata kandidāts. Sīkāk skatīt kandidātu antitopā.

Savukārt sarakstu līderu finanses (parādsaistības, aizdevumi un skaidras naudas uzkrājumi) liek uzdot jautājumus par atsevišķu kandidātu iespējamu atkarību no ienākumiem, aizdomīgiem darījumiem vai ienākumu avotiem. Sīkāk, lūdzu, skatīt infografikās zemāk.

“Iepazīstoties ar visu sarakstu līderu biogrāfiju, rodas apjausma, ka viena daļa kandidātu nejūt personīgās morāles robežas. Ir virkne kandidātu, kas ir nopietni aptraipījuši savu reputāciju – saņēmuši bargu sodu vai turpina tiesāties, bet tas nekavē viņus kandidēt vēlēšanās,” stāsta Gundars Jankovs, Delnas direktors. “Delna uzskata, ka šādu kandidātu nonākšana pie varas var graut uzticību valsts varai, kā arī politiķu godaprātam, tāpēc aicina vēlētājus atbildīgi izsvērt, kurus kandidātus svītrot, bet kuriem likt plusiņu. Kandidatiuzdelnas.lv var palīdzēt pieņemt šo lēmumu. Labi pilsoņi, kuri ignorē vēlēšanas, dod iespēju pie varas tikt ne sev līdzīgiem.”

LURSOFT: JAUNO PARTIJU LĪDERI BIZNESĀ AKTĪVĀKI, STARP SARAKSTU LĪDERIEM ARĪ MAKSĀTNESPĒJĪGU UZŅĒMUMU ĪPAŠNIEKI

Analizējot Kandidatiuzdelnas.lv izlasē iekļauto vēlēšanu sarakstu līderus, Lursoft secinājis, ka aktīvāki biznesā ir jaundibināto partiju kandidāti. Savukārt Saeimas kandidāti, kuri politikā darbojas jau ilgāku laika periodu un pēdējos gados bijuši arī deputāta statusā, ir padomājuši par savas uzņēmējdarbības sakārtošanu, vairumā gadījumu uzņēmumu daļas pārrakstot uz savu radinieku vārdiem. Lursoft apkopotā informācija liecina, ka starp sarakstu līderiem ir arī maksātnespējīgu uzņēmumu īpašnieki.

“Panākumi uzņēmējdarbībā, tāpat arī prasmes tikt galā ar neveiksmēm, noteikti ir viens no faktoriem, kuru var ņemt vērā, izvēloties, par kuru sarakstu atdot savu balsi Saeimas vēlēšanās, jo fakts, ka persona pie pirmajām neveiksmēm savu uzņēmumu likvidē, lai tā vietā reģistrētu jaunu, var liecināt par nepastāvīgumu un nestabilitāti lēmumu pieņemšanā,” skaidroDaiga Kiopa, Lursoft valdes locekle. “Mūsu apkopotā informācija atklāj arī to, ka atsevišķu partiju kandidāti specializējušies un uzņēmējdarbību attīstījuši noteiktās nozarēs.” Sīkāk ar Lursoft pētījumu var iepazīties šeit.

SASTĀDĪTS DEPUTĀTA “DARBA SLUDINĀJUMS” – PAR KOMPETENCĒM, DARBA TIKUMU, „BONUSIEM”

Vēlētāji ir Saeimas deputātu darba devēji un ar savu balsi izlemj, kuriem no kandidātiem tiks nodrošināts stabils darbs uz četriem gadiem Saeimā. Lai pievērstu tam vēlētāju uzmanību un vairotu vēlētāju atbildību, Kandidatiuzdelnas.lv komanda sadarbībā ar Providus sastādījusi Saeimas deputāta kandidāta „darba sludinājumu”, kas palīdz ilustrēt, ko īsti nozīmē deputāta darbs un kāpēc tajā būtu jāstrādā tikai pašiem labākajiem.

“Saeimas deputāta darbs nav nekāda izklaide – regulāri jāstrādā ar liela apjoma informāciju un jālasa juridiski sarežģīti dokumenti, jāprot vadīt sarunas un meklēt kompromisus pat ar cilvēkiem, kuru viedoklim nepiekrīti,” stāsta Iveta Kažoka, Providus pētniece. “Taču deputāta personīgais darba tikums ir uz katra paša sirdsapziņas. Deputāts pats lemj, kā izmantot savu laiku. Novērojumi rāda, ka kāds nestrādā ilgāk par vienu pilnu dienu nedēļā, kamēr cits strādā pat naktīs un brīvdienās, tāpēc ir tik svarīgi, cik čaklus, godprātīgus un kompetentus cilvēkus ievēlēsim.” Sīkāk ar deputāta „darba sludinājumu” var iepazīties šeit.

Par projektu

Kandidatiuzdelnas.lv ir bezpartejisks un alternatīvs informācijas avots vēlētājiem, žurnālistiem, studentiem un citiem interesentiem. Mājas lapa bija pieejama sabiedrībai jau pirms 10. un 11. Saeimas vēlēšanām, kā arī pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām šī gada pavasarī. Uz apkopotās informācijas bāzes pēc 11.Saeimas vēlēšanām tika izveidots arī 11.Saeimas uzraudzības portāls Deputatiuzdelnas.lv.

Projektu Kandidatiuzdelnas.lv finansiāli atbalsta Atvērtās Sabiedrības Institūts (Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās Sabiedrības Iniciatīvu Eiropai (Open Society Initiative for Europe). Projekta sadarbības partneri informatīvā atbalsta nodrošināšanā ir Lursoft, BNS, Delfi, Ir.lv, Draugiem.lv, kā arī vairāki ārvalstu latviešu mediji un citi partneri.

Ja dati vēl nav ielādējušies, lūdzam skatīt infografiku kā failu šeit. 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52