×

ES Padomes dalībvalstis neprioritizē caurskatāmību un pretkorupcijas jautājumus

tikai SIF logoBrisele, 2015. gada 18. marts

Kāds ir Itālijas prezidentūra ES Padomē sniegums cīņā pret korupciju? Transparency International uzskata, ka, kaut arī Itālija visu sešu mēnešu laikā piešķīra lielu vērību caurskatāmības un pretkorupcijas jautājumiem, ES dalībvalstu valdības nespēja panākt izrāvienu daudzos svarīgos jautājumos.

Organizācijas Transparency International ES birojs kopā ar Transparency Italy 16.martā publicēja Itālijas prezidentūras izvērtējumu, novērtējot ES Padomes veikumu pretkorupcijas un caurskatāmības jomā Itālijas prezidentūras laikā 2014. gada otrajā pusē. Izvērtējums rāda, ka, par spīti Itālijas prezidentūras ieguldītajām pūlēm, rezultāti ir bijuši mainīgi: kaut arī nacionālās valdības ir spējušas vienoties par nepieciešamajām reformām attiecībā uz ES likumu ietvaru pret naudas atmazgāšanu, izmaiņas var nozīmēt, ka sabiedrībai nebūs pieejama pilna informācija par patiesajiem īpašniekiem, kam pieder aizseguzņēmumi jeb tā sauktie čaulas uzņēmumi.

Jaunās likumdošanas ietvaros pieeja uzņēmumu īpašnieku datiem caur centralizētiem reģistriem tiks sniegta tiesībsargājošām instancēm un atbilstošajām valsts iestādēm. Daļēja pieeja tiks nodrošināta arī sabiedrībai, piemēram, pētnieciskajiem žurnālistiem un NVO, ja tie spēs pierādīt intereses pamatotību. Nav skaidrs, kā tiks izvērtēta iespējamo interešu pamatotība. Attiecībā uz trastiem joprojām pastāv nopietnas bažas par iespējām naudas atmazgāšanai. Jaunie noteikumi attieksies vien uz nelielu daļu trastu, un informācija būs pieejama tikai valsts iestādēm.

“Pilna atklātība par uzņēmumu īpašnieku informāciju ir vislabākais veids, kā visplašāko sabiedrību iesaistīt cīņā pret naudas atmazgāšanu un atsegt korumpantus. Mēs atkal un atkal esam pārliecinājušies, ka nepārskatāmie trastu, ārzonu uzņēmumu un aizseguzņēmumu slāņi slēpj netīrās naudas pēdas,” tā Transparency International ES biroja direktors Karls Dolans. „Mēs aicinām Itālijas valdību un pārējās valdības neapstāties pie ES direktīvā noteiktajiem standartiem un nodrošināt pilnu informācijas atklātību sabiedrībai, tā izvairoties no iespējām likumus apiet ar līkumu.”

Attiecībā uz Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerību Itālijas prezidentūrai izdevās pārliecināt Padomes dalībvalstis atslepenot pārrunu mandātu, kas nozīmēja spert lielu soli pretim  rūpīgai sabiedrības pārbaudei, palielinot sarunu procesa caurskatāmību atbilstoši Junkera Komisijas uz caurskatāmību vērstajai pieejai. Taču joprojām nav notikušas diskusijas par pretkorupcijas sadaļas iekļaušanu līgumā, kā to ir rekomendējusi Transparency International.

Transparency International apsveic Itālijas prezidentūru ar detalizēta budžeta un izdevumu pārskata publicēšanu, kas parāda, ka Itālijas prezidentūra ir bijusi veiksmīga ne tikai no likumdošanas, bet arī no izmaksu viedokļa. Diemžēl sabiedrībai nav bijis iespēju vērsties pie Itālijas valdības par tās prezidentūras izdevumiem, jo pārskats tika publicēts tikai pēc oficiāla pieprasījuma gūt ieskatu prezidentūras izmaksās.

Nesen publicētā izvērtējuma mērķis ir palielināt izpratni par lēmumu pieņemšanu ES Padomē. Tas ir tapis, no 2014. gada jūlijam līdz decembrim kopīgi sadarbojoties Transparency International ES birojam un Transparency Italy. Izvērtējuma kopsavilkums pieejams ŠEIT un padziļinātā versija pieejama ŠEIT.

***

Arī Latvijas prezidentūra ES padomē tiks vērtēta – atklātība sagatavošanas un organizēšanas jomā, finanšu caurspīdība un pretkorupcijas jautājumu aktualizācija dienas kārtībā. Galvenie dienas kārtības jautājumi: (1) ES finanšu interešu aizsardzība – Eiropas publiskās prokuratūras biroja (EPPB) izveide ; (2) ES finanšu interešu aizstāvība – direktīva par cīņu pret krāpšanu ar krimināllikuma palīdzību; (3) Brīvā tirdzniecība bez korupcijas – pretkorupcijas pasākumi Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības ietvaros; (4)Korporatīvās caurskatāmības veicināšana – nodokļu caurskatāmība; (5) Labāks lobija regulējums – starpinstitūciju līgums par saistošu lobiju reģistru.

Sīkāk par sasniedzamo Latvijas prezidentūras ES padomē, skatīt ŠEIT.

***

Transparency International ir globāla vadošā aktīvas pilsoniskās sabiedrības organizācija

cīņā pret korupciju

 

Sīkāk informācijai

Jonny Koerner

Projekta kordinators, Transparency International ES birojs

T: +32 (0) 2 89 32 463; E: jkoerner@transparency.org

Chiara Putaturo

Projekta kordinatore, Transparency International Itālija

T: +39 (0) 4 00 93 560; E: cputaturo@transparency.org

 Agnija Jansone

Sabiedrība par atklātību – Delna (Tranasparency International Latvia)

T: +371 67285585; E: agnija.jansone@delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52