×

Vai KNAB nonācis interešu konfliktā?

Vai KNAB nonācis interešu konfliktā?

Tapis jauns Ministru kabineta noteikumu projekts par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja pieteikšanās, atlases un vērtēšanas kārtību. Noteikumu autors ir pats KNAB – iestāde, kas novēro interešu konfliktus valsts amatpersonu darbībā un par to izglīto sabiedrību. Turklāt 2016.gada nogalē beigsies pašreizējā biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka pilnvaras un viņš solījis noteikti kandidēt uz amatu atkārtoti.

Sabiedrības par atklātību – Delna direktors Jānis Volberts uzskata šādu praksi par nepieņemamu:

“Izstrādājot noteikumus par sava vadītāja atlases un iecelšanas kārtību, KNAB pārkāpj tiesiskas valsts principus un saskatāms interešu konflikts.”

Formāli KNAB centies no interešu konflikta izvairīties, jo MK noteikumus parakstījusi KNAB priekšnieka vietniece, taču tas nemazina Streļčenoka iespēju ietekmēt to saturu un virzību.

Par vēlmi noteikumus apstiprināt pēc iespējas ātrāk un klusāk, liecina norāde anotācijā, ka sabiedrības līdzdalība projekta izstrādē nav vajadzīga, jo spēkā esošo noteikumu izstrādē tika iesaistīts PROVIDUS un Delna un šo organizāciju sniegtie priekšlikumi tika iestrādāti projektā. Delna šādu ierakstu uzskata par pretēju līdzdalības pamatprincipam un tas liecina par vēlmi projekta virzību “slēpt” no sabiedrības.

Delna par MK noteikumu projektu iesniegusi atzinumu un lūgusi noteikumu projekta izstrādes virzību nodot Valsts kancelejai, kas ir neatkarīga iestāde.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52