×

NRA ar melīgu un manipulatīvu propagandu apkauno žurnālistikas godu 2

2005. gada 29.aprīlī, Rīgā

Ar šīsdienas Rituma Rozenberga un Ulža Dreiblata publikāciju „Delna vaino VID par pašas kavētu pārskatu” NRA konsekventi turpina nekaunīgi manipulatīvu propogandu pret Delnu. Tā tika uzsākta pēc Delnas atklātas kritikas par politisko vidi priekšvēlēšanu laikā Ventspils pilsētā. Melu un manipulāciju straume saasinājās NRA producētā „maizīša skandāla” laikā. NRA ar savu politiku apkauno godīgu žurnālistiku un rada pērkamas un korumpētas profesijas tēlu.

Šīs dienas raksts ir tapis, autoriem manipulējot intervijas laikā, rakstā iesaistītajām organizācijām neizklāstot visus faktus un problēmas kontekstu, virsraksta izvēle ir melīgi maldinoša, autori manipulē ar faktiem, citātiem un puspatiesībām.

1. NRA autors intervē manipulatīvi un melīgi atspoguļo teikto. Par faktu, ka Delnas pārskats tiešām nav sasniedzis Uzņēmumu reģistru, Delna šodien uzzina no NRA publikācijas, bet ne tās autoriem vakardienas intervijā.

Delnas komentārs: Kāds vīrietis, vakar zvanot uz mobilo tālruni Delnas valdes priekšsēdētājam Robertam Putnim, iepazīstināja ar sevi kā Ritumu Rozenbergu un uzdeva jautājumu par to, kāpēc Delna neesot iesniegusi gada pārskatu. Uz to tika sniegta patiesībai atbilstoša atbilde, ka tas noteikti ir izdarīts. Nekāda iestāžu vainošana sarunā nenotika. „Citātā” citu no sarunas sakompilēto teikumu vidū izceltais aptuveni atreferētais teikums „Tā ir VID problēma.” tika izteikts, atbildot uz apgalvojumu, kas tas nav parādījies attiecīgajā mājas lapā.

Intervētājs pārkāpa profesionālās ētikas normas, neinformējot intervējamo par konstatētās problēmas visiem apstākļiem. Delna netika informēta par problēmas būtību un tai netika dota iespēja noskaidrot visus ar problēmu saistītos apstākļus.

2. NRA autori ar manipulatīvu VID un Uzņēmuma reģistra kompetenču sajaukumu rakstā mēģina radīt iespaidu, ka Delna nav pildījusi savu finanšu atskaites pienākumu iepretim valstij.

Delnas komentārs: Valsts ieņēmumu dienestā pārskats ir ticis iesniegts un ar to Delna ir darījusi visu, lai valsts iestādes varētu veikt Delnas finanšu kontroli. Viens no pamatmērķiem pārskata iesniegšanai Uzņēmumu reģistrā ir darījumu stabilitātes garantēšana biznesa attiecībās, publiskojot datus par uzņēmumu finanšu stāvokli. Delnas kā sabiedriskas organizācijas gada pārskata publiskošanu Delna uzskata par ļoti nozīmīgu sabiedrības kontroles elementu pār Delnas finansēm. šodien veicot pārbaudi Delnas administrācijā, tika konstatēts, ka pārpratums radies grāmatvedes kļūdas dēļ. Tā ir vienīgā ilglaicīgās augsti kvalificētās darbinieces kļūda visā viņas darba laikā Delnā. Pirmdien pārskats tiks nogādāts Uzņēmumu reģistrā kopā ar Delnas atvainošanos un cerot uz izpratni.

3. NRA manipulatīvi melo ar pseidofaktiem: „Jāatgādina, ka NRA jau 2002. gadā pieķēra sorosiešu organizācijas vārdu un darbu nesakritībā – deklarētā atklātuma vietā finansējuma avotu slēpšanu.”

Pareizi: Tie ir klaji meli. Delna nekad nav slēpusi savus finanšu avotus un NRA nekad neko tamlīdzīgu nav spējusi pierādīt vai „pieķert”. Delnas finanšu avoti vienmēr bija un ir tikai un vienīgi sabiedriska labuma organizāciju, valsts un starptautisko institūciju publisko līdzekļu piešķīrumi, privāti ziedojumi un biedra naudas. šādu līdzekļu piešķiršana valstiski tiek stingri kontrolēta un Delnas finanšu darbībā nav tikuši konstatēti nekādi pārkāpumi. Attiecīgi piešķīrumi ir pieejami tikai organizācijām ar augstas kvalitātes pārvaldības un finanšu vadības praksi kā Delna.

 Šādi manipulējot ar tikai autoriem zināmām „patiesībām”, NRA rada iespaidu, ka autoru apgalvojumi balstās faktos. Tā ir maldinoša propaganda, kas neatbilst godīgu un kvalitatīvu ziņu standartam.

4. NRA autori padomju propagandas tradīcijās veido neeksistējošu un lasītājus maldinošu kopsakaru starp Delnas kritizētiem politiskās korupcijas gadījumiem Latvijā un acīmredzamu tehnisku ķibeli pārskata iesniegšanas gadījumā.

Valdes priekšsēdētājs Roberts Putnis


Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52