×

Delna kategoriski noraida Veselības ministra nelegālo pateicību legalizēšanas ideju

2008.gada janvārī veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) medijos izteica priekšlikumu legalizēt pateicības maksājumus ārstiem, neizvērtējot speciālas darba grupas izstrādātos priekšlikumus. Delna reaģējot uz šiem izteikumiem, izteica kategorisku to noraidījumu. Līdzīgu pozīciju paudusi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) un organizācija Sustento. Valsts prezidents Valdis Zatlers norādījis uz nepieciešamību problēmu risināt, nevis gaidīt, ka tā pati par sevi tuvāko gadu laikā izzudīs. KNAB vadītājs medijiem norādījis, ka šīs ārstu kukuļošanas sistēmas palaišana cauri kasei ir absurds.

Delna uzskata, ka veselības ministra publiskie izteikumi par ārstu pateicību legalizēšanu, iemaksājot slimnīcu kasēs maksājumus ar mērķi „pateicība ārstam”, ir pretrunā ar Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvu novērst šāda veida praksi Latvijas medicīnā, Veselības ministrijas (VM) līdzšinējiem mēģinājumiem risināt ilgo problēmu, pacientu organizāciju noraidošo vērtējumu šai praksei, starptautisko organizāciju un ekspertu norādēm, ka Latvijai būtu jāuzlabo medicīnas pieejamība, darba specifikas dēļ pateicības nesaņemošā ārstniecības personāla viedoklim.

Arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) paudusi negatīvu nostāji attiecībā pret veselības ministra Ivara Eglīša (TP) aicinājumu izvērtēt priekšlikumu legalizēt neoficiālos maksājumus ārstiem. Arodbiedrība medijos akcentējusi, ka Eglītis mēģina turpināt iepriekšējā veselības ministra Vineta Veldres (TP) mēģinājumus virzīt ideju par ārstu neoficiālo maksājumu legalizāciju un arī toreiz atbalstu neguva.

Ministrs ignorē ministrijas, nozares pārstāvju un ekspertu izveidotās darba grupas viedokli

 Delna uzskata, ka ministra paziņojums nav uzskatāms par atbilstošu līdzšinējām profesionālajām diskusijām, bet pārstāv tikai ļoti šauras – nelegālos maksājumus saņemošo ārstu – grupas viedokli. Veselības ministrijā 2007.gada jūlijā tika izveidota darba grupa, kuras uzdevums bija sagatavot ziņojumu neoficiālo maksājumu problēmas risināšanai, kuras vēl nav noslēdzies, bet ministrs jau sabiedrībai sniedzis iespējamo problēmas risināšanas alternatīvu. Veselības ministrijas darba grupā, kas notika 21.janvārī un izskaidrot savu pozīciju, tomēr ministrs tajā nepiedalījās.

Delna darba grupā piedalās priekšlikumu izstrādē, kas skar pārvaldību, atklātību, pretkorupcijas aspektus.

„Pacientu pateicība” – „neoficiāls maksājums”

Līdzšinējās darba grupas sanāksmēs ir panākta vienošanās, ka apzīmējums „pacientu pateicība” nav korekts. Savā ziņojumā darba grupa vienojās to nelietot, aizstājot to ar „neoficiālu maksājumu”. Vienlaikus darba  grupa ir vienojusies, ka šo problēmu tā nevēlas risināt, legalizējot šādu līdzekļu ieplūšanu veselības aprūpē.

Līdz ar to nav saprotams ministra paziņojums, ja viņa vadītajā ministrijā nav pabeigts darbs pie šīs problēmas risinājumu meklēšanas. Delna aicināja ministru Eglīti piedalīties nākamajā.

Delna rosina darba grupas paplašināšanu, kas tiek izdarīts

Darba grupā strādā Latvijas Slimnīcu biedrības, Latvijas Ārstu biedrības, Veselības aprūpes darba devēju asociācijas, sabiedrības par atklātību Delna pārstāvji. Pēc Delnas ierosinājuma par nepieciešamību paplašināt darba grupas sastāvu, tajā iekļauti arī Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento pārstāvji, jo pēc bankrotējošā Pacientu tiesību aizsardzības biroja likvidēšanas darba grupā nebija pārstāvēta neviena pacientu aizstāvības organizācija. Tāpat līdzdarboties ir aicināta Valsts prezidenta kanceleja. Darba grupā pievienojies arī VM valsts sekretāra
vietnieks Rinalds Muciņš.

Priekšlikumi par neoficiālo pacientu maksājumu ierobežošanu darba grupai jāizstrādā līdz 31.martam un jāiesniedz veselības ministram.

Neoficiālo maksājumu problēmai ir daudzi strukturāli iemesli, kas jārisina

Delna nepiekrīt, ka neoficiālo maksājumu legalizēšana ir pieņemams un sabiedrības intereses aizstāvošs risinājums. Neoficiālo maksājumu problēmas būtība nav saistīta tikai ar nodokļu nomaksas jautājumu, bet norāda uz kvalitātes standartu trūkumu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā, nepietiekamo ārstu atalgojumu, veselības aprūpes finansēšanas sistēmas problēmām un daudziem citiem strukturāliem iemesliem. Šādu maksājumu legalizēšana drīzāk liecina par valsts vēlmi pienākumu atrisināt minētās problēmas uzlikt pacientiem.

Kā ziņots, saskaņā ar veselības ministra ierosinājumu, pacienti turpmāk slimnīcu kasēs varētu samaksāt „pateicības naudu”, norādot, kuram ārstam tā ir domāta. Pēc tam slimnīcai no šīs naudas būtu jānomaksā nodokļi.

Arī Zatlers norādījis, ka problēma pati no sevis neizzudīs, kā uzskata ministrs I. Eglītis

Savukārt trīs dienas pēc paziņojuma par nepieciešamību neoficiālos maksājumus ārstiem legalizēt, veselības ministrs Eglītis informēja, ka, viņaprāt, situācija ar aplokšņu algām atrisināsies pati par sevi. Šādu viedokli viņš pauda pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru 15.janvārī.

Savukārt V. Zatlers medijiem norādīja, ka viņš neprognozē drīzu „aplokšņu” jeb finansiālu pateicību izzušanu no veselības nozares un aicināja jauno veselības ministru Ivaru Eglīti (TP) rūpīgi strādāt pie šī jautājuma sakārtošanas. „Ministram būs jāpieņem lēmumi, jārīkojas saskaņā gan ar ārstu, gan ar pacientu organizācijām, gan ar Valsts ieņēmumu dienestu, gan ar KNAB un jārod risinājums, jo bez risinājuma problēma pati no sevis neizzudīs,” V. Zatlers komentēja situāciju ziņu raidījumā Panorāma.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52