×

Delna lūdz AT priekšsēdētāju sabiedrībai skaidrot ģenerālprokurora amata kandidāta izvirzīšanas laiku un kritērijus

Sabiedrība par atklātību – Delna šodien nosūtīja vēstuli Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam I.Bičkovičam, kurā lūdz skaidrot, kad un pēc kādiem kritērijiem tiks izraudzīts nākamais ģenerālprokurora amata kandidāts.

Pašreizējā ģenerālprokurora J.Maizīša pilnvaru termiņš beidzas 2010.gada 11.maijā. Saskaņā ar Prokuratūras likumu, ģenerālprokuroru pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma amatā apstiprina Saeima uz pieciem gadiem. Likumā nav noteikta precīza procedūra, kā AT priekšsēdētājs virza ģenerālprokurora amata kandidātu, un tajā iekļautas ļoti vispārīgas prasības ģenerālprokurora amata pretendentiem.

Delna uzskata, ka nākošo ģenerālprokuroru nepieciešams izvēlēties savlaicīgi, lai dotu sabiedrībai pietiekami laika šī kandidāta izvērtēšanai. Ņemot vērā šī jautājuma jūtīgumu sabiedrībā, kā arī skaidras procedūras trūkumu, Delna aicina I.Bičkoviču laicīgi skaidrot, pēc kādiem kritērijiem un kad viņš izvirzīs šī amata kandidātu. Uzskatot to par efektīvu veidu Augstākās tiesas priekšsēdētāja viedokļa skaidrošanai šajā jautājumā, Delna arī ierosina augstās amatpersonas un pretkorupcijas jomā strādājošo nevalstisko organizāciju tikšanos klātienē.

Vēstuli skatīt šeit

Plašāka informācija:

Lolita Čigāne
Sabiedrības par atklātību – Delna padomes priekšsēdētāja
67285585
lolita.cigane [at] delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52