×

Sabiedrība sagaida partiju atbildīgu rīcību nākamā Tiesībsarga ievēlēšanā

Partijas Tiesībsarga amata kandidātu izvirzīšanā bijušas pasīvas un neieinteresētas un nav izmantojušas šo brīdi, lai stiprinātu Tiesībsarga institūcijas darbību Latvijā. Tiesībsarga amata kandidātu meklēšanā līdz šim dominē “barotnes, siles un politiskā tirgus” retorika. Vienotība, kam partijas programmā rakstīta apņemšanās stiprināt tiesībsarga institūciju un autoritāti, nav izrādījusi atbildīgu iniciatīvu.

Tiesībsarga amata kandidātam jau no pirmās dienas jādemonstrē gatavība strādāt cilvēku aizstāvībai. Viņam jābūt redzējumam, kā aizstāvēt ikvienu sabiedrības locekli pret amatpersonu un institūciju pārkāpumiem. No vienīgā kandidāta Jura Jansona Delna līdz šim nav dzirdējusi pienācīgu izpratni par tiesībsarga lomu Latvijas sabiedrībā.

“Diskusija par potenciālajiem kandidātiem ir pārvērtusies politiskā diskusijā, kurš ko izvirzīs, kamēr Latvijas sabiedrībai ir svarīgi, cik drosmīgi nākamais tiesībsargs ir gatavs aizstāvēt cilvēkus pret sistēmas nepilnībām. Tiesībsarga kandidātiem jādemonstrē izpratne par Latvijas likumos un starptautiskajās tiesībās nostiprinātajiem cilvēktiesību standartiem, viņiem ne tikai jārunā par svarīgākajām cilvēktiesību problēmām Latvijā, bet arī jāpiedāvā vīzija uzlabojumiem”, uzskata Delnas direktors Kristaps Petermanis.

Premjerministra pārstāvētā partiju apvienība Vienotība, kura savā vēlēšanu programmā tiesībsarga institūcijas stiprināšanu un šīs institūcijas autoritāti ir norādījusi kā vienu no apvienības prioritātēm, līdz šim rīkojusies pasīvi un nav piedāvājusi nedz kritērijus, kādiem jāatbilst tiesībsarga amata kandidātiem, nedz oficiāli šim amatam izvirzījusi kādu kandidātu.

„Ja Tiesībsargam nav sabiedrības uzticības, tas nevar veikt uzticētos uzdevumus. Šī uzticība ir jāiegūst pirms Saeimas balsojuma, par savu piemērotību amatam pārliecinot ar sabiedriskās organizācijas,” komentē K.Petermanis.

Delna sadarbībā ar citām NVO plāno tikties ar tiesībsarga amata kandidātu nākamās nedēļas sākumā, lai apspriestu aktuālos cilvēktiesību jautājumus Latvijā.

Plašāka informācija:
Kristaps Petermanis, 26788710, kristaps.petermanis@delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52