×

Delna atklāj 10.Saeimas darbus tiesiskas valsts jomā

„Korupcija vairākumam kļuva svarīga tikai Saeimas atlaišanas gaisotnē”

17.augustā Delnas pirmsvēlēšanu interneta vietnē www.kandidatiuzdelnas.lv atklāti 10.Saeimas darbības laika svarīgākie notikumi un deputātu balsojumi 10.Saeimā. Līdz vēlēšanām mājas lapā tiks publicēta arī 11.Saeimas deputātu kandidātu reputācijas datu bāze. Delna ar šo datu bāzi vēlas veicināt pret korupciju neiecietīgu vidi un veicināt politiķu un vēlētāju atbildīgumu.

Delna apkopojusi informāciju par visu frakciju un katra deputāta balsojumiem atklātas politikas un pretkorupcijas jomā. Balsojumi apkopoti infografikā. Vietnē var iegūt informāciju par katra deputāta aktivitāti likumprojektu iesniegšanā (infografika).


Apkopojot notikumus, redzams, ka 10.Saeimas laikā līdz Prezidenta rīkojumam par Saeimas atlaišanu nav notikušas būtiskas izmaiņas politikas kvalitātē. To ilustrē gan Saeimas deputātu lēmums pasargāt A.Šleseru no kratīšanas viņa īpašumos, gan negatīvais balsojums par A.Judina kandidatūru Augstākās tiesas tiesneša amatam. Valdošās koalīcijas pārstāvji ZZS un Vienotība, pretēji valdības deklarācijā solītajam, turpinājuši „darījumu politiku” un valsts uzņēmumu amatos iekārtojuši sev pietuvinātas personas.

„Lielākā daļa no balsojumiem tiesiskuma jomā ir notikusi Saeimas atlaišanas gaisotnē, pēc rīkojuma NR.2. Dažos jautājumos ZZS, SC un PLL deputāti strauji mainīja savu viedokli. Tas neļauj ar pārliecību raudzīties uz Latvijas politiku, kas atbrīvotos no korupcijas tuvākā nākotnē”, komentē Delnas eskperte Līga Stafecka. Priekšvēlēšanu gaisotnē tapušās pozitīvās izmaiņas skar pienākumu atklāt patiesā labuma guvējus ārzonu uzņēmumiem, plāno ieviest sodus par nelikumīgu partiju finansēšanu, likvidēt aizklātos balsojumus un deputātu imunitāti. Saeima strādā arī pie mediju īpašnieku atklātības un iespējas iedzīvotājiem iesniegt iniciatīvas Saeimā.

Kopumā www.kandidatiuzdelnas.lv sadaļā  – „Notikumi 2006 – 2011” publicēti 29 notikumi par 10.Saeimas darbības laiku un 91 apskati par pēdējo piecu gadu nozīmīgākajiem ar korupciju un godīgu politiku saistītajiem notikumiem.

Deputātu kandidātu reputācijas datu bāze tiks atklāta 5.septembrī. Tajā tiks apkopota informācija par aptuveni 200 deputātu kandidātiem no populārākajiem vēlēšanu sarakstiem.

Mājas lapā www.kandidatiuzdelnas.lv notikumi aprakstīti 11 tematiskās sadaļās.

Sadaļā „Lielākie korupcijas skandāli”, aprakstītas vēl nesen KNAB veiktās vērienīgās kratīšanas, kas saistītas ar tā dēvētājiem oligarhiem; uzsāktā kriminālvajāšana pret bijušo Muitas Kriminālpārvaldes vadītāju V.Vaškeviču; Iekšlietu ministrijas iepirkumu lieta, kā arī aprakstīta notikumu attīstība iepriekš notikušos vērienīgos korupcijas skandālos (Daimler, Digitālās TV lieta, BKUS lieta, RD korupcijas lieta u.c.)

Sadaļā “Sīkas blēdības” publicēts apskats par Ekonomikas ministra A.Kampara neskaidrajām finansēm, īsi pēc 10.Saeimas vēlēšanām atklātībā nonākušais S.Bendrātes trasta līgums ar A.Lembergu, bijušās Tautas partijas politiķes, šobrīd uz laiku pilnvaras nolikušās Satversmes tiesas tiesneses V.Muižnieces viltotā protokola lieta, kā arī citi notikumi. Mājas lapa www.kandidatiuzdelnas.lv tika izveidota pirms 10.Saeimas vēlēšanām, lai veicinātu kā vēlētāju, tā politisko partiju atbildīgumu Latvijā. Līdz ar ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu mājas lapā ir atjaunota iepriekš publicētā informācija, kā arī tā papildināta ar 10.Saeimas nozīmīgākajiem notikumiem. Mājas lapa ir bezpartejiska.

Projektu “Kandidātu reputācijas datu bāzes kandidatiuzdelnas.lv atjaunošana un satura papildināšana pirms 11.Saeimas vēlēšanām” finansiāli atbalsta Sorosa fonds – Latvija Tiesiskas valsts programmas ietvaros. Plašāka informācija par Sorosa fonda – Latvija atbalsta virzieniem pieejama internetā www.sfl.lv

Plašāka informācija:

Līga Stafecka, Politikas analītiķe

67285585, 26363531, liga.stafecka@delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52