×

Izlaidums Delnas pētnieciskās žurnālistikas programmas rudens iesaukumam

14. decembrī noslēdzās Delnas organizētā programma „Pētnieciskā žurnālistika. Prakse. Politika.” Trīs mēnešu laikā projekta dalībnieki – topošie žurnālisti -, pētīja Saeimas darbu un piedalījās nodarbībās, kuras vadīja profesionāli žurnālisti.

Programmas laikā desmit jaunie žurnālisti devās uz Saeimas plenārsēdēm un komisijas sēdēm, intervēja deputātus un ekspertus, kā arī pētīja Saeimas budžetu un autobāzi, deputātu palīgus, klusākos parlamentāriešus, kā arī Latvijas Televīzijas budžetu un ēkas izmantošanu.

Nodarbības vadīja seši žurnālisti, kā arī Delnas padomes priekšsēdētāja Inese Voika un juridiskā analītiķe Aiga Grišāne. Pētnieciskās žurnālistikas pamatus jauniešiem skaidroja Sanita Jemberga, par avotiem stāstīja Nekā personīga režisore Arta Ģiga, padomus, kā meklēt informāciju publiskajās datu bāzēs, deva Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra vadītāja Inga Spriņģe, intervēšanas prasmes trenēja Aidis Tomsons no Latvijas Radio, bet, kā veidot rakstus, mācīja Māra Miķelsone no žurnāla Ir. Par savu pieredzi pētnieciskajā žurnālistikā un raidījuma „Kas notiek Latvijā?” laikiem pieredzē dalījās žurnālists Jānis Domburs. Jaunie žurnālisti guva ieskatu arī politiskās korupcijas un informācijas atklātības jautājumos.

Topošie žurnālisti noslēguma pasākumā atzina, ka Delnas organizētā programma esot devusi vērtīgu praksi, ko skolas solā neiemāca. Jaunieši atzinīgi novērtēja iespēju pašiem tikties un intervēt politiķus, kā arī izmēģināt savus spēkus pētniecībā. Jauno žurnālistu pētījumu prezentācijas noklausīties bija ieradušies arī žurnālisti, kuri jauniešus novērtēja kā perspektīvus un uzteica viņu centību.

Dalībnieku veidotie raksti, kā arī politiķu un ekspertu viedokļi tiks publicēti Saeimas uzraudzības portālā www.deputatiuzdelnas.lv.

Dalībnieki programmai tika atlasīti konkursā, vērtējot pretendentu motivāciju un līdzšinējo pieredzi žurnālistikā. Dalībnieku vidū bija Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Rīgas Juridiskās augstskolas un Vidzemes augstskolas studenti un absolventi.

Programmas mērķis ir veicināt studentu interesi par sabiedriski politiskām norisēm un attīstīt šai darbībai nepieciešamās profesionālās kvalitātes, tādējādi stiprinot mediju kā sabiedrības interešu sargsuņa lomu, kā arī politisko atbildīgumu Latvijā.

Projektu „Parlamentārā uzraudzība un deputātu atbildīgums: interneta rīks www.deputatiuzdelnas.lv – žurnālistikas komponente” finansiāli atbalsta Sorosa fonds – Latvija Mediju programmas ietvaros. Plašāka informācija par Sorosa fonda – Latvija atbalsta virzieniem pieejama internetā www.sfl.lv

Plašākai informācijai:
Arita Vīksna, programmas koordinatore,
arita.viksna@delna.lv
67285585

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52