×

Atteikšanās no Gaismas pils būvniecības izmaksu indeksācijas būtu pretēja valsts interesēm

“Sabiedrība par atklātību – Delna” ir nosūtījusi vēstuli Kultūras ministrijai, lai skaidrotu iestādes un kultūras ministres nostāju par publiski izskanējušām ziņām saistībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Medijos izskanējusī informācija liecina par kultūras ministres Ž.Jaunzemes-Grendes ieceri nepiemērot izmaksu indeksāciju Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecībai. Tas nozīmētu valsts atteikšanos no būtiskiem finanšu līdzekļiem par labu būvniekam.

“Esam pārsteigti par šādu notikumu pavērsienu, jo nevienā oficiālā sanāksmē par bibliotēkas celtniecību, kur Delna regulāri piedalās novērotāja statusā, nav apspriests jautājums par šādām līguma izmaiņām. Par to iepriekš nav informējusi ne ministre, ne ministrijas amatpersonas,” teica Delnas direktors Kristaps Petermanis. ”Mēs tikāmies ar ministri pēc viņas stāšanās amatā un saņēmām apliecinājumu uzturēt godīgumu, atklātību un nodrošināt vasts interešu ievērošanu Gaismas pils projektā, tāpēc vēlamies pēc iespējas ātrāk viest skaidrību šai jautājumā”.

Delna uzskata, ka atkāpšanās no projekta izmaksu indeksācijas pašreizējā ekonomiskajā situācijā būtiski samazinātu valsts ieguvumus no projekta.

Saskaņā ar noslēgto līgumu par LNB jaunās ēkas būvniecību inflācijas riski ir sadalīti starp abām pusēm un ir tieši atkarīgi no ekonomiskās situācijas valstī. Ja pastāv augsta inflācija, papildus izmaksas būvniekam kompensē valsts, ja pastāv deflācija valsts būvniekam maksā mazāk par nomināli līguma noteikto. 2010. un 2011.gadā vērojama būvniecības izmaksu samazināšanās. Tā kā Kultūras ministrija būvniekam ir piešķīrusi vairākus avansa maksājumus, tad faktiski šobrīd Nacionālo būvkompāniju apvienība valstij ir parādā aptuveni miljonu latu.

Delna piedalās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecības uzraudzībā saskaņā 2005.gadā noslēgto līdzdarbības līgumu ar Kultūras ministriju un nu jau likvidēto valsts aģentūru “Jaunie “Trīs brāļi””.

Plašāka informācija:
Kristaps Petermanis, kristaps.petermanis@delna.lv, 26788710

Delnas vēstule Kultūras ministrei

Foto:  kiki99, Flickr.com

Viens komentārs
  1. 2012-01-03 pulksten 14:28

    […] ziņas ir saņēmusi Delna. Publicējam pilnu ministres vēstules tekstu. Delnas vēstules teksts šeit. iPaper_embed('77013308', 'key-22i5wos1cpw97s8p88qf', '600', […]

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52