×

Deputatiuzdelnas.lv publicēts jauno žurnālistu pētījums par Saeimas autobāzi

Portālā Deputatiuzdelnas.lv šodien publicēts jauns raksts „Kā brauc Saeimas deputāti”, ko sagatavojušas Delnas rīkotās Pētnieciskās žurnālistikas programmas studentes. Rakstā secināts, ka būtu nepieciešams pārvērtēt pašreizējo Saeimas autotransporta pakalpojumu nodrošināšanu un tās izmaksas.

Saeimas autobāzes izmaksas ir ļoti augstas – teju 1,7 miljoni latu gadā, tajā tiek nodarbināti 144 darbinieki. Vienlaikus, autobāze netiek pilnībā noslogota, jo daudzi deputāti izvēlas izmantot privātos transporta līdzekļus. Saeimas autobāzē ir 83 automašīnas, no kurām puse ir vecākas par 10 gadiem, vecākā no tām ir 1991.gada izlaiduma automašīna. Rakstā salīdzināts, ka Igaunijas parlamentā ir ievērojami mazāks autoparks, lai gan deputātu skaits ir līdzīgs. Vienlaikus, Saeimas autobāze sniedz arī valstij parasti neraksturīgus pakalpojumus – autotransporta komercpakalpojumus – auto nomu, remontdarbus, apkopi. Autobāzes ieņēmumi par šiem pakalpojumiem 2010.gadā bija 237 360 lati, bet līdz 2011.gada oktobra beigām ieņēmumi bija 218 065 lati.

Aktīvākais no Saeimas deputātiem, kas līdz šim interesējies par Saeimas autobāzes izmaksām ir Nacionālās apvienības deputāts I.Parādnieks, kurš rosina izveidot Saeimas un ministriju vienotu autobāzi un izmaksu vērtēšanā piesaistījis arī savu konsultantu – Baltic Taxi direktoru Ingu Kļaviņu.

Raksta autores ir apzinājušas vairāku Saeimas deputātu un amatpersonu viedokļus un secinājušas, ka pašlaik nav vērojama vēlme kritiski paraudzīties uz autobāzes izmaksām.
Pēc Saimnieciskās komisijas likvidēšanas, Saeimas autobāzes darbības izvērtēšana un uzraudzība ir Saeimas Prezidija atbildībā.

Raksts publicēts portālā Deputatiuzdelnas.lv: http://www.deputatiuzdelnas.lv/aktualitates/ka-brauc-saeimas-deputati.html Tas ir brīvi pieejams pārpublicēšanai, ar norādi uz portālu Deputatiuzdelnas.lv

Raksta autores ir Laura Zaharova – Latvijas Universitātes 3. kursa žurnālistikas moduļa studente un Karlīna Treija, Turku Universitātes maģistrantūras studente Baltijas jūras reģiona studijās. Autores bija Delnas rīkotās Pētnieciskās žurnālistikas programmas „Pētnieciskā žurnālistika, politika, prakse” studentes un šo pētījumu sagatavoja programmas ietvaros.

 Latvijas Autonomu asociācijas komentārs par Saeimas autobāzes efektivizēšanu un izmaksu optimizāciju

Plašāka informācija:

Līga Stafecka, politikas analītiķe

67285585, 26363531, liga.stafecka[at]delna.lv

Projektu “Parlamentārā uzraudzība un deputātu atbildīgums: interneta rīks www.deputatiuzdelnas.lv – žurnālistikas komponente” finansiāli 2011.gadā atbalstīja Sorosa fonds – Latvija Mediju programmas ietvaros. Plašāka informācija par Sorosa fonda – Latvija atbalsta virzieniem pieejama internetā www.sfl.lv.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52