×

Mežaparka Attīstības biedrība uzvar tiesā par būvgružu izvākšanu no Ķīšezera

Vakar, 2012.gada 3.jūlijā Administratīvā rajona tiesa apmierināja Mežaparka Attīstības biedrības pieteikumu un uzlika par pienākumu Valsts vides dienestam izdot administratīvo aktu, ar kuru Rīgas domei tiktu uzdots nodrošināt būvgružu izvešanu no Ķīšezera, Ezermalas ielā 20b.Būvgruži Ķīšezerā

Rīgas dome, kas ir īpašuma Ezermalas ielā 20b īpašniece, pieļāva nelikumības savā īpašumā, kā rezultātā liels daudzums būvgružu tika sabērti ezerā un krastā, ar mērķi izveidot jaunu apbūves teritoriju. Jau kopš 2002.gada Mežaparka Attīstības biedrība (turpmāk – MAB) ir vērsusies gan pie valsts, gan pašvaldības iestādēm, lūdzot panākt nelikumīgo būvgružu izvākšanu.

Pirms gandrīz 10 gadiem, 2003.gada 18.aprīlī, Vides valsts inspekcija uzdeva Rīgas domei izvest nelikumīgi izbērtos būvgružus un atjaunot ezera krasta līniju. Rīgas dome izraka seklu grāvi gar būvgružiem, taču tālākas darbības atteicās veikt, paziņojot, ka ir izveidojusies „būvgružu sala” un tā ir piekritīga valstij. Valsts vides dienestam (kas pārņēma Valsts vides inspekcijas pienākumus un tiesības) bija iespējas un pienākums panākt 2003.gada administratīvā akta izpildi, taču, kā atzinumā norāda Tiesībsargs, Valsts vides dienesta (turpmāk – VVD) bezdarbības dēļ tas nav izdarīts. Arī jaunu lēmumu VVD nepieņēma. MAB daudzkārt lūdza VVD un atbildīgās ministrijas panākt būvgružu izvākšanu, taču bezdarbība turpinājās, tāpēc MAB bija spiesta vērsties tiesā.

„Mēs, protams, esam apmierināti ar spriedumu,” komentē MAB valdes locekle Mārīte Spiridovska. „Tomēr vēlamies uzsvērt, ka situācija, kurā visas atbildīgās valsts institūcijas ir viennozīmīgi secinājušas, ka notikusi pretlikumīga darbība, kuras sekas jānovērš, taču atbildīgie dienesti gadiem ilgi veic saraksti, imitējot jautājuma risināšanu, nav uzskatāma par normālu”. MAB arī vērš uzmanību, ka šādā situācijā jebkāda turpmāka tiesāšanās būtu uzskatāma par valsts un pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu un cer, ka Rīgas domei pietiks godaprāta kā zemesgabala īpašniekam beidzot izvākt būvgružus, un tā netiesāsies pret šādu VVD lēmumu.

Juridisko palīdzību MAB sniedz Delnas Interešu aizstāvības un juridiskā atbalsta centrs, kas darbību uzsāka 2010.gadā. Centrs bezmaksas palīdzību sniedz ar korupciju saistītos gadījumos, kad pārkāptas iedzīvotāju tiesības būvniecības un teritorijas plānošanas, kā arī citās jomās.

 

Administratīvās rajona tiesas spriedums pieejams šeit.

 

Papildu informācija:
Aiga Grišāne
Delnas Interešu aizstāvības un juridiskā atbalsta centra vadītāja
aiga.grisane [at] delna.lv, 67285585

 

 

 

Projektu “Interešu aizstāvība un stratēģiskā juridiskā palīdzība korupcijas novēršanai un tiesiskuma stiprināšanai” finansiāli atbalsta Sorosa fonds – Latvija „Tiesiska valsts” programmas ietvaros. Plašāka informācija par Sorosa fonda – Latvija atbalsta virzieniem pieejama internetā www.sfl.lv.

 

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52