×

Delnas Jauniešu pilsoniskā aktīvisma akadēmija ir noslēgusies

Vakar 27.09.2012 noslēdzās Delnas organizētā Jauniešu pilsoniskā akīvisma akadēmija, kas pulcēja visus tos jauniešus, kam ir idejas un vēlas tās īstenot dzīvē. Noslēguma pasākumā jauniešus iedvesmot jauniem darbiem bija ieradies Jānis Erts un Evija Rudzīte.

Akadēmijā piedalījās septiņas jauniešu grupas ar visdažādākajām pieredzēm un ambīcijām. Jāpiebilst, ka jaunieši savas idejas īstenoja no maija līdz septembrim, un kā paši jaunieši apliecināja, tad viņi tās turpinās īstenot, neskatoties uz to, ka akadēmija ir beigusies. Jānis Erts rosināja jauniešus darboties un nebaidīties, jo jaunieši ir tie, kam ir idejas, ko nav jābaidās īstenot. Ja tu vēl baidies, noskaties šo video.

Dalībnieki bija aktīvi darbojušies vasaras garumā, kas viņiem ļāva saprast, kas ir tās lietas, kuras prasa lielāku piepūli un ilgāku darbu un kas ir tās lietas, kuras ir jādara uzreiz, citādi var palaist garām iespēju. Tā, piemēram, Gulbenes jauniešu iecere ir mainīt savas pilsētas tēlu, gatavojot aizmirstos vai plašākai publikai nezināmos stāstus, sadarbojoties ar pašvaldību un Gulbenes tūrisma informācijas centru. Nītaures jaunieši vēlas, lai viņiem būtu lielāka ietekme pašvaldības lēmumu pieņemšanā un procesu ietekmēšanā. Tieši akadēmijas laikā jauniešus iepriecināja pašvaldības lēmums veidot Amatas novada Jauniešu domi, kas noteikti ļaus jauniešiem aktīvāk īstenot savas ieceres.

Akadēmijā arī darbojās grupa, kura vēlas, lai alkohola lietošana valstī mazinātos, un tāpēc mērķis ir palielināt vecuma cenzu līdz 21 gada vecumam. Manabalss.lv ir tā vieta, kur var iepazīties ar iniciatīvu un nobalsot.  Nemazāk ambiciozas idejas bija jauniešu grupai, kas vēlas izveidot sadarbību ar ASV jauniešu organizācijām; skolēnu grupai, kas vēlas veicināt latviešu un krievus skolu sadarbību vēl pamatskolas līmenī un Ludzas jauniešiem, kas vēlas izveidot ceļojošu izstādi par Latgali kā savām mājā.  Tāpat arī akadēmijā piedalījās Ventspils augstskolas studenti, kas veido „SunFlower” – automātisku robo-ziedu, kas darbojas ar saules enerģiju. Šai jauniešu grupai galvenais izaicinājums bija iegūt zināšanas un pieredzi, kā neformālas grupas var piesaistīt finansējumu savu ideju īstenošanai.

Paldies visiem jauniešiem par piedalīšanos un aktīvo darbošanos. Un neaizmirsties, ko jums teica Evija Rudzīte: „Neesiet viduvējības, esiet izcilības, darbojaties!”

Plašāka informācija:
Evija Goluba, Jauniešu programmas koordinatore, evija.goluba@delna.lv, 29660930

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52