×

Streļčenoka strupceļš. KNAB vadītāja darbības kopaina liecina par nespēju nest amata uzliktos pienākumus

— Inese Voika, sabiedrības par atklātību Delna padomes priekšsēdētāja

Patinot filmu atpakaļ uz 2011.gada novembri, kad Jaroslavu Streļčenoku atzina par labāko konkursā uz KNAB priekšnieka amatu, dzirdēsit Satversmes aizsardzības biroja vadītāju Jāni Kažociņu sakām: «Viņam ir stiprs mugurkauls» un citu komisijas locekļu teikto, ka Streļčenokam tiek dots liels uzticības kredīts. Konkursa komisijā bija nopietna diskusija, vai Streļčenoks varēs vadīt biroju. Svaru kausi sliecās uz to, ka jādod KNAB iespēja strādāt ar jauno vadītāju pēc mokošā Normunda Vilnīša laika. Streļčenokam bija kolēģu uzticība, ievēlot viņu par ētikas komisijas vadītāju. Tomēr īstas vadības pieredzes un iemaņu nebija.

Tagad, pēc diviem gadiem, mēs redzam, ka Streļčenoks nav spējis mācīties. Viņš nav spējis izdarīt to, ko solīja pēc apstiprināšanas — uzlabot atmosfēru biroja iekšienē, lai darbiniekiem dotu impulsu tālākam darbam korupcijas novēršanā un apkarošanā. Tieši pretēji — biroja darbs atkal ir daļēji paralizēts, un tā ir biroja priekšnieka tieša atbildība.

Pēdējie atklājumi, darbojoties valdības izveidotajā komisijā par KNAB darbības normatīvo aktu uzlabošanu, sagrāva manas pēdējās cerības par Streļčenoka spēju paveikt iecerēto. Lielāko daļu no komisijas atzinuma aizņem KNAB iekšējo dokumentu uzskaitījums, kas zaudējuši spēku vai neatbilst citām likuma prasībām. Te nu bija Streļčenoka pirms diviem gadiem pasludinātā apņēmība ieviest birojā kārtību!

Iespēju izmantot pieredzējušāku KNAB kolēģu zināšanas biroja virzībā jaunais vadītājs arī baidījies izmantot. Vairākus mēnešus viņš izvairās sasaukt likumā iekļauto biroja iekšējo padomi, par spīti daudziem nodaļu vadītāju pieprasījumiem. Ar daudziem kolēģiem Streļčenoks izvēlas sazināties tikai rakstiski, bet ar vietnieces Jutas Strīķes padotajiem nodaļu vadītājiem neesot atsevišķi runājis veselu gadu.

Arī ar ārējiem partneriem neiet vieglāk. Šāgada sākumā satikāmies ar KNAB vadītāju, bet uz Delnas un Providus aicinājumu vasarā sīkāk pārrunāt KNAB darbību pēc trīs nedēļu pauzes Streļčenoks atrakstīja, ka aizņemtības dēļ tikties nebūs iespējams. Un aizgāja mēnesi garā atvaļinājumā. Tad viņš atteicās iet uz mediju tiešraidēm, kurās piedalos es vai pētniece Iveta Kažoka.

Katrs fakts atsevišķi varbūt izsauktu smaidu, bet kopā veidojas aina ar vadītāju, kurš nespēj nest amata uzliktos pienākumus.

Satraucoša ir informācija, kas nāk no darbinieku vēstulēm un citiem avotiem un  mudina uzdot jautājumu, vai Streļčenoka darbību var saukt par tiesisku.

Pirmās atbildes uz to jau novembrī būtu jāsniedz izvērtēšanas komisijai, kas analizēs Streļčenoka darbību divu gadu garumā. 2012.gadā pieņemtie noteikumi par darba novērtēšanu valsts pārvaldē dod komisijai labas iespējas kvalitatīvam vērtējumam. Pirmkārt, ir skaidri noteikts, kādas vadības prasmes jāpārbauda. Piemēram, darbinieku motivēšana un attīstīšana, komandas vadīšana, pārmaiņu vadīšana, spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, stratēģiskais redzējums.

Otrkārt, var veikt tā saukto 360 grādu paplašināto novērtējumu, kurā iesaistīti gan padotie, gan augstākā līmeņa vadītāji, sadarbības partneri, arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Jāpiesaista eksperti, ja Streļcenoka vērtēšanas komisijai trūkst konkrētās pieredzes, jo līdzās SAB un Drošības policijas vadītājam, Ģenerālprokuratrūras pārstāvim un TM valsts sekretāram tās sastāvā ir tikai viena tieši ar cilvēkresursu jautājumiem saistīta pārstāve no Valsts kancelejas.

Šim izvērtējumam nedrīkst  pieiet formāli vai bezzobaini. Sabiedrībai jāsagaida skaidra atbilde, kāda ir Streļčenoka darbība starp izcilu un neapmierinošu. Jo sliktāks vērtējums, jo ātrāk jārīkoja, lai KNAB varētu strādāt pilnvērtīgi.[1]



[1] Voika, I. (2013. 31.10.). Strupceļš. KNAB vadītāja darbības kopaina liecina par nespēju nest amata pienākumus. IR,  #44(186),9.lpp.

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52