×

Delna ziņos par trauksmes cēlēju vājo aizsardzību ES

Šodien, 19.novembrī no plkst. 13:15 līdz 14:45 Birojnīcas telpās, Dzirnavu iela 84 k-2 (Berga Bazārs), Sabiedrība par atklātību – Delna ir aicinājusi Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas deputātus un ar pretkorupcijas jautājumu risināšanu saistīto organizāciju pārstāvjus, piedalīties informatīvajā seminārā par Eiropas Savienības (ES) pieredzi tiesiskā regulējuma ieviešanā trauksmes cēlēju aizsardzībai.

Delna prezentēs Transparancy International ziņojumu “Trauksmes cēlēji Eiropā”, kas tapis ar Eiropas Komisijas atbalstu.  Ņemot vērā, ka tas ir otrs Transparancy International pētījums, kas atklāj trauksmes cēlēju ierobežotās tiesības un aizsardzības mehānismu trūkumus, lai novērstu korupcijas gadījumus, jaunajā ziņojumā aprakstīts trauksmes cēlēju tiesiskā regulējuma ieviešanas progress ES dalībvalstīs, kā arī rekomendācijas tā uzlabošanai. Pirmais pētījums “Klusēšanas alternatīva” tika publiskots 2009.gadā, aizsākot plašas diskusijas par tiesiskā regulējuma stiprināšanu trauksmes cēlēju aizsardzībai.

Jaunajā ziņojumā minēts, ka tikai četrās no ES valstīm – Luksemburgā, Rumānijā, Slovēnijā un Lielbritānijā – ir piemērots atbilstošs tiesiskais regulējums.  Tikai šajās četrās valstīs publiskā vai privātā sektora organizāciju darbinieks ir adekvāti pasargāts no draudiem un iebiedēšanas, ja atklātu nopietnus korupcijas pārkāpumus organizācijā, ko tas pārstāv. No pārējām 23 ES valstīm 16 valstīs daļēji tiek aizsargāti darbinieki, kuri ziņo par nepareizu rīcību un pārkāpumiem, bet septiņās valstīs nav tiesiskā regulējuma vai šis regulējums vēl nav pieņemts, tai skaitā Latvijā.

Darba kārtība:
13:15 – 13:30 – Delnas aktualitātes
13:30 – 13:50 – Ziņojums par trauksmes cēlējiem Eiropas Savienībā
13:50 – 14:10 – Trauksmes cēlēju tiesiskais regulējums Latvijā
14:10 – 14:20 – Diskusija
14:20 – 14:45 – Sarunas pie kafijas

Ar ziņojumu “Trauksmes cēlēji Eiropā” var iepazīties šeit:

http://www.transparency.org/whatwedo/pub/whistleblowing_in_europe_legal_protections_for_whistleblowers_in_the_eu

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52