×

Pēc Delnas ierosinājuma valdība veidos traģēdijas cēloņu izvērtēšanas komisiju

abi logoooo

Sabiedrība par atklātību – Delna saņēma valdības apstiprinājumu izveidot komisiju, kas atklāti, profesionāli un vispusīgi izanalizētu jomas, kuras skartas tirdzniecības centra Maxima jumta nobrukšanas izraisītajā traģēdijā, un sniegtu ieteikumus uzlabojumiem.

Delna, vērtējot starptautisko pieredzi, kā valstis darbojas pēc nacionālajām krīzēm un traģēdijām, kas prasījušas ievērojamu skaitu cilvēku upuru, ir rosinājusi valdībai izveidot augsta līmeņa komisiju, kas nodrošinātu visaptverošas atbildes sabiedrībai un novērstu nākotnē šādu traģēdiju atkārtošanos.

Valdība šodien, Ministru kabineta sēdē, pieņēma lēmumu izveidot komisiju, kas strādās paralēli kriminālajai izmeklēšanai. Komisija, balstoties uz iesaistīto pušu sniegto informāciju, noskaidros, kas trūkst un kas jādara, lai nākotnē šādas traģēdijas nenotiktu.

Delnas direktors Gundars Jankovs: „Jomas, kuras esam identificējuši, kas iziet ārpus izmeklēšanas procesa ir būvniecība, civilā aizsardzība, trauksmes cēlēju aizsardzība, privātā sektora atbildība, apdrošināšana, tiesu sistēma, u.c. Ieteikumi dotu pamatu izveidot labāku, drošāku un no korupcijas brīvu vidi visiem Latvijas iedzīvotājiem.”

 “Sabiedrība uzmanīgi seko ziņām par policijas veikto kriminālizmeklēšanu, arī Delna gaida rezultātus. Tomēr notikušais prasa uzdot daudz plašākus jautājumus, kas iziet ārpus kriminālizmeklēšanas. Un šis darbs jāsāk nekavējoties”, norāda Delnas padomes priekšsēdētāja Inese Voika.

Gundars Jankovs norāda, ka šī būs komisija, kura sniegs priekšlikumus, nevis meklēs vainīgos, kuras darbs būs operatīvs, profesionāls, vispusīgs, caurspīdīgs un nodrošinās sabiedrisko informatīvo pieprasījumu par turpmākajiem uzlabojumiem. „Mēs sagaidām, ka šai komisijai tiks piešķirts mandāts, lai priekšlikumi tiktu virzīti ieviešanai dzīvē bez aizķeršanās,” skaidro Delnas direktors.

Valstij ir jāgarantē, ka traģiskais gadījums tiks ātri izmeklēts un atbildīgās institūcijas nevilcināsies ar lēmuma pieņemšanu. Delna turpinās uzraudzīt arī traģiskā negadījuma kriminālprocesa gaitu, kā arī vērtēs tiesu sistēmas operativitāti lietas izskatīšanā.

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52