×

Delna aicina ikvienu iedzīvotāju apņemties neatbalstīt korupciju

abi logoooo

Starptautiskā pretkorupcijas diena

Starptautiskajā pretkorupcijas dienā[1] Delna aicina katru Latvijas iedzīvotāju padomāt par savu atbildību augstajā korupcijas līmenī Latvijā.  Delna aicina sākt sarunu, kas ir tie pieci soļi, kas Latvijas iedzīvotājam būtu jādara, lai izbeigtu korupcijas visaptverošu izplatību Latvijas politikā, pārvaldībā, biznesā un citās jomās.

„No Delnas puses piedāvājam ikvienam apņemties: 1) nedot kukuļus, 2) nepieprasīt kukuļus un citus labumus, kas nepienākas, 3) nevēlēt par politiķiem, kas vārdos un darbos neatbalsta atklātību un godīgu rīcību politikā, 4) pieprasīt tiem, kas pie varas, izbeigt varas izmantošanu savā labā, 5) apvienoties ar citiem un aizstāvēt tos, kas ziņo par nelikumībām”, saka Delnas direktors Gundars Jankovs.

Šodien Delna piedalījās KNAB jauniešu pretkorupcijas konkursa „Esi krietns, esi pret korupciju!” laureātu apbalvošanā, kurā pasniedza trīs Delnas simpātijas balvas. Apbalvošanas ceremonijā piedalījās vairāk nekā 50 skolu jaunieši no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem. Jaunieši savos darbos parādīja korupcijas visvairāk skartās jomas un korupcijas radītās sekas.

Latvijā korupciju kā augstu risku politiskajā vidē vērtē vairākas starptautiskās institūcijas, kuru vērtējums iekļauts arī Korupcijas uztveres indeksā, kur Latvijai 2013.gadā ir 53 punkti no 100. Korupcijas uztveres indeksa sastādīšanā Latvijai ir izmantoti astoņi avoti. Viens no šiem avotiem Starptautiskais valstu risku rādītājs (International Country Risk Guide), kas sniedz biznesa viedokli par korupcijas un politiskajiem riskiem Latvijā, norādīja joprojām uz augstiem politiskiem riskiem, piešķirot no kopējā reitinga astoņiem avotiem zemāko novērtējumu  – 41.

Arī individuālā līmenī korupcijai ir augsti rādītāji. Katrs piektais iedzīvotājs atzīstas, ka ir devis kukuli pēdējā gada laikā. Bet katrs ceturtais iedzīvotājs, kas saskāries ar šīm institūcijām, pagājušā gada laikā ir devis kukuli ceļu policistam vai medicīnas personālam, bet katrs septītais – tiesā, liecina 2013.gada „Starptautiskā korupcijas barometra” dati, kurā veikta reprezentatīva Latvijas iedzīvotāju aptauja.

„Vairāki tūkstoši cilvēku ikdienā Latvijā maksā kukuļus, pieļauj, ka iegūst labumus, kas viņiem nepienākas, bet vakarā skatoties ziņas, pārmet valdībai un politiķiem šos pašus grēkus. Līderu godīgumam valstī ir liela nozīme, taču katrs var sākt no sevis, un mēs aicinām to šodien izdarīt”, saka Delnas direktors.

„Starptautiskā korupcijas barometra” dati Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm ir arī liels pesimisms par to, vai ir vērts ziņot pret korupciju. Vairāk nekā puse nebūtu gatavi darīt neko, jo neredz tam jēgu, baidās vai nezina, kur ziņot. Otra puse, kura atzīst, ka būtu gatava ko darīt, to darītu anonīmi.

„Cilvēkos aug cinisms pret sabiedrību, kurā varenie paliek nesodīti. Tomēr, cik daudz ir to, kas redz un ar savu klusēšanu veicina visatļautības sistēmas rašanos. Aicinām neklusēt, jo tikai aktīva darbība var mainīt situāciju”, saka Delnas direktors.

Par Starptautisko korupcijas barometru

Barometrs ir plašākā pasaulē veiktā sabiedriskās domas aptauja, kas mēra ne vien sabiedrības uztveri par korupciju, bet arī pieredzi. 2013.gadā šāda aptauja tika veikta 107 pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā.  Pētījums veikts 2013.gada maijā.

Ar Starptautiskā korupcijas barometra datiem var iepazīties: http://www.transparency.org/gcb2013/report

Ar Latvijas rezultātiem var iepazīties: http://www.transparency.org/gcb2013/country/?country=latvia

 

Par Delnas simpātijas balvām KNAB jauniešu konkursā

Delnas simpātijas Zelta diploms:, V. Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzijas 10.-12.klases audzēkņiem. Video: “Vai Tu cilvēks, vai Tu zvērs, par noziegumu – soda mērs” – par asprātīgu un radošu pieeju korupcijai, kas uzrunā jauniešu auditoriju.

Delnas simpātijas Sudraba diploms: Jelgavas Valsts ģimnāzijas 10.-12.klases skolēniem. Video: “Korupcija var skart jebkuru no mums” – par gaumīgu, kvalitatīvu un iedarbīgu sociālās reklāmas video jauniešu gaumē.

Delnas simpātijas Bronzas diploms, Salaspils 1.vidusskolas 5.-9.klases audzēkņiem: Fotogrāfija: Vai Tava sirdsapziņa ir tikpat tīra, cik Tavas rokas?” – par vienkāršību, uzskatāmību un saprotamību!

 

Par Delnu

 

Delnas misija kopš 1998.gada ir veidot sabiedrību, kas ir brīva no korupcijas politikā, biznesā un savstarpējās attiecībās. Delna ir starptautiskas organizācijas Transparency International Latvijas nodaļa.

 

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts



[1] Visā pasaulē 9.decembrī atzīmē Starptautisko pretkorupcijas dienu. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību korupcijas problēmām un veicināt izpratni par dažādām korupcijas formām.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52