×

Delna: Neo lieta tiesā jāskata atklāti

abi-logoooo

Delna uzskata, ka Neo lieta būtu jāskata atklātā tiesas procesā, nodrošinot sabiedrībai iespēju sekot līdzi skaļākajai trauksmes cēlēja lietai Latvijā. Delna norāda, ka trauksmes cēlēji nav tiesiski pietiekami aizsargāti, tādēļ šai lietai jābūt atklātai, lai garantētu  objektīvu lietas izskatīšanu.

Saskaņā ar Transparency International Korupcijas barometra 2013. gadā veikto pētījumu, 1/3 visu krāpšanas noziegumu pasaulē tiek atklāti pateicoties trauksmes cēlējiem – tas ir vairāk nekā atklāj auditori, iekšējie drošības dienesti un policija kopā ņemti. Pētījuma rezultāti liecina, ka 48% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi ziņot par korupciju, taču 50% no tiem vēlētos palikt anonīmi. 61% respondentu, kas aptaujā atbildēja, ka par korupciju neziņotu, kā iemeslu minēja pārliecību, ka ziņošana situāciju nemainītu savukārt 22% atbildēja, ka baidās no iespējamām sekām.

Trauksmes celšana – informācija atklāšana par tādiem iespējamiem tiesību normu un ētikas principu pārkāpumiem institūcijās un valsts, pašvaldību vai privātos uzņēmumos, kas nodara kaitējumu kādai sabiedrības grupai vai sabiedrībai kopumā.

Delnas pētījums „Trauksmes cēlēju tiesiskā aizsardzība Latvijā”

Transparency International pētījums  “Trauksmes cēlēji Eiropā”

Avots par lēmuma pieņemšanu Neo lietā: http://www.ir.lv/2014/4/14/tiesa-lemj-neo-kriminallietu-skatit-slegtas-sedes

Kontaktinformācija:

Sabiedrība par atklātību – Delna

Tālr.: +371 67285585

www.delna.lv

 

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts

Viens komentārs
  1. 2014-05-06 pulksten 02:58

    Kad grasīsieties?
    “Sabiedrība par atklātību «Delna» grasās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadītajai valdībai inicēt darba grupas izveidi, lai izveidotu likumprojektu par «trauksmes cēlāju» tiesisko aizsardzību, protesta akcijā pie Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas sacīja jurists Jānis Geks.”

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/507866-delna_rosina_veidot_darba_grupu_trauksmes_celaju_aizsardzibai

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52