×

Kandidatiuzdelnas.lv – atklāta EP kandidātu reputācijas datu bāze

DelnaVeleshanas2014_323x168px_VVV_20140422-02Šodien, 23.aprīlī, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) publiskoja deputātu kandidātu reputācijas datu bāzi – Kandidatiuzdelnas.lv, kas pieejama jau trešo reizi, bet pirmoreiz darbojas pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Delnas iniciatīvas mērķis ir veicināt pret korupciju neiecietīgu attieksmi, kā arī politiķu un vēlētāju atbildīgumu, tāpēc līdz ar datu bāzes atklāšanu Delna uzsākusi arī informatīvu kampaņu ar devīzi: “Ko sēsi Briselē, to pļausi Latvijā!”.

Sabiedrības īsā atmiņa palīdz negodprātīgiem politiķiem tikt ievēlētiem

“Mūsu pieredze rāda, ka sabiedrības atmiņa ir īsa. Tā kļūst par nozīmīgu faktoru, kas palīdz negodprātīgiem politiķiem noturēties amatos vai tikt atkal ievēlētiem,” pasākumā skaidroja Gundars Jankovs, Delnas direktors. “Šī datubāze būs palīgs tiem, kuri vēlas atsaukt atmiņā notikumus, lēmumus un politiķu darbus, kas met ēnu uz to reputāciju. Kandidatiuzdelnas.lv būs atrodama arī informācija, ko vēlētājiem būtu vērts zināt par kandidātiem, dodoties pie vēlēšanu urnām 24.maijā.”

Delna uzskata, ka vēlētājiem ir tiesības būt izvēlīgākiem. “Balsojot par kādu partiju, tie var ietekmēt partiju kandidātu  sarakstu, kas tiek ievēlēti vai neievēlēti, ievelkot krustiņu (atbalstot) vai svītrojot (neatbalstot) konkrētus kandidātus. Ir jāizmanto šī izvēles iespēja, tāpēc uzsākam informatīvu kampaņu “Ko sēsi Briselē, to pļausi Latvijā!”. Jāapzinās, ka mēs  ievēlam deputātus uz pieciem gadiem un viņu pieņemtie lēmumi Briselē vai Strasbūrā ietekmēs mūs ikdienas dzīvi ilgtermiņā,” norāda Jankovs.

Visvairāk EP kandidātu reputācijas risku saistīti ar labas pārvaldības un ētikas pārkāpumiem

Kandidatiuzdelnas.lv pēc īpašiem kritērijiem tika apkopota informācija par 9 partiju sarakstu līderiem – pirmajiem 6 kandidātiem, kas pretendē uz EP deputāta vietu un kam, saskaņā ar Delnas prognozēm, ir izredzes tikt ievēlētiem. Kopā datu bāzē pieejama informācija par 54 deputātu kandidātiem.

Delna apkopoja publiski medijos pieejamo informāciju un analizēja, vai kandidātu biogrāfijā nav bijuši ētikas vai labas pārvaldības pārkāpumi, interešu konflikti vai iesaiste koruptīvās darbībās un citos krimināli sodāmos noziegumos. Delna uzskata, ka šādu kandidātu nonākšana pie varas  grauj demokrātisku un tiesisku valsti, kā arī negatīvi  ietekmē vēlētāju uzticību politiķiem un to godaprātam. Ja šāda informācija tika atrasta, deputāta kandidātam tika piešķirts Delnas vērtējums sešās kategorijās.

Saskaņā ar Delnas apkopoto informāciju, 25 no 54 kandidātiem pastāv reputācijas riski saskaņā ar Delnas izvirzītajiem kritērijiem. Viens kandidāts novērtēts kā “Bīstams”, jo izcietis cietumsodu par mēģinājumu gāzt valsts varu. Četru kandidātu biogrāfijā ir atrodamas norādes par interešu konfliktu vai sistemātiskiem labas pārvaldības pārkāpumiem, kas ieguvuši vērtējumu “Vidējs risks”. 12 kandidāti ir saņēmuši vērtējumu “Zems risks”, to biogrāfijā ir atrodami sliktas pārvaldības, kā arī ētikas pārkāpumi, bet 8 kandidāti ir saņēmuši vērtējumu “Viela pārdomām”, kas norāda uz ētikas pārkāpumiem. Vairāk nekā pusei analizēto sarakstu līderu (29 kandidātiem) publiski pieejamajā informācijā nav atrodami gadījumi, kas rada reputācijas riskus.

Vērts zināt – kandidātu finanses, neiecietīgi izteikumi un ziedojumi partijām

Datu bāzē ir pieejama informācija, kuru Delna klasificējusi kā “Vērts zināt”, bet nav piešķīrusi vērtējumu. Tajā apkopota informācija par kandidātu finansēm, ja to vidū ir lielas parādsaistības, ziedojumi partijām vai skaidras naudas uzkrājumi. Saskaņā ar Delnas analīzi, partijas mainījuši 23 kandidāti no 54 analizētajiem, 3 kandidātu biogrāfijā fiksēti neiecietīgas vai naida runas gadījumi, 10 kandidātiem ir vērā ņemas parādsaistības un 4 kandidāti ir izsnieguši lielus aizdevumus. Visvairāk partijām ziedojuši esošie EP deputāti, kuru rīcībā ir būtiski lielāki finanšu līdzekļi, kopā no 54 kandidātiem ievērojamus ziedojumus veikuši 12 (dati ņemti par visiem ziedojumiem, kas pieejami KNAB datu bāzē).

Šobrīd datu bāze ir pieejama latviešu valodā, taču drīzumā partiju un kandidātu profili būs pieejami arī krievu un angļu valodā. Līdz pat vēlēšanām 24.maijā datu bāzē sekos arvien jauni papildinājumi – tiks izveidota sadaļa “Iepriekšējā darbība” kandidātu profilos un sadaļa “Finanses” partiju profilos. Tiks papildināta arī sadaļa “Solījumi” partiju profilos, kur būs pieejama partiju programmu vizualizācija.

Mājas lapā pieejama arī “Notikumu hronika”, kurā apkopoti pēdējo gadu lielākie skandāli, kas apvīti ar koruptīvu ēnu vai grāvuši tiesiskumu, kā arī sadaļa “Blogi”. To veido studenti – Delnas brīvprātīgie, kuru vidū ir topošie politologi un žurnālisti, kas blogos par un ap vēlēšanām.

Rudenī datu bāze tiks papildināta ar partiju un kandidātu profiliem, kas kandidēs uz 12. Saeimas vēlēšanām. Šīs būs jau trešās Saeimas vēlēšanas, kuru kandidāti tiks analizēti datu bāzē Kandidatiuzdelnas.lv.

Par Delnu un projektu

Delna ir starptautiskas organizācijas Transparency International Latvijas nodaļa, un tās misija kopš 1998.gada ir sabiedrība, kas ir brīva no korupcijas politikā, biznesā un savstarpējās attiecībās.

Delnas ikdienas darbu 2014.gadā veido sabiedriski nozīmīgi projekti, no kuriem lielāko daļu finansē Eiropas Komisija un Sabiedrības Integrācijas fonds ar tā pārraudzībā esošajiem fondiem. Sīkāk ar Delnas 2014.gada projektiem var iepazīties šeit.

Kandidatiuzdelnas.lv ir bezpartejisks un alternatīvs informācijas avots vēlētājiem, žurnālistiem un citiem interesentiem. Šī datubāze bija pieejama sabiedrībai gan pirms 10., gan 11. Saeimas vēlēšanām. Uz apkopotās informācijas bāzes tika izveidots arī 11. Saeimas uzraudzības portāls Deputatiuzdelnas.lv.

Projektu Kandidatiuzdelnas.lv finansiāli atbalsta Atvērtās Sabiedrības Institūts (Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās Sabiedrības Iniciatīvu Eiropai (Open Society Initiative for Europe), kā arī vairāki Delnas sadarbības partneri  Draugiem.lv, SIA Digibrand, SIA Airport un SIA Skrivanek, kā arī vairāki ārvalstu latviešu mediji un citi partneri.

Plašāka informācija:
Gundars Jankovs
“Sabiedrība par atklātību – Delna” direktors
Kontakti: (+371) 67285585, Mob.: (+371) 26 672 234, ti@delna.lv
Adrese: A.Čaka ielā 49-4, Rīga, LV 1011
www.delna.lv, draugiem.lv/delna, Facebook.com/biedribadelna, Twitter/delna_lv

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52