×

Nacionālā apvienība bloķē profesionālas valsts pārvaldes izveidi

abi-logoooo

Nacionālā apvienība (turpmāk – NA) bez jebkāda pamatojuma aptur grozījumus Valsts civildienesta likumā, kas paredz Valsts kancelejas kompetenci nodrošināt valsts tiešās pārvaldes iestādes vadītāju – ierēdņu – atlasi, nosakot vienotu atlases kārtību un kritērijus. NA rīcība novilcina profesionālas valsts pārvaldes izveidi, atbalsta „savējo” iecelšanu amatos, kā arī ir pretrunā ar partijas priekšvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem – nodrošināt efektīvu valsts pārvaldes darbību un institūciju reformu pabeigt ātri!

Grozījumi Valsts civildienesta likumā tika izstrādāti pamatojoties uz Valsts pārvaldes cilvēkresursu attīstības koncepcijas izstrādātajiem rīcības pasākumiem, lai sasniegtu efektīvu valsts pārvaldi, kur strādā profesionāli, motivēti un godīgi valsts pārvaldes darbinieki. Grozījumi bez būtiskiem iebildumiem tika izskatīti Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā. Komisija 2014.gada 19.martā nosūtīja Saeimas prezidijam lūgumu likumprojektu “Grozījumi Valsts civildienesta likumā” (Nr.759/Lp11) iekļaut Saeimas nākamās kārtējās sēdes darba kārtībā izskatīšanai trešajā lasījumā.

Neskatoties uz to, ka grozījumu izskatīšanas laikā NA nebija iebildumu par grozījumiem, NA bez jebkāda objektīva paskaidrojuma un pamatojuma 2014.gada 27.martā un 3.aprīlī lūdza Saeimas Prezidijam izslēgt no darba kārtības likumprojekta “Grozījumi Valsts civildienesta likumā” (Nr.759/Lp11) izskatīšanu trešajam lasījumam. Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas priekšsēdētājs NA rīcību neizprot un nav saņēmis nekādus objektīvus paskaidrojumus.

2014.gada 10.aprīlī NA ir iesniegusi priekšlikumus Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijai 3.lasījumam, mazinot Valsts kancelejas lomu valsts iestādes vadītāju vienotas atlases procesā.

NA, bloķējot grozījumus Valts civildienesta likumā, kavē ātras reformas valsts pārvaldē, liedzot vienotā konkursa kārtībā atlasīt profesionālus valsts tiešās pārvaldes vadītājus. Vēl jo vairāk, NA ar šādu rīcību atbalsta „savējo” iecelšanu amatos, kas nav balstīta uz atklātu un uz vienotu principu konkursa kārtībā atlasītu profesionālu vadītāju iecelšanu amatā. NA rīcība nav saprotama, jo partija darbojas pretēji līdz šim pārstāvētajam viedoklim un priekšvēlēšanu laikā dotajiem solījumiem. NA savā programmā (Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK” PROGRAMMA (Versija 4.1. 03.12.2012.)) norāda: „Valsts darbosies efektīvi, ja valsts pārvaldei tiks piesaistīti pieredzes bagāti konkrētās jomas profesionāļi un darbiniekus izdosies saliedēt kopīgā lietā, aizraut. Institūciju reformas jāpabeidz ātri, nodrošinot turpmāku stabilitāti.”

Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas pēcprogrammas uzraudzības misijas vizītes laikā Latvijā tika norādīts, ka ir aizkavējusies valsts pārvaldes reforma ar mērķi panākt profesionālāku valsts pārvaldi, tajā skaitā vienotas atalgojuma sistēmas noteikšana atkarībā no darba efektivitātes vērtējuma un profesionāla personāla atlase augstākajiem amatiem. Zināms, ka arī OECD savās rekomendācijās norādīs nepieciešamību īstenot valsts pārvaldes reformu, lai pretendētu dalībai OECD.

Kontaktinformācija:

Sabiedrība par atklātību – Delna

Tālr.: +371 67285585

www.delna.lv

 

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52