×

Delna lūdz KNAB izvērtēt pārkāpumus Elīnas Pupiņas slepkavības izmeklēšanas un tiesas procesā

abi-logoooo

Biedrība „Sabiedrība par atklātību – Delna” (turpmāk – Delna), ir vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (turpmāk – KNAB), lai norādītu uz virkni pārkāpumiem, kas pieļauti izmeklējot Elīnas Pupiņas slepkavību, kā arī lietu izskatot tiesā, kas rada aizdomas par korupciju.

2012.gada 15.maijā tika noslepkavota 23 gadus jaunā studente Elīna Pupiņa. Vainu par šo noziegumu daļēji atzinis viņas draugs Jānis Gaigals, kas ir arī vienīgais aizdomās turamais. Jānis Gaigalis savu noziegumu trīs dienas slēpis, bet pēc tam pats devies uz policiju un izstāstīja par notikušo. Noziegums izdarīts alkohola reibumā, kas ir vainu pastiprinošs apstāklis.

Delnai, iepazīstoties ar informāciju masu medijos ir radušās bažas, ka lietas izmeklēšana un izskatīšana ir notikusi pavirši. Par to liecina fakts, ka izmeklētāja lietu bija aizmirsusi nodot prokuratūrai pirms došanās atvaļinājumā, kas bija iemesls tam, kādēļ iespējamo slepkavu nācās atbrīvot no apcietinājuma. Tiesībsargājošās iestādes nav izmeklējušas visus lietas apstākļus, pastāv arī aizdomas, ka ir slēptas nozieguma pēdas, to apliecina fakts, ka izmeklēšanas laikā pazudis apsūdzētā mobilais telefons, no notikuma vietas pazuduši arī tādi lietiskie pierādījumi kā dvielis, netika veikta arī ekspertīze, kā asinis ir notikuma vietā, netika analizēts arī notikuma vietā atrastā datora saturs, kā arī ir aizdomas, ka nopratināšanas protokolos ir izdarīti labojumi. Paviršu izmeklēšanu apliecina arī tas, ka vienā no tiesas sēdēm policists, kurš veica līķa apskati apgalvoja, ka uz viņas kakla redzējis žņaugšanas pēdas, bet lietas materiālos no notikuma vietas nav nevienas fotogrāfijas, kurā redzams kakls. Tāpat arī aizdomas par korupciju un paviršu lietas izmeklēšanu rada tiesas laikā uzklausītās liecinieku – policijas inspektora Andra Fridrihsona un izmeklētājas Leldes Vaices atbildes uz jautājumiem par izmeklēšanas gaitu un izdarītajiem slēdzieniem, kas bija „Nevaru pateikt, neatceros” vai „To es nemāku pateikt”. Tiesas procesa laikā nav atrasts neviens vainu mīkstinošs apstāklis, bet vienīgais aizdomās turamais vēl aizvien nav notiesāts, lai gan pagājuši jau tik pat kā divi gadi, kopš nozieguma izdarīšanas. Tāpat arī ir zināmas bažas, ka tiesas procesu varēja ietekmēt apsūdzētā tēvs, jurists – Alfons Gaigals, kurš Valmierā vada SIA „Likums un uzņēmējdarbība”.

Delnas direktors Gundars Jankovs: „Šis precedents rada nesodāmības sajūtu un sabiedrības neuzticību par izmeklēšanu atbildīgajām institūcijām un tiesai, kā objektīvai un neatkarīgai varai.”

Delna uzskata, ka izmeklēšanas laikā pieļautie pārkāpumi var būt izdarīti apzināti, ārēju faktoru iespaidā. Kā arī tiesas process tiek novilcināts un nav saprotama tiesas attieksme lietas virzības bremzēšanā. Novērtējot šos apstākļus, Delna pagājušajā nedēļā lūdza KNAB izskatīt šo gadījumu un izvērtēt gan slepkavības izmeklēšanas procesu, gan tiesas procesu, atbilstoši savai kompetencei, izvērtējot izteiktās aizdomas par korupcijas iespējamību šajā lietā.

Kontaktinformācija:
Sabiedrība par atklātību – Delna
Tālr.: +371 67285585
www.delna.lv

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52