×

Kandidatiuzdelnas.lv publiskoti dāsnākie ziedotāji partijām

Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidātu reputācijas datu bāzē Kandidatiuzdelnas.lv papildināta informācija partiju profilos – publiskoti  dāsnākie ziedotāji un pieejama partiju programmu vizualizācija. Apkopotā informācija liecina, ka vislielākos ziedojumus saņēmusi „Zaļo un Zemnieku savienība” un „Vienotība”, bet partiju programmās uz EP vēlēšanām ir atrodama virkne solījumu, kas attiecas uz jautājumiem, kas jālemj nacionālā, nevis ES līmenī.

Dāsnākie ziedotāji – uzņēmēji, zemnieki, maksātnespējas administratori, Saeimas un EP deputāti, viņu palīgi

Analīze veikta, izmantojot KNAB partiju finanšu datu bāzē atrodamos datus par lielākajiem ziedojumiem deviņām Kandidatiuuzdelnas.lv analizētajām partijām pēdējos 16 mēnešos (01.01.2013.–13.05.2013). Iegūtie dati liecina, ka lielākos ziedojumus – vairāk nekā miljons eiro – saņēmušas šobrīd Latvijā pie varas esošās partijas un tajās ietilpstošās struktūras** – „Zaļo un zemnieku savienība” (1 139 250,92 eiro*) un „Vienotība” (1 082 865,43 eiro*). Kā nākamie lielākie ziedojumu saņēmēji ir „Saskaņa” (700 916,88 eiro*).

Kā nākamās partijas, kuru kases papildinātas ar būtiski mazākām summām, ir „Latvijas Attīstībai” (266 831,80 eiro*), „Alternative” (193 015,68 eiro*), „Nacionālā Apvienība” (165 023,02 eiro*), „Latvijas Reģionu Apvienība” (86 964,07 eiro*) un „Latvijas Krievu savienība” jeb bijusī PCTVL (60 988,44 eiro*). Latvijas Sociālistiskā partija, kas joprojām ietilpst „Saskaņas Centrā”, bet šajās EP vēlēšanās startē ar atsevišķu sarakstu, ir saņēmusi tikai 3 382,96 eiro* lielus ziedojumus.

Partiju lielāko ziedotāju analīze liecina, ka to vidū joprojām dominē uzņēmēji, kas darbojas nekustamo īpašumu, farmācijas, informācijas tehnoloģiju, banku un sabiedrisko attiecību nozarē. Tajos atrodami arī lielo zemnieku saimniecību īpašnieki un maksātnespējas administratori. Dāsnas summas partijām atvēlējuši arī bijušie vai esošie politiķi, Saeimas un Eiropas Parlamenta deputāti, kā arī EP deputātu palīgi. Atgādinām, ka saskaņā ar politisko partiju finansēšanas ierobežojumiem, fiziska persona partijai 2013.gadā varēja ziedot ne vairāk kā 10 tūkstoši latu jeb 14 225 eiro, bet 2014.gadā – 16 tūkstoši eiro.

Partiju programmās daudz solījumu, kas neattiecas uz ES un EP kompetencēm

Partiju profilos Kandidatiuzdelnas.lv atjaunota arī sadaļa „Solījumi”, kur pieejama partiju programmu ilustratīva vizualizācija – infografikas. Tajās ir norādes arī uz šaubīgiem solījumiem, kuriem vēlētājiem būtu jāpievērš uzmanība.

“Kopumā partiju programmās uz EP vēlēšanām ir daudz solījumu, kas saistīti ar sociālajiem jautājumiem, kas Latvijas vēlētājiem ir ļoti aktuāli un sasāpējuši, taču diemžēl nav atrisināmi Eiropas Savienības līmenī. Tas liek domāt, ka partijas šādā veidā jau gatavo augsni Saeimas vēlēšanām rudenī, kā arī nav nopietni izvērtējušas un iepazinušās ar ES līgumiem un kompetencēm. Turklāt, šādi solījumi atrodami arī to partiju programmās, kuru pārstāvji jau ir strādājuši Eiropas Parlamentā, tāpēc pieredzes trūkumu ES līmenī nevar uzskatīt par iemeslu vēlētāju maldināšanai”, stāsta Gundars Jankovs, Delnas direktors.

Delna šonedēļ nāca klajā arī ar aicinājumu visas partijas un to kandidātus, kas piedalās EP vēlēšanās, parakstīt „Deklarāciju pret korupciju”, tādejādi apliecinot savu gatavību strādāt Eiropas Parlamentā atklāti, ētiski, caurspīdīgi un atbildīgi, kā arī iestāties pret korupciju un likumdošanas sakārtošanu trauksmes cēlēju aizsardzībai. Nākamajā nedēļā Delna nāks klajā ar pilnu kandidātu sarakstu, kas parakstījuši šo deklarāciju.

Par projektu

Jau ziņots, ka Kandidatiuzdelnas.lv pēc īpašiem kritērijiem apkopota informācija par 9 partijām un to sarakstu līderiem – pirmajiem 6 kandidātiem, kas pretendē uz EP deputāta vietu. Datu bāzē pieejama informācija par 54 deputātu kandidātiem. Saskaņā ar Delnas prognozēm un atlases kritērijiem, šiem ir vislielākās izredzes tikt ievēlētiem. Kopā uz EP vēlēšanām pieteikti 14 partiju saraksti un 170 deputātu kandidāti.

Delna apkopoja publiski medijos pieejamo informāciju un analizēja, vai kandidātu biogrāfijā nav bijuši ētikas vai labas pārvaldības pārkāpumi, interešu konflikti vai iesaiste koruptīvās darbībās un citos krimināli sodāmos noziegumos.

Kandidatiuzdelnas.lv ir bezpartejisks un alternatīvs informācijas avots vēlētājiem, žurnālistiem un citiem interesentiem. Šī datubāze bija pieejama sabiedrībai gan pirms 10., gan 11. Saeimas vēlēšanām. Uz apkopotās informācijas bāzes tika izveidots arī 11. Saeimas uzraudzības portāls Deputatiuzdelnas.lv.

Projektu Kandidatiuzdelnas.lv finansiāli atbalsta Atvērtās Sabiedrības Institūts (Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās Sabiedrības Iniciatīvu Eiropai (Open Society Initiative for Europe), kā arī vairāki Delnas sadarbības partneri Draugiem.lv, SIA Digibrand, SIA Airport un SIA Skrivanek, SIA CV Online, kā arī interneta portāli ārpus Latvijas dzīvojošajiem latviešiem – Latviesi.com, Latviesi.lu, Baltic-Ireland.ie un AngloBalticNews.co.uk.

*Kopsummas ir skatītas 13.05.2014, ziedojumi partijām joprojām turpina augt

**ZZS (kopsumma veidojusies, analizējot Zaļo un Zemnieku savienību; Centrisko partiju «Latvijas Zemnieku savienība»; Latvijai un Ventspilij; Latvijas Zaļo partiju; Liepājas partiju); Vienotība (kopsumma veidojusies, analizējot VIENOTĪBA, partiju; Nacionālās VIENOTĪBAS apvienību (Partijas Jaunais laiks, partijas Pilsoniskā savienība un partijas Sabiedrība citai politikai apvienība, VIENOTĪBA.). Saskaņa (kopsumma veidojusies, analizējot Saskaņas Centru; Saskaņa, sociāldemokrātisko partiju); Latvijas attīstībai; Nacionālā apvienība (kopsumma veidojusies, analizējot Nacionālo apvienību «Visu Latvijai!» – «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK»; Nacionālo bloku (Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, Nacionālā apvienība); Apvienību «Tēvzemei un Brīvībai/TB/LNNK» (reorganizēta 24.01.2014); Visu Latvijai!, Partiju (reorganizēta 24.01.2014)); Latvijas Reģionu apvienība (kopsumma veidojusies, analizējot Latvijas Reģionu apvienību; Reģionu aliansi, politiskā partija (Reģionu partija, Rīgas apriņķa novadu apvienība); Vidzemes partiju). Latvijas Krievu savienība (PCTVL- par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā); «Alternative», politiskā partija; Latvijas Sociālistiskā partija.

Plašāka informācija:

Gundars Jankovs

“Sabiedrība par atklātību – Delna” direktors

Kontakti: (+371) 67285585, Mob.: (+371) 26 672 234, ti@delna.lv

Adrese: A.Čaka ielā 49-4, Rīga, LV 1011

www.delna.lv, draugiem.lv/delna, Facebook.com/biedribadelna, Twitter/delna_lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52