×

50 no 170 EP deputātu kandidātiem plāno strādāt godprātīgi un iestāties par pretkorupcijas iniciatīvu virzību Eiropā

Preses relīze papildināta 22.maijā plkst. 13:30

Sabiedrība par atklātību – Delna (turpmāk – Delna), kas ir arī Transparency International (TI) Latvijas nodaļa, kopīgi ar TI Eiropas Savienības (ES) biroju un projektu Kandidatiuzdelnas.lv pagājušajā nedēļā aicināja visus Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidātus parakstīt deklarāciju pret korupciju. Līdz 22.maijam deklarāciju ir parakstījuši 50 no 170 EP deputātu kandidātiem.

Pretkorupcijas deklarāciju parakstījuši 12 partijas „Latvijas Attīstībai” deputātu kandidāti, 15 partijas „Vienotība” saraksta kandidāti, 8 kandidāti no „Saskaņas” saraksta, 4 no „Zaļo un Zemnieku savienības” saraksta, 6 pārstāvji no „Kristīgi Demokrātiskā Savienība” saraksta, 1 Latvijas Reģionālā apvienības un 3 Nacionālās apvienības deputāta kandidāts.

Delnas direktors Gundars Jankovs: „Nedaudz vairāk kā trešā daļa EP deputātu kandidātu no Latvijas ir apliecinājuši apņemšanos ievērot caurspīdīguma, atbildības un godīguma principus gan savā darbībā, kļūstot par EP deputātiem, gan veicināt šo principu un pretkorupcijas dienas kārtības virzību ES iestādēs, politikā un likumdošanā. Par pārējo kandidātu vērtībām un izpratni par korupcijas nozīmi ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības kontekstā varam tikai nojaust. Ceram, ka vēlētāji ņems vērā šo informāciju, kā arī izpētīs deputātu kandidātus datubāzē Kandidatiuzdelnas.lv, lai izdarītu atbildīgu izvēli 24.maijā gan Latvijas, gan Eiropas interesēs!”

Pretkorupcijas deklarācijas paraksta katrs deputāts individuāli. Viena no būtiskākajām caurspīdīguma, atbildības un godīguma principus apliecināšanas darbībām, esot EP deputātam, ir savas darbības atspoguļošana.

EP darbs ir saistītas ar tiesību aktu iniciatīvu izskatīšanu, kas skar dažādas jomas un šo jomu pārstāvji aktīvi lobē savas intereses. EP deputāti konsultējas ar lobētājiem (ES institūcijās tie ir apmēram 15 000, bet oficiāli reģistrējušie ap 6000[1]), ņemot vērā, ka tā ir atzīta demokrātiska prakse visās ES institūcijās. Tomēr arī ES institūcijas saņem pamatotu kritiku, ka lēmumu pieņemšanas process nav caurskatāms, piemēram, 70% sabiedrības uzskata, ka ES institūcijās pastāv korupcija[2].

Tādēļ nākamajā EP sasaukumā liela uzmanība tiks pievērsta jaunpieņemtā regulējuma „EP deputātu Rīcības kodekss”[3] ieviešanai dzīvē, kas paredz EP deputātiem rīkoties ētiski un caurspīdīgi, piemēram, atspoguļot konsultācijas ar dažādām ietekmes pusēm. Mērķis caurspīdības palielināšanai ir paaugstināt uzticību Eiropas institūciju pieņemto lēmumu atbilstībai Eiropas pilsoņu interesēm, tai skaitā Latvijas interesēm.

Šo solījumu jau parakstījuši vairāk kā 300 EP deputātu kandidāti no visām ES dalībvalstīm. Deklarācija ar pielikumiem, kas sīkāk paskaidro ES dienaskārtību pretkorupcijas jomā, ir pieejama https://delna.lv/ep-velesanas/. Ar visu ES dalībvalstu EP deputātu kandidātu sarakstu, kas līdz šim ir parakstījuši šo deklarāciju, var iepazīties mājas lapā http://anticorruptionpledge.eu/.

Pēc vēlēšanām Delna organizēs tikšanos ar ievēlētajiem deputātiem, lai pārrunātu pretkorupcijas iniciatīvas, kuras ir aktuālas Eiropas Parlamenta dienas kārtībā.

Papildināts deputātu skaits, kas parakstījuši pretkorupcijas deklarāciju un pievienoti divi deputātu vārdi saraksta beigās.

Deputāti, kas parakstījuši pretkorupcijas deklarāciju:

Aleksejs Bočarovs, Latvijas Attīstībai

Andrejs Žagars,Latvijas Attīstībai

Dans Titavs, Latvijas Attīstībai

Emīls Jakrins, Latvijas Attīstībai

Iļja Kirejevs, Latvijas Attīstībai

Iveta Ciganova, Latvijas Attīstībai

Juris Pūce, Latvijas Attīstībai

Liene Cakare, Latvijas Attīstībai

Oskars Ikstens, Latvijas Attīstībai

Rihards Pīks, Latvijas Attīstībai

Uldis Osis, Latvijas Attīstībai

Vladimirs Reskājs, Latvijas Attīstībai

Aleksejs Loskutovs, Vienotība

Andrejs Judins, Vienotība

Anna Buša, Vienotība

Anna Broka, Vienotība

Arturs Krišjānis Kariņš, Vienotība

Inese Vaidere, Vienotība

Karina Korna, Vienotība

Elga Zegele, Vienotība

Kārlis Šadurskis, Vienotība

Pēteris Viņķelis, Vienotība

Veiko Spolītis, Vienotība

Krišjānis Bušs, Vienotība

Sandra Kalniete, Vienotība

Ojārs Ēriks Kalniņš, Vienotība

Valdis Dombrovskis, Vienotība

Valērijs Trusevičs, Saskaņa

Guntars Jirgensons, Saskaņa

Eldars Mamedovs, Saskaņa

Ņikita Ņikiforovs,  Saskaņa

Boriss Cilevičs, Saskaņa

Jānis Tutins, Saskaņa

Irina Cvetkova, Saskaņa

Elizabete Krivcova, Saskaņa

Līga Bite, Latvijas Reģionālā apvienība

Andris Bērziņš, ZZS

Ilona Jurševska, ZZS

Artūrs Graudiņš, ZZS

Jānis Blūzmanis, ZZS

Jānis Liepiņš, Kristīgi Demokrātiskā Savienība

Jānis Jurģelis, Kristīgi Demokrātiskā Savienība

Armands Agrums, Kristīgi Demokrātiskā Savienība

Mareks Raups, Kristīgi Demokrātiskā Savienība

Ivars Brīvers, Kristīgi Demokrātiskā Savienība

Māra Viktorija Zilgalve, Kristīgi Demokrātiskā Savienība

Rihards Kols, Nacionālā apvienība

Roberts Zīle, Nacionālā apvienība

Līga Jankova, Nacionālā apvienība

Sarmīte Launaga, ZZS

Par pretkorupcijas deklarāciju

TI ES kopīgi ar ES dalībvalstu TI pārstāvniecībām ir vienojušies par pretkorupcijas prioritātēm ES institūciju darbības uzlabošanai un dažādu pretkorupcijas tiesiskā regulējuma uzlabošanas iniciatīvu virzīšanai, lai panāktu ES iestāžu pārvaldības uzlabošanos, likumdošanas priekšlikumu tapšanas izsekojamību, atklātības nodrošināšanu un interešu konfliktu novēršanu publiskajos iepirkumos, efektīvas trauksmes cēlēju tiesiskās aizsardzības nodrošināšanu publiskajā, privātajā un bezpeļņas sektorā.

Kontaktinformācija:

Sabiedrība par atklātību – Delna

Kontakti: (+371) 67285585,

www.delna.lv, draugiem.lv/delna, Facebook.com/biedribadelna, Twitter/delna_lv


Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52