×

Aicinām veselības ministri skaidrot, kā tiek risināts iespējamais interešu konflikts

Sabiedrība par atklātību – Delna 2017.gada 27.septembrī nosūtīja vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai ar lūgumu skaidrot, kā Veselības ministrija (VM) risina iespējamo interešu konfliktu, kurā iesaistīta Valsts galvenā onkoloģe un kas, Delnas ieskatā, apdraud Latvijas sabiedrības veselību.

.

Šī gada 26.septembrī veselības ministre publiski paziņoja, ka 3.oktobrī organizēs tikšanos ar “medikamenta Rigvir kritiķiem un atbalstītājiem”, aicinot arī Rigvir pārstāvjus. Ņemot vērā, ka ministres konsultante, Valsts galvenā onkoloģe, profesore Dace Baltiņa, reizē ir arī Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore un publiski tiek pieteikta arī kā “holdinga Rigvir medicīniskā direktore”, Delna aicināja ministri skaidrot, kā tiks nodrošināta objektivitāte tikšanās laikā.

.

Par situācijas radītajiem riskiem Delna veselības ministri un sabiedrību informēja jau 2017.gada februārī un martā. Kā farmācijas preparāta Rigvir pārstāve, D.Baltiņa ir ieinteresēta gūt kompānijai peļņu no preparāta pārdošanas un tas var ietekmēt viņas pieņemtos lēmumus un sniegtās rekomendācijas VM, nodarot kaitējumu sabiedrības veselībai.

.

Tāpat Delna aicināja ministri skaidrot, vai Veselības ministrija ir uzdevusi veikt pārbaudes saistībā ar mediķu celto trauksmi par preparāta Rigvir efektivitāti, norādot uz līdzīgu gadījumu Francijā, kad 2007.gadā trauksmes cēlēja, ārste Irēna Fračone (Irene Frachon), informēja veselības nozares atbildīgās institūcijas par plaši izplatīta medikamenta Mediator iespējamiem nāvējošiem blakus simptomiem. Valsts iestādes panāca, ka šo zāļu izplatīšana tiek apturēta. Šobrīd apstiprināti vismaz 500 nāves gadījumi pēc medikamenta lietošanas.

.

Delnas 2017.gada 27.septembra vēstule Veselības ministrei.

.

Vairāk informācijas: Liene Gātere, Sabiedrības par atklātību – Delna direktora vietniece, liene.gatere@delna.lv, +371 67285585

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52