×

DELNA SKAIDRO SABIEDRĪBAS IEGUVUMUS NO PILSONISKĀS SABIEDRĪBAS ORGANIZĀCIJAS IESAISTES BŪVNIECĪBAS PUBLISKO IEPIRKUMU UZRAUDZĪBĀ

DCIM100MEDIADJI_0011.JPG

Photo by David McBee from Pexels

 

VĒRIENĪGĀ SKANSTES TRAMVAJA LĪNIJAS INFRASTRUKTŪRAS ATTĪSTĪBA – BEZ IZŠĶĒRDĒŠANAS UN KORUPCIJAS RISKIEM

 

Jānis Veide: «Eiropas komisijas finansētā integritātes pakta projekta ietvaros mēs īstenojam Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstības projekta jeb tautā dēvētā Skanstes tramvaja līnijas projekta uzraudzību. Mērķis ir uzraudzīt un kontrolēt EK fondu lietderīgu izmantojumu, novēršot izšķērdēšanas riskus, meklēt labākos un efektīvākos līdzekļu apguves instrumentus. Līdzīgas projektu uzraudzības tiek īstenotas 11 ES valstīs, aptverot 17 dažādus apjomīgus projektus. Uzraudzība tiek finansēta neatkarīgi no projekta ieviesējiem. Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstības projekta apjoms ir krietni vērienīgāks, salīdzinot ar to, kā tas izskan sabiedrībā ar mediju starpniecību. Projekts paredz gan apakšstacijas izbūvi, gan vairāku jaunu tramvaju iegādi, gan veco sliežu līniju pārbūvi un arī atsevišķās, uz Skansti vedošās tramvaja līnijas izbūvi. Mūsu uzdevums ir parūpēties par to, lai visi dokumenti būtu kārtībā, mums ir tiesības pieprasīt visu uz projektu attiecināmo informāciju, iepazīties ar dokumentiem, tostarp ar komercnoslēpumu un apakšuzņēmēju dokumentiem. Šādas tiesības mums deleģējusi Eiropas komisija un valsts, iekļaujot atsevišķu sadaļu par mūsu veikto uzraudzību līgumā starp valsti un Rīgas satiksmi. Skanstes tramvaja  projektā tiek īstenots sākuma posms, noslēdzies būvprojekta izstrādes iepirkums (šobrīd notiek iesniegto piedāvājumu izvērtēšana). Jāpiebilst, ka 2017. gada sākumā IUB šo iepirkumu apturēja, jo «Sabiedrībai par atklātību – Delna» bija radušās aizdomas par iespējamu negodīgu komercpraksi – apzinātu konkurences samazināšanu ar mākslīgi sašaurinātiem iepirkuma nosacījumiem.

 

Integritātes pakti ir salīdzinoši labi zināms instruments, kas paredz neatkarīgu monitoringu apjomīgu projektu īstenošanā. Itālijā, piemēram, tas ir iestrādāts likumu aktos.»

.

Vairāk lasiet žurnālā Latvijas Būvniecība

 

.

Finansētājs     eiropas-komisijas-logo

Projekts “Integritātes pakts – ES fondu uzraudzība” tiek īstenots ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52