×

PAR UZSĀKTO KRIMINĀLPROCESU PRET JURI JURAŠU JĀNODROŠINA IESPĒJAMI LIELA ATKLĀTĪBA

Delna aicina iestādes nodrošināt iespējami lielu atklātību par uzsākto kriminālprocesu pret Juri Jurašu.

.

Ņemot vērā, ka 2018. gada septembrī KNAB pieņēma lēmumu par kukuļa piedāvāšanas kriminālprocesa izbeigšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, Delna aicina iestādes nodrošināt apstākļus kvalitatīvai izmeklēšanai par valsts noslēpuma izpaušanu.

.

Būtu svarīgi, ka tiesībsargājošās iestādes nekavējoties reaģē, saņemot svarīgu informāciju par pārkāpumiem, kuru novēršana un izmeklēšana ir sabiedrības interesēs. Iestādēm būtu arī jāsniedz iespējami daudz informācijas un skaidrojumi, kāpēc lietas, par kurām ir pastiprināta sabiedrības interese un kurās figurē lielas naudas summas, tiek izbeigtas. Arī uzsāktajā kriminālprocesā par valsts noslēpuma izpaušanu prokuratūrai un tiesai jānodrošina iespējami liela atklātība.

.

Trauksmes celšanas likums stāsies spēkā 01.05.2019. un tā mērķis ir veicināt, lai sabiedrības interesēs tiek celta trauksme par pārkāpumiem, kas var kaitēt sabiedrībai, un nodrošināt pienācīgu aizsardzību cilvēkiem, kuri šādu informāciju sniedz. Atbilstoši likumam, valsts noslēpumu saturošas informācijas izpaušana nav uzskatāma par trauksmes celšanu. Tomēr organizācija Transparency International savos starptautiskajos principos trauksmes cēlēju aizsardzībai ir atzinusi, ka dažos gadījumos būtu attaisnojums celt publiski trauksmi par valsts noslēpumu: tiešu un momentānu draudu gadījumā sabiedrībai vai trauksmes cēlējam, gadījumā, ja draudētu pazust pierādījumi, noslēpums tiktu izpaust nejauši vai izpaušana nenodarītu būtisku kaitējumu valsts nacionālajai drošībai vai indivīdiem.

.

Vairāk informācijas: Liene Gātere, biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” direktore, liene.gatere@delna.lv, +371 67285585.

(attēls: Jaunās Konservatīvās partijas mājas lapa)

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52