×

PIEREDZES STĀSTS: KORUPCIJU VARAM MAZINĀT, ATMETOT VIENALDZĪBU

Lai atklātu slepenas politiķu un ierēdņu vienošanās, svarīgi iegūt informāciju no iekšienes – no tiem, kuri klātienē redz un dzird. Bet saņemt drosmi neklusēt par notiekošo savā darba vietā ir grūti. Mūsu komanda ikdienā ievērojamu laiku pavada, konsultējot cilvēkus, kuri izlemj neklusēt. Strādājam ar potenciālajiem trauksmes cēlējiem un viņu sniegto informāciju. Nereti sadarbība ilgst vairākus gadus un iekļauj sarežģītus tiesas procesus. Vienā no šādiem stāstiem pirmā veiksmīgā epizode noslēdzās 2018. gada decembrī.

 

2016. gadā uz Delnu atnāca jauna sieviete, kura iepriekš strādāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Pildot darba pienākumus, viņa redzēja, kā notiek nelikumīga vienošanās par Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta konkursa finansējuma sadali. Konkursa mērķis bija oglekļa dioksīda emisiju samazināšana, veicot jaunu zema enerģijas patēriņa ēku būvniecību, kā arī esošu ēku pārbūvi vai atjaunošanu par zema enerģijas patēriņa ēkām. Projektam “Zema enerģijas patēriņa Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas ar koncertzāles funkciju būvniecība, Lielajā laukumā 1, Ventspilī” konkursā tika piešķirti 15 miljoni eiro, un tas bija vienīgais iesniegtais projekts konkursa daļā par jaunu zema enerģijas patēriņa ēku būvniecību.

.

Projekta iesniegums radīja bažas par neatbilstību konkursa mērķim un apdraudējumu Latvijas starptautisko saistību izpildei klimata jomā. Trauksmes cēlējas ieskatā situācija bija negodprātīga pret citām pašvaldībām un to iedzīvotājiem, tāpēc viņa vērsās pie Delnas.

.

Konkursa nolikums tiešām radīja aizdomas, ka tas rakstīts konkrēti Ventspils projektam un nepanāks pietiekamu CO2 samazinājumu, turklāt nolikuma izstrādes process nebija caurskatāms. Mūsu iebildumi par nolikumu Ministru kabineta sēdē netika pēc būtības uzklausīti. Tāpat mūsu konstitucionālā sūdzība Satversmes tiesā par Satversmes un likuma “Par piesārņojumu” pārkāpšanu tika noraidīta. Pēc tam, kad VARAM atteicās izsniegt pilnu Ventspils projekta iesniegumu, aizbildinoties ar komercnoslēpumu, vērsāmies tiesā. Pēc divu gadu ilgas tiesvedības 2018. gada novembrī Administratīvā tiesa apmierināja Delnas prasību – VARAM bija jāizsniedz pilns Ventspils projekta iesniegums. Tiesa norādīja, ka tiesības uz komercnoslēpumu nav absolūtas, bet VARAM rīkojusies vienpusēji, ņemot vērā tikai komersanta intereses, bet nav vērtējusi, vai šajā gadījumā informācijas izsniegšana būtu samērīga un sabiedrības interesēs.

.

Ministrija spriedumu nepārsūdzēja un 19. decembrī izsniedza Delnai prasītās veidlapas. Interesanti, ka dokumentus saņēmām no kurjera – ar gumiju apsietas 355 papīra lapaspuses.

.

.

Mūsu tālākais uzdevums būs izvērtēt projekta ietekmi uz CO2 samazinājumu. Valsts kontroles 2017. gada revīzija jau apstiprināja, ka emisijas kvotu konkursos panākts niecīgs siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājums, kas bijis pat 35 reizes neefektīvāks, nekā iepriekš. Tādā veidā tiek apdraudēta Latvijas starptautisko saistību izpilde klimata jomā.

.

Mūzikas skolas būvniecība rit uz priekšu, taču tas nenozīmē, ka tiesvedības process bijis bezjēdzīgs. Ceram panākt vismaz to, ka turpmāk publisko objektu būvniecības pieteikumi būs atklāti un iestādes vairāk ievēros informācijas atklātības standartus un nodrošinās kvalitatīvu sabiedrības konsultēšanas procedūru Ministru kabineta noteikumu izstrādes gaitā, tādējādi mazinot valsts līdzekļu nesaimniecisku šķērdēšanu.

.

Taču daļa Latvijas sabiedrības ziņas, kurās figurē Ventspils pašvaldība, uztver kā kārtējo paziņojumu bez sekām – pārkāpumi netiek konstatēti un vainīgo nav. 15 miljonu eiro epizode nav vienīgā, kad radušās šaubas par godīgu konkurenci valsts budžeta finansējuma piešķiršanā Ventspilij. Šaubas radās arī par nepieciešamību no konkrētajiem avotiem finansēt apjomīgus infrastruktūras objektus, turklāt to darot necaurspīdīgā un valsts prioritātēm neatbilstošā veidā.

.

Piemēram, īsi pēc 13. Saeimas vēlēšanām, 2018. gada 23. oktobrī, valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra Ventspils Augstskolai 339 tūkstošus eiro ugunsdrošības sistēmām. Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra publiski izteicies, ka neatceras, kad agrāk no budžeta programmas neparedzētiem gadījumiem būtu pabalstītas augstskolas. Pirms pašvaldību vēlēšanām 2017. gadā Saeima tā sauktajās deputātu kvotās īpaši dāsnas summas piešķīra Ventspilij – kopā ap 4 miljoniem eiro. Nauda tika piešķirta olimpiskā centra “Ventspils” sporta infrastruktūras attīstībai, Ventspils starptautiskās radioastronomijas centra attīstības projektam un jau pieminētajai Ventspils mūzikas vidusskolai. Mūzikas skolas celtniecībai tika piešķirti arī 10,9 miljoni eiro no valsts un ES fondu finansējuma.

.

Ventspils ir sestā lielākā Latvijas pilsēta ar 40 tūkstošiem iedzīvotāju un ostu, kas nodrošina Krievijas un NVS valstu naftas produktu transportēšanu. Tās ilgtermiņa de fakto mēram ar tiesas spriedumu aizliegts ieņemt mēra amatu jau vairākus gadus, tomēr tas nav liedzis saņemt iedzīvotāju atbalstu vēlēšanās un turpināt realizēt un noturēt ietekmi, izvairoties no cietumsoda. 2008. gadā pret viņu tika sākta tiesvedība par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un citiem noziegumiem. Tiesas sēdes regulāri tiek atceltas un paredzams, ka lietā iestāsies noilgums.

.

Lai aizdomīgi naudas piešķīrumi beigtos, svarīgi, ka Latvijas pilsoniskā sabiedrība, indivīdi un uzņēmēji pieprasa atklātību un skaidrojumus par publisko konkursu kritērijiem, mērķiem un rezultātiem. Valsts iestādēm no savas puses būtu maksimāli jāiedrošina un jāstimulē sabiedrības līdzdalība. Viens no jaunajiem instrumentiem šim nolūkam būs Trauksmes celšanas likuma stāšanās spēkā no 2019. gada 1. maija. Trauksmes celšanas spēkam pārbaudījums būs ne tikai valsts iestāžu sagatavotība un attieksme, bet arī Latvijas sabiedrības gatavība ziņot par notiekošo – spēja pārvarēt vienaldzību un bezspēcību – problēmas, kas aktuālas visās postpadomju valstīs.

.

Gada sākumā, kad atskatāmies uz pērnā gada notikumiem, varam apņemties būt prasīgāki pret amatpersonām un nepalikt vienaldzīgi pret novērotajiem vai noklausītajiem noziedzīgajiem nodomiem. Arī viena cilvēka izdarītā izvēle un neatlaidība var radīt pārmaiņas. Ne vienmēr rezultāts sasniedzams ātri, bet arī mazie solīši ved kopīga progresa virzienā, piemēram, ļaujot stiprināt informācijas atklātību un šķetināt nesaimniecisku valsts līdzekļu tērēšanas lietu.

.http://www.celtrauksmi.lv/

Uzzini citu trauksmes cēlēju pieredzi: www.celtrauksmi.lv

.

Uzzini, kā Delna Tev var palīdzēt: https://delna.lv/lv/informacija-par-delnu/trauksmes-celsana/

.

Blogs tapis projekta “International Anti-Corruption Day Small Grants” ietvaros, ko finansē Transparency International sekretariāts. 

.

Palīdzēsim trauksmes cēlējiem kopā – ja atbalsti Delnas darbu, lūdzu, NOZIEDO! Katrs ziedojums stiprina Delnas spēju sniegt neatkarīgu atbalstu trauksmes cēlējiem un mazināt toleranci pret korupciju Latvijā.

.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52