×

PIESAKIES PRETKORUPCIJAS DATU HAKATONAM 2.MARTĀ

Žurnālisti, pilsoniskie aktīvisti, programmētāji, datu analītiķi un citi interesenti līdz 28. februārim ir aicināti pieteikties Pretkorupcijas atvērto datu hakatonam, kas notiks 2. martā plkst. 9.00 – 19.00 Rīgā. Hakatonu rīko Datu skola un Alianse pret korupciju Latvijā (Sabiedrības par atklātību Delna projekts).

Šogad hakatons veltīts pretkorupcijas tēmai. Dalībnieki hakatona laikā meklēs korupcijas riskus un aizdomīgas naudas plūsmas. Lai to darītu, tiks izmantoti Iepirkumu uzraudzības biroja, Uzņēmumu reģistra un Saeimas atvērtie dati, kā arī citi atvērto un publisko datu avoti, piemēram, KNAB partiju ziedojumu un dāvinājumu datu bāze un VID informācija par valsts amatpersonu ienākumiem.

PIETEIKTIES HAKATONAM ŠEIT: https://goo.gl/forms/mU10XGOF8fbyjtAJ2

Aicinām žurnālistus un pretkorupcijas aktīvistus piedalīties hakatonā ar savām idejām un ekspertīzi, savukārt programmētājus un analītiķus – sniegt savas zināšanas un prasmes, lai atklātu iespējamos korupcijas gadījumus Latvijā.

Datu hakatons ir komandas darbs 8 h garumā. Komandas tiek izveidotas ap konkrētām idejām, un katrs hakatona dalībnieks var pievienoties idejai, kuru kopīgi pilnveidot un realizēt ar datu palīdzību. Komandu darba rezultāti var būt gan vizualizācija, datu analīzes rezultātā iegūta ziņa vai interaktīva tiešsaistes lietotne, kas uz Latvijas atvērtajiem datiem ļauj paraudzīties no jauna skatu punkta.

Ideju autoriem datu hakatons ir iespēja uzrunāt plašāku sabiedrības loku ar datos balstītiem argumentiem, pārbaudīt hipotēzes un radīt materiālu, kas vēlāk var tikt izmantots savos projektos – piemēram, publikācijās vai uzrunājot politikas veidotājus ar datos balstītiem argumentiem.  Savukārt datu entuziastiem – programmētājiem un pētniekiem – tā ir iespēja strādāt ar sabiedrībā aktuālām projektu idejām un izmēģināt jaunas metodes to apstrādē un vizualizācijā.

Hakatons notiek Starptautiskās atvērto datu dienas ietvaros. Šogad tā ir veltīta atvērtās zinātnes datiem, sabiedriskās naudas plūsmas analizēšanai, atvērtajiem ģeotelpiskajiem datiem, kā arī atvērtajiem datiem par vienlīdzīgu attīstību (equal development).

Šis ir jau piektais Datu skolas organizētais hakatons. Pirmais hakatons notika 2016. gadā. Tā rezultātā nedēļas laikraksts “Sestdiena” publicēja rakstu par Saeimas deputātu balsojumiem, parādot, cik vienoti vai nošķirti savos balsojumos ir koalīcijas un opozīcijas deputāti. Savukārt laikraksta “Ir” žurnāliste, pateicoties hakatona laikā tapušam risinājumam, no Valsts ieņēmumu dienesta Valsts amatpersonu deklarāciju datu bāzes ieguva datus par policistu ienākumiem, kas atklāja “bagātos policistus”. Pateicoties otrajam datu hakatonam neilgi pirms pašvaldību vēlēšanām 2017. gadā, laikraksts Diena publicēja interaktīvu rīku, kas ļāva apskatīt iepriekš ievēlēto pašvaldību deputātu sēžu apmeklējumu statistiku. Tāpat iedvesmai var aplūkot Velodatu projektu, kurš norisinājās 2016. gada maijā, lai atklātu velosipēdistu izmantotos ceļus Rīgā.

Hakatonu rīko Datu skola un Alianse pret korupciju Latvijā (Sabiedrības par atklātību Delna projekts) ar mērķi vairot atvērto datu izmantošanu demokrātijas procesu veicināšanai.

Pasākumu atbalsts Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Alianses pret korupciju Latvijā atbalstītāji.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52