×

“MĒS NEPĀRTRAUKTI LIETAS SLĒPJAM”: TRAUKSMES CĒLĒJAS STĀSTS

“Man būtu palīdzējis aizliegums pret mani tālāk ierosināt disciplinārlietas, meklēt, rakt, pielietot attiecībā uz mani principu  ir cilvēks, atradīsim pantu,” saka Iveta Ozoliņa, bijusī Valsts asinsdonoru centra direktore, kura cēla trauksmi par risku inficēties ar C hepatītu no donoru asinīm un tika atbrīvota no amata.

.

Video intervijā Iveta stāsta par trauksmes cēlējiem nepieciešamo atbalstu un aizsardzību un trauksmes celšanu kā instrumentu progresīvām pārmaiņām Latvijā.

 

.

 

Delna vairāk nekā 10 gadus sniedz konsultācijas un atbalstu trauksmes cēlējiem. Trauksmes cēlēju aizsardzības trūkums līdz šim bijis viens no galvenajiem iemesliem, kas cilvēkus atturējis par pārkāpumiem vērsties atbildīgajās institūcijās un tiesā.

.

2018.gada 20. septembrī pulksten 9.00 Saeimas deputāti balsos par likumprojektu “Trauksmes celšanas likums” otrajā lasījumā. Viens no svarīgākajiem Trauksmes celšanas likumprojekta pienesumiem ir tas, ka trauksmes cēlējiem tiks sniegtas divu veidu aizsardzības garantijas. Pirmkārt, tiks aizsargāta trauksmes cēlēja anonimitāte. Otrkārt, trauksmes cēlējs tiks aizsargāts nelabvēlīgu seku gadījumā.

.

Trauksmes celšanas likums paredz aizsargāt trauksmes cēlēju pret nelabvēlīgām sekām, kas radušās trauksmes celšanas dēļ. Nelabvēlīgas sekas var būt, piemēram, atlaišana no darba. Likumprojekts paredz, ka tas būs darba devēja pienākums pierādīt, ka atlaišana nav notikusi tādēļ, ka darbinieks ir cēlis trauksmi.

.

Tāpat likumprojektā paredzētā aizsardzība ietver tiesības uz valsts nodrošinātu juridisko palīdzību, atbrīvošanu no tiesāšanās izdevumiem, tiesības uz konsultācijām un zaudējumu atlīdzinājumu. Tas nozīmē, ka visiem tiem, kuri vēlētos informēt par pamanītajām nelikumībām, bet pašlaik baidās to darīt, likumprojekta pieņemšana ir jo īpaši svarīga.

.

Ir palikušas tikai 2 nedēļas, lai 12. Saeima pieņemtu likumprojektu 2. un 3.lasījumā. Delna ir aicinājusi  deputātus turēt pirms 12. Saeimas vēlēšanām dotos solījumus un atbalstīt likumprojektu!

.

Parakstīt atbalsta vēstuli Saeimai ar aicinājumu balsot par likumprojektu “Trauksmes celšanas likums” 3.lasījumā 2018.gada kotobrī. Vēstules teksts.  

.

Video ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par video saturu atbild Sabiedrība par atklātību – Delna.

.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52