×

Valdībai nav tiesiska pamata piešķirt un VARAM pieprasīt 16 miljonus eiro gudrona dīķa sanācijai

abi-logoooo

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir pieņēmusi lēmumu par nepieciešamību turpināt iesākto darbu pie Inčukalna gudrona dīķa sanācijas īstenošanas. Atbilstoši šim lēmumam Valsts vides dienests jau ir iesniedzis dokumentus Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu atļaut piemērot sarunu procedūru papildus finansējuma novirzīšanai šī projekta īstenošanai. Tajā pašā laikā zvērinātu advokātu biroja „Magnusson” sagatavot

gudrons

ais atzinums liedz piemērot sarunu procedūru un nedod pamatu piešķirt papildus finansējumu, jo nav notikuši neparedzēti apstākļi, kā arī Delna norādīja uz valsts tiesībām pieprasīt izpildītājam – Skonto būve, realizēt solīto esošā iepirkuma budžeta ietvaros.

Delnas direktors Gundars Jankovs norāda, ka šobrīd notiek aktīva privātā sektora interešu lobēšana, ņemot vērā, ka tā ir bijusi līdz šim ierasta prakse – uzvarēt publisko iepirkumu par zemāko cenu un pēc tam vest sarunu procedūru, lai saņemtu papildus finansējumu. „Sarežģīti vides projekti nav tā joma, kurā nostrādās ierastās shēmas,” uzsver Gundars Jankovs.

Delna, tikšanās laikā ar VARAM ministru Eināru Cilinski, vienojās, ka šis jautājums netiks virzīts tālāk, ņemot vērā tiesiskos aspektus šajā iepirkumā, uz kuriem norādīja ne tikai zvērinātu advokātu birojs, bet arī Delnas Juridiskā atbalsta centra juristi. „Tomēr mēs redzam, ka ministrija turpina aizstāvēt būvnieka intereses, virzot valdības dienas kārtībā jautājumu par papildus naudas piešķiršanu Skonto būvei,” Gundars Jankovs.

Delna norāda, ka nepamatota sarunu procedūru piemērošana var radīt būtisku kaitējumu valstij, jo Eiropas Komisija var uzsākt pārkāpuma pārbaudes lietvedību, kā rezultātā celt prasību Eiropas Savienības tiesā pret Latviju un atzīt projektā izlietotos Eiropas finanšu līdzekļus par neattiecināmām izmaksām.

Līdzīgus gadījumus, kad nepamatoti tika piemērota sarunu procedūra, šobrīd Eiropas Komisija jau izvērtē Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības projektā, kā arī fotoradaru iepirkumā. Alternatīva iespēja pārbaudīt sarunu procedūras piemērošanas pamatotību ir vēršanās Administratīvajā tiesā, pārsūdzot iespējamo Iepirkuma uzraudzības biroja lēmumu.

„Par prettiesiska lēmumu pieņemšanu likumā ir paredzēta juridiskā atbildība, kas cita starpā paredz regresa kārtībā piedzīt radītos zaudējumus no atbildīgās amatpersonas”, norāda Gundars Jankovs.

Delna jau iepriekš vērsa sabiedrības un atbildīgo valsts iestāžu uzmanību par valsts vēlmi maksāt par būvnieku kļūdām 16.miljonus eiro. Delnas redzeslokā šis iepirkums nonāca saņemot Juridiskajā atbalsta centrā  sūdzību no biedrības „Vides aizsardzības klubs”. Sūdzībā tika norādīts uz problēmām Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas procesa organizācijā, par ko atbildīgs ir VARAM pārraudzībā esošais Valsts vides dienests .

Delna rosināja VARAM pieprasīt būvniekam veikt būvdarbu līguma atbilstošu izpildi piešķirtā finansējuma ietvaros, kā arī rosināja turpmāk sarežģītu vides projektu realizācijā atbildīgajām iestādēm slēgt apvienotos projektēšanas un būvniecības darbu līgumus saskaņā ar FIDIC Sudraba grāmatas noteikumiem.

2014.gadā Delna pievērsīs īpašu uzmanību infrastruktūras un būvniecības iepirkumiem, lai novērstu valsts un ES fondu finanšu resursu izsaimniekošanu, ko sabiedrība izprot kā valsts nozagšanas mēģinājumus.

 

Kontaktpersona

Agnese Alksne

Komunikācijas direktore

E-pasts: agnese.alksne@delna.lv

Mob.tel.: 29443666

 

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52