×

VARAM vides izpētes un sanācijas jomas sakārtošanu neuzskata par prioritāti

abi-logoooo

Pēc Sabiedrības par atklātību – Delna iniciatīvas Vides konsultatīvā padome (turpmāk – Padome) rosināja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Romānu Naudiņu izveidot darba grupu tiesiskā regulējuma pilnveidošanai vides izpētes un sanācijas jomā. Piektdien, 13.maijā VKP sēdē ministra Romāna Naudiņa padomnieks Jānis Ratkevičš rosināja atlikt darba grupas izveidi līdz rudenim, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs neuzskata to par prioritāti.

Analizējot Inčukalna gudrona dīķu projekta ietvaros radušās neatbilstības un to cēloņus, kā arī izvērtējot kopējo situāciju piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu izpētes un sanācijas jomā, Padome atzina, ka esošais normatīvais regulējums ir nepilnīgs un nesekmē vides aizsardzības mērķu efektīvu sasniegšanu. Esošais regulējums nesekmē kvalitatīvu vides izpēti, kas bieži vien ir veikta formāli. Tieši izpētes darbu kvalitāte nosaka to, cik piesārņotās vietas sanācija būs sekmīga. Vienlaicīgi padome norādīja, ka regulējuma trūkums ir būtisks šķērslis, lai reģionālās vides pārvaldes varētu efektīvi veikt izpētes un sanācijas darbu kontroli. Padomes ierosinājums bija veidot ministra Romāna Naudiņa tiešā uzraudzībā atsevišķu darba grupu, lai novērstu trūkumus tiesiskajā regulējumā.

Delnas jurists Jānis Geks: „Ir redzams, ka VARAM ir pielaidusi ļoti būtiskas kļūdas un tās ir saistītas ar iepirkumiem sanācijas jomā. Padomes vēstulē tiek atspoguļota tā situācija, kas veidojusies jau gadiem. Nav garantijas tam, ka kaut kas šajā jautājumā tiks darīts.”

Ņemot vērā Padomes iebildumus, tika panākts, ka VARAM uzsāk darbu pie darba grupas izveides vides izpētes un sanācijas jomas tiesiskā regulējuma sakārtošana, aicinot ieinteresētajām pusēm deleģēt darba grupas pārstāvjus.

Delna direktors Gundars Jankovs: „90 gados „sazīmētās shēmas” tiesību aktos šodien nes augļus. Ar legālām metodēm, izmantojot tiesiskā regulējuma trūkumus, notiek valsts nozagšana, ne tikai vides jomā, bet arī būvniecībā un citos ar publiskajiem iepirkumiem saistītajos projektos. Tiesībsargājošās iestādes ir bezspēcīgas, lai pierādītu saistības ar politiķiem, augsta līmeņa ierēdņiem un privāto sektoru, tādēļ vienīgi sabiedriskās organizācijas, kuras ir uzņēmušās sargsuņa funkciju var pievērst sabiedrības uzmanību šīm nepilnībām. Delnas mērķis ir sakārtot tiesisko regulējumu tā, lai valsts varētu izvēlēties publiskajos iepirkumos tādus pretendentus, kas atbilstu saimnieciskajam izdevīgumam, nevis barotu „dempingotājus”, ēnu ekonomikā dzīvojošus uzņēmumus un politiskās partijas.”

Padomes nosūtītā vēstule VARAM: http://www.varam.gov.lv/lat/lidzd/pad/vkp/?doc=17884

Kontaktinformācija:

Sabiedrība par atklātību – Delna

Tālr.: +371 67285585

www.delna.lv

 

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts

Viens komentārs
  1. 2014-09-23 pulksten 10:40

    Delna – VARAM vides izpētes un sanācijas jomas sakārtošanu neuzskata par prioritāti Hermes Fake Wholesale Bags China http://www.macelleriaconsonni.it/public/media/aspnet_server/f877ace4440142399345601f8f296626.asp

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52