×

Delna aicina Valsts prezidentu virzīt diskusiju par labu pārvaldību medicīnas aprūpē

13.09.2007.

Paziņojums medijiem

Delna ir iesniegusi Valsts prezidentam savus priekšlikumus diskusijai par pārvaldības uzlabošanu veselības aprūpē. Delnas un pieaicinātu ekspertu vēstulē tiek izvirzīti šādi problēmjautājumi:

veselības aprūpes pieejamība, informācijas apmaiņa un caurskatāmība, korupcijas novēršana, profesionālās ētikas standartu veidošana, ārstu un pacientu tiesiska drošība, veselības aprūpes procesa dalībnieku līdzdalības iespējas veselības aprūpes sistēmas pārvaldībā.

Delna vēstulē atkārtoti norāda uz politiskās gribas un līderības trūkumu, vērtējot to kā cēloni veselības aprūpes strukturālajām problēmām. Delna vēstulē norāda, ka “nepieciešama enerģiska vadība, kas spēj mobilizēt jaunu ideju ieviešanu un sektorā strādājošo līdzdarbību. Jārada pārmaiņu process, par kuru atbildību gatavi uzņemties visas svarīgākās iesaistītās puses. Valsts prezidents var kļūt par nozīmīgu katalizatoru, nodrošinot pārmaiņu virzību, centrālo īstenošanas lomu atstājot Veselības ministrijai. Tās paspārnē varētu darboties īpaša konsultatīvā padome, kas diskutētu un uzraudzītu priekšlikumu ieviešanu.”

Delna vēstulē apstiprina Valsts prezidentam 28.augustā tikšanās laikā doto solījumu sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju un Veselības ministriju uzņemties nākamā sabiedriskā foruma rīkošanu par veselības aprūpes pārvaldības uzlabošanu. Foruma mērķis būs panākt veselības aprūpes labas pārvaldības programmatiskas vīzijas izstrādi, iekļaujot iespējami plašas interešu grupas. Forums ir iecerēts oktobra beigās vai novembra sākumā.

Minētā iniciatīva izriet no Delnas padomes un pieaicinātu ekspertu tikšanās ar Valsts prezidentu 28.augustā. Delna maijā kritizēja Valsts prezidenta amata kandidāta izvirzīšanas procedūru no valdošās koalīcijas puses, kas sabiedrībai deva tikai deviņas dienas, lai vērtētu kandidāta atbilstību amatam. Delna uzskata, ka nelikumīgi maksājumi ārstiem nav savienojami ar labu reputāciju tāpat kā nenomaksāti nodokļi par šādiem ieņēmumiem. Delnas vērtējumā VID ir pārkāpis vienlīdzīgas attieksmes principu, sniedzot selektīvu vērtējumu par nodokļu nomaksas pienākumu. Tomēr Delna pēc Valsts prezidenta vēlēšanām ir atturējusies vērtēt Valda Zatlera saistības šajā lietā, nogaidot uz piekritīgo valsts iestāžu joprojām notiekošo pārbaužu rezultātiem. Taču Delna atgādina, ka šāda nenoteiktības situācija joprojām apdraud Valsts prezidenta institūciju.

Minēto iemeslu dēļ Delna vērsās pie Valsts prezidenta ar aicinājumu uzņemties atbildību virzīt veselības aprūpes pārvaldības uzlabošanas iniciatīvu. Tikšanās laikā 28.augustā Delnas pārstāvji guva pārliecību par Valsts prezidenta labo gribu rīkoties un valsts galvas apņemšanos šo atbildību uzņemties. Delna uzskata, ka Valsts prezidentam ir nozīmīga iespēja ar sava amata autoritāti un personisko kompetenci panākt sistēmiskus uzlabojumus veselības aprūpē, kas būtu gan ievērojams ieguvums katram valsts iedzīvotājam, gan ieguldījums Valsts prezidenta institūcijas nostiprināšanā.

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52