×

Delnai pērn lielākais ziedotāju atbalsts organizācijas vēsturē

 

Rīgā, 2008.gada 7.februārī

Sabiedrība par atklātību DELNA 2007.gada laikā darbības nodrošināšanai un projektiem ir saņēmusi ziedojumus 32 000 Ls apjomā. Kopā ar Tautas sapulcei ziedotajiem 26 000 Ls Delnas ziedojumu ieņēmumi veido 58 000 Ls. Tas ir lielākais ziedotāju atbalsts organizācijas deviņu gadu darbības laikā. Salīdzinot ar 2006.gadu ziedojumu apjoms Delnas darbībai ir dubultojies.

Delna pateicas visiem saviem ziedotājiem par atbildīgo drosmi un atbalstu! Bez saņemtajiem ziedojumiem Delna jau pērn būtu bijusi spiesta pārtraukt savu darbību. Ziedojumi ļāva Delnai reaģēt uz tādām pretkorupcijas politiku graujošām interešu grupu iniciatīvām kā partiju tēriņu griestu atcelšana vai drošības iestāžu likumu grozījumi. Delna veica izglītojošus pasākumus, sniedza konsultācijas valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēm. Ziedojumi ir īpaši nozīmīgi, lai nodrošinātu nepārtrauktu organizācijas darbību projektu finansējuma starplaikos. Tomēr neskatoties uz ievērojamo sabiedrības atbalstu, 2007.gads gan politiskā atbalsta trūkuma dēļ pretkorupcijas jomai kopumā valstī, gan ierobežoto līdzekļu dēļ ir bijis viens no grūtākajiem Delnas vēsturē.

Taču ievērojamais ziedotāju skaits un ziedojumu pieaugums liecina par sabiedrības augošo izpratni par atbalsta nepieciešamību pilsoniskās sabiedrības interešu aizstāvības organizācijām. Delnas ieguldījums tiesiskuma stiprināšanā desmit darbības gadu laikā ir ietaupījis simtiem miljonu publisko resursu. Aktuālākais piemērs ir patvaļīgas rīcības ar rīdzinieku īpašumu apturēšana, NVO koalīcijai panākot sabiedrības intereses aizstāvošu Satversmes tiesas spriedumu Brīvostas lietā.

Delnas uzraudzība un politikas priekšlikumi padara procesus atklātākus un lēmumus atbildīgākus. Ziedojumi apliecina, ka Latvijas sabiedrība to ir novērtējusi.

Arī starptautiskajai sabiedrībai ziedotāju atbalsts apliecina, ka mūsu valsts iedzīvotāji “nepiedzimst pērkami” un valstī ir cilvēki, kas nesamierinās ar korupcijas ļaunumu, pat iztrūkstot valdības gribai cīnīties ar to. Tas ir nozīmīgi Latvijas starptautiskajam tēlam.

Delnai 2007.gadā ir ziedojušas 230 privātpersonas un 20 juridiskas personas. Neviens naudisks ziedojums nav pārsniedzis 4000 latu, kas tika ziedots Tautas sapulces rīkošanai. 65 ziedotāji Delnas darbam ir ziedojuši 100 Ls vai mazāk, bet 10 600 Ls ir saziedoti internetā www.delna.lv/ziedot vai ziedojumu kastītē Delnas birojā. Juridiskas personas projektiem ir saziedojušas 5 600 Ls, bet vispārējām vajadzībām 8 300 Ls.

Ievērības cienīga ir plašā, demokrātiskā līdzdalība ziedošanas akcijā 3.novembrī notikušajai Tautas sapulcei. Gandrīz 200 ziedotāju, no kuriem tikai septiņi ir juridiskas personas, tika saziedojuši vairāk nekā 26 000 latu sapulces vajadzībām. Neviens naudisks ziedojums nepārsniedza 4000 latu, t.i. 15% no kopējās ziedotās naudas summas. Vairāk nekā pusi no Tautas sapulces atbalstam savāktajiem 26 282,79 latiem veido ziedojumi, kas ir 1000 Ls vai mazāki, un šādus ziedojumus veica 190 ziedotāji. Lielais ziedotāju skaits pierādīja, ka vēlme atbalstīt tiesiskas valsts un godīgas politikas principus ir plaša un ka šo mērķu sasniegšana nav atkarīga tikai no dažiem turīgiem ziedotājiem.

Ziedojumi veido 11 % no Delnas 300 000 Ls budžeta, taču organizācijas ilgtspējai un attīstībai būtu nepieciešami regulāri ziedojumu ieņēmumi vismaz 50 000 Ls apmērā gadā.

Ziedot Delnai ir iespējams internetā www.delna.lv/ziedot, ziedojumu kastītē Delnas birojā, kā arī ar pārskaitījumu uz ziedojumu kontu Hansabankā: LV63HABA000140J035842

Pilns provizoriskais ziedotāju saraksts 2007.gadā (PDF)

*Atšķirības starp Tautas sapulces ziedotāju sarakstu un vispārējo ziedojumu pārskatu ir saistītas ar Delnas likumisko pienākumu, grāmatvedības pārskatā ar maksājumu kartēm ziedotos līdzekļus pieskaitīt anonīmiem ziedojumiem.


Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52