×

Precizēts: Latvijas Korupcijas uztveres indeksa sliktais rezultāts 2009.gadā saasina uzmanību uz korupciju kā dziļās ekonomiskās krīzes cēloni

Rīgā, 2009.gada 17.novembrī

Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International gatavotais Korupcijas uztveres indeksa  vērtējums Latvijā samazinājies par 0,5 punktiem, sasniedzot 4.5 punktu atzīmi. Latvija tādejādi starp Eiropas Savienības dalībvalstīm ierindojas 22.vietā, aiz sevis atstājot Itāliju, Bulgāriju, Grieķiju un Rumāniju. Šāds rezultāts norāda uz nopietnu korupcijas problēmām valstī – to labošanai nepieciešami konkrēti risinājumi tiesiskas valsts stiprināšanai un lielākai atklātībai – valsts pārvaldē un pašvaldībās, īpaši novēršot dziļās ekonomiskās krīzes radītās sekas.

Līdzīgi kā Latvijā, Korupcijas uztveres indekss (KUI) ir ievērojami pasliktinājies arī Grieķijā, Maltā un Slovākijā. Savukārt starp ES valstīm, kur KUI ir uzlabojies, īpaši ir atzīmējama Lietuva un Polija. Abās no tām rezultāti salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir uzlabojušies par 0.4 punktiem. Igaunijā rezultāts, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ir palicis nemainīgi augsts – 6.6 punkti.

Pamatinformācija par KUI:

KUI indekss tiek veidots kopš 1995.gada, mērot korupcijas uztveri 180 pasaules valstīs. Latvija tajā iekļauta jau desmit gadus – kopš 1998.gada. KUI pēta korupciju publiskajā (valsts) sektorā. KUI izmantotais korupcijas jēdziens ir uzticētās  publiskās varas izmantošana privātam labumam. 2009.gada KUI apkopo datus no 13 dažādām aptaujām, ko veikušas 10 ar Transparency International nesaistītas starptautiskas organizācijas. Tās veikuši profesionāli pētnieki, aptaujājot uzņēmējus, politiskos analītiķus, vietējos un ārvalstu ekspertus. KUI interpretācijā lielāka nozīme ir valsts iegūtajam punktu skaitam, nevis reitingam pasaules valstu sarakstā, jo uztveres līmeņi par korupciju ievērojami atšķiras atkarībā no tradīcijām, politiskā režīma, sabiedrības struktūras. Turklāt valstu kopskaits katru gadu ir mainīgs. Latvijas KUI 2009.gadā nosaka 6 aptaujas:
BF 2009: Bertelsmann Transformation Index by the Bertelsmann Foundation
EIU 2009: Country Risk Service and Country Forecast by the Economist Intelligence Unit
FH 2009: Nations in Transit by Freedom House
GI 2009: Global Risk Service by IHS Global Insight IMD:
WEF 2008: Global Competitiveness Report by the World Economic Forum
WEF 2009: Global Competitiveness Report by the World Economic Forum

Korupcijas uztveres indeksu (KUI) reizi gadā publicē starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International

Vairāk par KUI rezultātiem 2009.gadā lasiet
http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2009

Delnas sagatavotajā informācijā:

– KUI 2009 rezultāti

– Latvijas 2009.gada KUI sastādīšanā izmantotās aptaujas

– Transparency International relīze par pasaules tendencēm

– Biežāk uzdotie jautājumi

Kontaktpersona:
Laura Miķelsone
Direktore
Tālr.: 67285585, 29282817
E-pasts: laura.mikelsone@delna.lv

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52