×

Delna: Visvairāk kandidātu ar apšaubāmu reputāciju ir “Par Labu Latviju”, “Vienotība”, “VL-TB/LNNK”, ZZS sarakstos

“Sabiedrība par atklātību – Delna” mājas lapā www.kandidatiuzdelnas.lv šodien publisko deputātu kandidātu reputācijas datu bāzi. Tajā apkopota informācija par 212 (35 no katra saraksta) deputātu kandidātiem – sarakstu līderiem sešos vēlēšanu sarakstos visos vēlēšanu apgabalos.

Kandidāti tika vērtēti pēc sešiem ar korupciju tieši vai netieši saistītiem kritērijiem: apšaubāma reputācija saistībā ar neētisku rīcību, atrašanās interešu konfliktā, izvirzītas apsūdzības ar korupciju saistītos nodarījumos, lieli skaidras naudas uzkrājumi un neskaidri finanšu darījumi, bieža partiju maiņa un apšaubāma nonākšana valsts vai pašvaldību uzņēmumu padomēs un valdēs.

Kopumā no 212 kandidātiem, kuri iekļauti datu bāzē, šiem kritērijiem atbilda 88 kandidāti. Starp tiem 24 no “Par Labu Latviju” kandidātiem, 18 no “Vienotība” kandidātiem, 16 no “VL-TB/LNNK” un ZZS kandidātiem, pa 7 no SC un PCTVL sarakstiem.

Projekta komanda novērtēja par deputātu kandidātiem apkopoto informāciju, lai pievērstu vēlētāju uzmanību tiem kandidātiem, par kuriem atrastā informācija rada nopietnas bažas viņu piemērotībai ieņemt Saeimas deputāta amatu. Visaugstākajā riska grupā atrodas četri kandidāti, starp kuriem ir divi premjera amata kandidāti Aivars Lembergs (ZZS) un Ainārs Šlesers (PLL), kā arī divi deputātu kandidāti Andris Šķēle (PLL) un Ainārs Melders (VL-TB/LNNK).

Informāciju par deputātu kandidātiem tika apkopota no medijos publicētajiem materiāliem, ko apkopoja Delnas darbinieki un piesaistīti profesionāli žurnālisti. Mājas lapa ir bezpartejiska. Visi kandidāti vērtēti pēc vienas mērauklas.

Mājas lapas www.kandidatiuzdelnas.lv mērķis ir atsvaidzināt vēlētāju atmiņu un mudināt ikvienu vēlētāju noskaidrot politiķa sastāvu, pirms tiek izdarīta izvēle vēlēšanās. Vienlaicīgi ar deputātu kandidātu reputācijas datu bāzes atvēršanu Delna šodien uzsāk sociālās reklāmas kampaņu, kuras sauklis ir “Noskaidro politiķa sastāvu!”.

Projekta īstenošana notiek ar Sorosa fonda – Latvija, Fridriha Eberta fonda un privātpersonu ziedojumu atbalstu. Delnas darbību atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu mehānisma un Norvēģijas finanšu mehānisma ietvaros un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību.

Plašāka informācija:

Līga Stafecka

67285585/26363531

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52