×

Dālderis labo kļūdu, nostiprina ētiskas politikas praksi

Delna uzskata, ka kultūras ministrs Ints Dālderis ir rīkojies atbilstoši politiskās ētikas normām, uz deputāta pilnvaru laiku apturot studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) maģistratūrā. Apsveicams ir arī ministra lēmums septembrī saņemto Eiropas Sociālā fonda stipendiju ziedot labdarībai.

Šajā gadījumā Delna novēroja, ka ministra rīcība sekoja tikai pēc sabiedrības un mediju spiediena, tai skaitā Delnas vizītes pie I.Dāldera. Politiķiem un amatpersonām būtu jāattīsta izpratne par valsts amatpersonām atbilstošu rīcību, lai šādas situācijas nepieļautu vai vismaz spētu uz tām reaģēt nekavējoties un izlēmīgi, jo kavēšanās var būtiski ietekmēt reputāciju.

Delna atzīst, ka praksē ir gadījumi, kad personai pašai varētu būt grūti uzreiz saskatīt ētiskas problēmas konkrētā situācijā vai izvēlēties labāko risinājumu. Tāpēc ir svarīgi izmantot pieejamos resursus, piemēram, ētikas kodeksus, kolēģu un ekspertu konsultācijas. Latvijā plaši pieejams, bet nepietiekami izmantots resurss ir vairumā ētikas kodeksu paredzētās ētikas komisijas. Sabiedrībā, kur ētikas, tai skaitā interešu konflikta novēršanas principi un prakse vēl tikai nostiprinās, ir vērts šīs iespējas izmantot biežāk.

Gadījumā ar I.Dālderi noteicoša loma bija kādai akadēmijas studentei, kas izrādīja iniciatīvu un pievērsa mediju uzmanību. Delna aicina ikvienu pievērst uzmanību politiķu un amatpersonu apšaubāmai rīcībai. Tikai ar neiecietību pret ētikas pārkāpumiem, interešu konfliktiem un korupciju ir iespējams panākt atbildīgāku politiku un efektīvāku valsts pārvaldi.

Medijos jau ziņots, ka Kultūras ministrs septembri ir uzņemts JVLMA maģistratūrā, taču nepilda stipendijas nosacījumus. Delna iepriekš lūdza I.Dālderi sabiedrībai skaidrot savas rīcības atbilstību Kultūras ministrijas un Latvijas Mūzikas akadēmijas ētikas kodeksam. Delna saņēma rakstisku atbildi, kā arī  tikās ar I.Dālderi klātienē, lai uzklausītu ministra redzējumu un sniegtu savus ierosinājumus par situācijas atrisinājumu sabiedrības interesēs.

* I.Dāldera sākotnējā rakstiskā atbilde Delnai: http://twitpic.com/photos/DELNA_LV
* I.Dāldera paziņojums medijiem pēc tikšanās ar Delnu: http://ej.uz/IDatb

Plašākiem komentāriem:
Kristaps Petermanis, kristaps.petermanis@delna.lv, 26788710

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52