×

Noslēgusies Delnas rīkotā pētnieciskās žurnālistikas programma; jaunus dalībniekus atkal uzņems rudenī

Šodien, 21. jūnijā noslēdzas Delnas organizētā trīs mēnešus ilgusī programmā „Pētnieciskā žurnālistika. Prakse. Politika.” Pētnieciskās žurnālistikas projekts bija iespēja žurnālistikā vēl nestrādājošiem jauniešiem uzkrāt pieredzi un mācīties no Latvijā pazīstamiem un atzītiem profesionāļiem – žurnālistiem un politologiem.

Programmā piedalījās 15 jaunieši, kuri trīs mēnešu laikā apguva pētnieciskās žurnālistikas pamatus, tiekoties ar žurnālistiem Sanitu Jembergu (žurnāls „Ir”) un Arni Krauzi (LTV 1 „Panorāma”), producenti Artu Ģigu (raidījums „Nekā Personīga”), informācijas atklātības pētnieci Lindu Austeri („Providus”), Delnas padomes priekšsēdētāju, bijušo žurnālisti Inesi Voiku un politologu Ivaru Ijabu.

Programmas ietvaros jaunie žurnālisti veica arī praktiskus darbus, piemēram, intervēja Saeimas deputātus, apkopoja deputātu viedokļus noteiktā jautājumā u.c.

Jaunie žurnālisti noslēdzoties programmai, iepazīstinās ar pastāvīgi veiktajiem pētījumiem, ko sagatavojuši šīs programmas ietvaros. Pētnieciskos materiālus projekta dalībnieki sagatavoja par tādām tēmām, kā Saeimas iepirkumi, 10.Saeimas deputātu palīgi, Kā izpaužas Saeimas deputātu tikšanās ar vēlētājiem, kādas ir galvenās problēmas valsts uzņēmumu valdžu pārvaldībā, kā amatos nonāk valžu locekļi u.c. Rakstus izvērtēja speciāli izveidota žūrija – Sanita Jemberga, Arta Ģiga, Pauls Raudseps (žurnāls „Ir”), kā arī Delnas priekšsēdētāja Inese Voika un politikas analītiķe Līga Stafecka. Labākie autori tiks paziņoti noslēguma nodarbībā šodien pēcpusdienā, un viņu pētījumi tiks publicēti portālā www.kandidatiuzdelnas.lv.

Kopumā projektā notika piecas nodarbības, kurās dalībnieki kopā ar Inesi Voiku un lektoru apsprieda politisko situāciju Latvijā, Saeimas darbu, korupciju un korupcijas apkarošanu, pētnieciskās žurnālistikas instrumentus, avotus un žurnālistikas materiālu veidošanas etapus.

Pēc nodarbību apmeklēšanas dalībnieki ir atzinuši, ka projekts palīdzējis labāk izprast Latvijas politisko telpu, mācīties no profesionāliem žurnālistiem, izmēģināt pašu spēkiem intervēt politiķus un arī veidot pētnieciskos rakstus, kuri dažiem dalībniekiem bija pirmā pieredze žurnālistikā. Pieci labākie projekta dalībnieki ir saņēmuši iespēju piedalīties Delnas rīkotajā Pretkorupcijas vasaras skolā, kura notiks no 27. jūnija līdz 1. jūlijam Nītaurē, Amatas novadā.

Dalībnieki programmai tika atlasīti konkursā, vērtējot pretendentu motivāciju un līdzšinējo pieredzi žurnālistikā. Dalībnieku vidū bija Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes un Vidzemes augstskolas studenti.

Jau rudenī Delna uzņems nākamos programmas dalībniekus, nodarbības notiks septembra, oktobra un novembra mēnešos; pieteikšanās tiks izsludināta septembrī.

Programmas mērķis ir veicināt studentu interesi par sabiedriski politiskām norisēm un attīstot šai darbībai nepieciešamās profesionālās kvalitātes, tādējādi stiprinot mediju kā sabiedrības interešu sargsuņa lomu, kā arī politisko atbildīgumu Latvijā.

Projektu „Parlamentārā uzraudzība un deputātu atbildīgums: interneta rīks www.deputatiuzdelnas.lv – žurnālistikas komponente” finansiāli atbalsta Sorosa fonds – Latvija Mediju programmas ietvaros. Plašāka informācija par Sorosa fonda – Latvija atbalsta virzieniem pieejama internetā www.sfl.lv

Plašākai informācijai:
Arita Vīksna, programmas koordinatore,
arita.viksna@delna.lv
67285585

Foto: Autors: vladdythephotogeek, flickr.com

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52