×

Veiksmīgi noslēdzas Delnas 2011.gada Pretkorupcijas vasaras skola jauniešiem

Pagājušajā nedēļā veiksmīgi noritējusi Delnas Pretkorupcijas vasaras skola jauniešiem. Tās dalībnieki ieguva un padziļināja zināšanas par korupciju un tās novēršanu Latvijā un ES, mediju situāciju, pētniecisko žurnālistiku, politiskajām aktualitātēm, tiesu un ģenerālprokuratūras darbu, sabiedrības vērtībām un jauniešu pilsoniskās līdzdalības iespējām.

Pretkorupcijas vasaras skola no 27.jūnija līdz 1.jūlijam  notika Amatas novadā, pulcējot 20 jauniešus no visas Latvijas. Dalībnieki galvenokārt bija topošie un esošie politikas zinātnes un komunikāciju studenti. No 60 kandidātu vidus tika izvēlēti tie pretendenti, kas demonstrēja augstāko motivāciju un līdzšinēju sabiedrisko aktivitāti.

Vasaras skolas laikā jaunieši piedalījās dažādu jomu ekspertu lekcijās un praktiskajos uzdevumos. Korupcijas būtību un izplatību Latvijā, Valstiskā godaprāta sistēmu, novēršanas mehānismus un nepieciešamos uzlabojumus normatīvajā bāzē, kā arī politisko organizāciju finansēšanas kontroles mehānismus skaidroja korupcijas pētnieks Valts Kalniņš, KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Vineta Ostrovska. Par Eiropas mēroga pretkorupcijas organizācijām un iniciatīvām jauniešus informēja Rīgas Stradiņa Universitātes lektors Veiko Spolītis. Savukārt par šībrīža mediju situāciju Latvijā un mediju kartē atrodamajām kopsakarībām stāstīja Anda Rožukalne, Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja un Rīgas Stradiņa Universitātes Komunikācijas studiju katedras vadītāja. Pētnieciskās žurnālistikas būtību un praksi izgaismoja žurnāliste Ilze Nagla, Latvijas Televīzijas raidījuma “De Facto” veidotāja. Ar ieteikumiem veiksmīgai oligarhu intervēšanai dalījās Latvijas Radio 1 žurnālists Aidis Tomsons. Par sabiedrības un politikas valdošajām vērtībām, cietumnieka dilemmu, korupcijas nedabiskumu un to, kāpēc daudzi cilvēki Latvijā dzīvo ar iekšējās trimdas sajūtu, kādus uzvedības standartus kultivē skolu obligātajā literatūrā iekļautie latviešu literatūras klasikas darbu varoņi, ar jauniešiem diskutēja sociālantropologs, Rīgas Stradiņa Universitātes lektors Klāvs Sedlenieks un rakstniece Nora Ikstena. Par jaunības priekšrocībām runāja un uz aktīvu pilsonisko līdzdalību jauniešus iedvesmoja bijusī Latvijas Jaunatnes padomes prezidente, raidījuma “Viss notiek” sižetu autore un fonda “Viegli” dalībniece Eva Ikstena – Strapcāne. Par tiesu varas funkcijām, vai tiesās pastāv korupcija un ko dara Ģenerālprokuratūra, jaunieši iztaujāja Augstākās tiesas senatori un Latvijas Universitātes asociēto profesori Jautrīti Briedi un Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokuru Modri Adleru. Ar jauniešiem Delnas darbu izvērtēja arī padomes priekšsēdētāja Inese Voika, bet par korupcijas aktualitātēm valstī diskutēja Delnas politikas analītiķe Līga Stafecka un juridiskā analītiķe Aiga Grišāne.

No lekcijām brīvajā laikā vasaras skolas jaunieši modelēja, kādas politiskās partijas varētu gūt tautas atbalstu 11.Saeimas vēlēšanās, un izstrādāja to programmas. Papildus jauniešiem bija iespēja ieklausīties nītaurietes Ineses Ziņģītes atziņās par veselīgu dzīvesveidu un iepazīties ar Nītaures bagāto vēsturi un skaistākajām vietām mežzines Daces Eipures pavadībā.

Pilna vasaras skolas programma pieejama Delnas mājas lapā. Aicinām iepazīties arī ar fotogrāfijām Delnas Flickr kontā un Facebook.

Pretkorupcijas vasaras skolas un Delnas Jauniešu pilsoniskās līdzdalības veicināšanas programmas galvenais atbalstītājs ir Nīderlandes vēstniecība Latvijā. Pasākumu un programmu atbalsta arī Fridriha Eberta fonds, Eiropas Parlamenta informācijas birojs un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Plašāki kokmentāri:
Laura Kornete, Delnas Jauniešu pilsoniskās līdzdalības veicināšanas programmas vadītāja
T. 67285585, 26401584, e-pasts laura.kornete@delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52