×

Delna: Partijām pietuvinātu personu iecelšana PV valdē ir pretrunā ar Valdības solījumiem

Biedrība „Sabiedrība par atklātību – Delna” šodien nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam un Satiksmes ministram, kurā lūdz sniegt skaidrojumu par jaunās AS Pasažieru vilciens valdes sastāvu un iecelšanas procesu.

Pretēji ministru publiski iepriekš paustajam un politikas dokumentos minētajam par valsts kapitālsabiedrību pārvaldības lielāku atklātību un politiskās ietekmes aizstāšanu ar profesionāliem kritērijiem, AS Pasažieru vilciena valdē ieceltas partijām pietuvinātas personas.

Delna uzskata, ka tas noticis necaurspīdīgā procesā, radot iespaidu, ka pretēji valdības solījumiem, tiek saglabāti vecie ieradumi – uzņēmumu pārvaldē iecelt politiskos ielikteņus. Šāds solis nedēļu pēc tam, kad valdība ir pieteikusi reformas kapitālsabiedrību pārvaldībā, ir īpaši kritisks, jo rada pamatu šaubām par politisko gribu šo jautājumu sakārtot un mazina sabiedrības uzticību reformām.

Publiski nav zināms, kas bija galvenie kritēriji, kādēļ PV valdē ieceltas konkrētās personas, kas radītu pārliecību, ka izraudzītās personas ir viskvalificētākās un piemērotākās pildīt šos pienākumus. Tāpēc Delna aicina Ministru prezidentu un Satiksmes ministru pamatot konkrēto personu iecelšanu amatā.

Delna atgādina, ka Valdības rīcības plānā noteikts: “Panāksim, ka ierēdņi, iestāžu vadītāji, valsts un pašvaldību uzņēmumu valžu un padomju locekļi un citas augstas valsts amatpersonas amatā tiek ieceltas nepolitizēti, pamatojoties uz profesionalitāti un labu reputāciju.”

Valdībā pagājušajā nedēļā tika apstiprināta arī Valsts kapitāla daļu pārvaldības koncepcija, kuras mērķis ir panākt, ka “padomes un valdes locekļi tiek izvirzīti, izmantojot valdes un padomes locekļu kandidātu datu bāzi (rezerves sarakstu), balstoties uz profesionalitātes un kompetences kritērijiem (izglītība, pieredze, zināšanas par nozari, finansēm, vadīšanu, motivācijas metodēm u.c.), kur kandidāta politiskā piederība nav faktors.”

Nosūtītā vēstule Ministru prezidentam un Satiksmes ministram

Plašākai informācijai:
Aiga Grišāne, Juridiskā analītiķe, 67285585/ 26399417, Aiga.Grisane@delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52