×

Delna diskutē ar skolēnu pašpārvalžu līderiem par atklātību un godīgumu skolas dzīvē

Delna_Skolenu_pasparvaldes_salidojuma_3

Aizvadītajā nedēļā Sabiedrība par atklātību – Delna komanda viesojās Latvijas skolēnu pašpārvalžu salidojumā „Mūsu iniciatīvas Eiropas pilsoņu gadā”, kurā tikās ar gandrīz 40 jauniešiem un 20 viņu padomdevējiem – skolotājiem un jauniešu konsultantiem, lai pastāstītu par Delnu un diskutētu darba grupā „Skolēnu pašpārvalde kā atklātības un godīguma sargsuns skolas dzīvē”.

Jauniešiem bija iespēja risināt ētikas dilemmas jeb morāli sarežģītas situācijas, kādās var nonākt jebkurš mūsdienu jaunietis, – izdarot pārkāpumu uz ceļa, sastopoties ar negodīgu praksi skolēnu pašpārvaldes vēlēšanās vai centralizēto eksāmenu priekšvakarā, kad skolas biedri izvēlas pirkt atbilžu variantus. Pieņemot lēmumu, kā rīkoties šādās situācijās, jaunieši iepazina savas un skolas biedru vērtības, uzskatus un līdzšinējo pieredzi, kā arī uzzināja par soļiem, kā pieņemt ētiskus lēmumus.

„Bija prieks sastapt tik azartiskus un entuziastiskus jauniešus, kas aktīvi aizstāvēja savu pozīciju un aicināja vienaudžus aizdomāties par savas rīcības sekām, sastopoties ar negodprātīgu praksi vai pārkāpumu skolā,” stāsta Zane Siksnāne, Delnas projektu vadītāja. „Lai arī jauniešu vidū valdīja pat pretēji viedokļi, auglīgās diskusijās nonācām līdz katras situācijas mācībstundām.”

Papildinot viens otra pieredzi, kopā ar Delnu jauniešu līderi meklēja arī risinājumus, kā uzlabot skolēnu pašpārvaldes darbu, tās sadarbību ar skolas administrāciju un pašvaldību. Tieši pēdējais parādījās kā lielākais klupšanas akmens, kas jāuzlabo, paredzot regulārāku un abpusēji ieinteresētu komunikāciju starp jauniešiem un politiķiem.

Delna no pasākuma atgriezās ar vērtīgu kontaktu listi, kuru vidū ir ne tikai jauniešu līderi, bet arī jauni domubiedri un sadarbības partneri, kas varēs palīdzēt īstenot vienu no Delnas jaunajām iecerēm izglītības jomā – uzsākt brīvprātīgu skolu kustību „Atklāta un godīga skola”.

 Delnas prezentāciju skatīt te

Delna_Skolenu_pasparvaldes_salidojuma_4Delna_Skolenu_pasparvaldes_salidojuma_2

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52