×

Steidzami jārisina maksātnespējas administratoru atbildības jautājums

abi logoooo

„Sabiedrība par atklātību – Delna” uzskata, ka Zolitūdes traģēdijas cēloņu novēršanai aktīvi jārīkojas tiesiskas valsts stiprināšanā. Maksātnespējas administratoru darbībā pamanītās problēmas un, līdzīgi kā būvniecības jomā, izmaiņas rosinātas jau ilgāku laiku, taču sastapušās ar pretestību, un nav virzītas tālāk. Steidzami ir nepieciešami būtiski grozījumi normatīvajos aktos, lai novērstu atsevišķu administratoru negodīgu rīcību, kas grauj maksātnespējas sistēmu kopumā.

“Maksātnespējas regulējums tieši ietekmē ārvalstu investoru un vietējā biznesa uzticību biznesa videi un paver ceļu negodīgiem uzņēmējiem. Tas ietekmē mūsu kopējo drošību,” komentēja Gundars Jankovs, Delnas direktors.

Delna par būtiskākajām uzskata izmaiņas, kas noteiktu, ka maksātnespējas administratoru sertifikācija jāpārņem valstij un administratoriem jānosaka valsts amatpersonas statuss, kas nestu līdzi atklātību un atbildību sabiedrības priekšā par interešu konfliktu nepieļaušanu. Administratoru darbībai jāpiemēro procedūras, kas atbilst tiesu sistēmas darbībai.

Delna vēlas atgādināt, ka jau pirms pusotra gada, 2012.gada vidū, Ārvalstu Investoru padome Latvijā izstrādāja un nodeva publiskai apspriešanai būtiskus priekšlikumus maksātnespējas administratoru statusa noteikšanā. Priekšlikumiem pretojās maksātnespējas administratori, kā arī tie neguva politisko partiju atbalstu, tāpēc priekšlikumi netika izdiskutēti un iestrādāti Maksātnespējas likumā.

Lai turpinātu runāt par maksātnespējas procesa uzlabošanu, 2013.gada 28.novembrī pl. 16:00 Delna ir pievienojusies Amerikas Tirdzniecības palātai Latvijā, rīkojot semināru par maksātnespējas procesu. Semināru atbalsta arī Rīgas Ekonomikas augstskola, Ārvalstu Investoru padome Latvijā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Komercbanku asociācija. Kā viens no runātājiem seminārā būs arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Sīkāka informācija par semināru un runātājiem:

http://www.amcham.lv/en/activities/events/save-the-date/outlook-to-discuss-insolvency-system-of-latvia

Sīkāka informācija par Delnas nostāju:

Agnese Alksne

Delnas komunikācijas direktore

29443666

 

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52