×

Delna sniedz novērtējumu par Gaismas pils būvniecības projekta īstenošanu

unnamed (1)

Šodien, 4.decembrī Kultūras ministrijā (KM) Sabiedrība par atklātību – Delna paziņoja līdzdalības līguma ziņojuma rezultātus un galvenos secinājumus par pēdējo sadarbības ceturksni, vērtējot Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecības norisi.

KM informēja par turpmākajiem darbiem iepirkumu organizēšanā, „Nacionālā būvkompāniju asociācija” (NBA) informēja par progresu, bet būvuzraugs „Hill International” sniedza ieskatu drošības pasākumos, kas tiek veikti, pārbaudot ēkas būvniecības un materiālu atbilstību augstākajiem starptautiskiem kvalitātes standartiem.

unnamed

Delna ir bijusi iesaistīta LNB projekta uzraudzības procesā kopš 2005.gada, kad tika noslēgts līdzdarbības līgums ar KM, bet no 2008.gada Delna uzrauga arī Gaismas pils būvniecības procesu.

Delna norādīja, ka līdzdalības līguma dotās iespējas KM pēdējā gada laikā izmantojusi nepietiekoši, kas radījis apdraudējumu iepirkumu caurspīdīgumam un sekmīgai norisei. Delna norāda, ka kopš jaunās kultūras ministres iecelšanas amatā ir uzlabojusies komunikācija un atkal notiek sarunas ar sabiedrību, informējot par Gaismas pils būvniecības progresu.

Delna nepiedalītos labas pārvaldības uzraudzībā, ja nebūtu adekvātas būvuzraudzības, jo tas ir pamatu pamats. Šajā projektā būvuzraugs ir adekvāti apmaksāts un neatkarīgs.

Delnas jurists Jānis Geks: „Salīdzinoši dārgā būvuzraudzība, kas līdz šim nav bijusi ierasta prakse būvniecības jomā, Gaismas pils projektā ir atmaksājusies, jo būvuzraugs ir neatkarīgs un rūpīgi seko līdzi būvniecības gaitai, tādējādi sekmējot būvniecības kvalitāti objektā. Gaismas pils būvobjekta uzraudzība var kalpot kā labs piemērs un paraugs, kā realizēt kontroli būvniecībā, nodrošinot augstu kvalitāti.”

Delna norādīja, ka projekta laikā ir novērotas tās pašas tendences, par ko runā tagad saistībā ar Zolitūdes traģēdiju – par pielaidību, vienā otrā trešā mazā lietā, bet šeit dēļ Hill International un dēļ Delnas klātbūtnes, mēs neļaujam KM pielaisties un izdarīt izņēmumus termiņu u.c. apstākļu dēļ. Taču vēlme izdarīt visu ‘skaisti’ un laikām ir milzīga, nerēķinoties ar riskiem, ko rada ātra vai nepabeigta būvniecība. Būvnieku kultūra diktēt noteikumus ir ļoti stipra, jo šajā projektā viņiem ir jābūvē par īstām cenām un kvalitatīvi, kas kā redzam nav viegli.

LNB gadījumā ar būvniecības tradīcijām saistītie galvenie riski ir novērsti. Delnas ierosinājums ir novērst visus defektus, kas šobrīd ir identificēti pirms ēkas pabeigšanas š.g. 20.decembrī.

Delnas ziņojuma galvenie secinājumi ir šādi:

1. Delnas ieskatā, pastāv risks, kas var apdraudēt 2014.gada sākumā Gaismas pilī plānoto aktivitāšu sekmīgu norisi, jo KM kavējās ar iepirkuma līguma noslēgšanu, lai LNB jauno ēku varētu savlaicīgi aprīkot ar mēbelēm, informācijas zīmēm un citiem interjera elementiem. Delnas ieskatā, KM būtu jāuzlabo LNB projekta iepirkumu vadība.

2. Delna vērš uzmanību, ka LNB ēkas vājstrāvu montāžas darbu aizkavēšanās ir liels risks, kas var radīt problēmas saistībā ar ēkas pabeigšanu un tās pilnvērtīgu lietošanu plānotajā laikā. Ņemot vērā to, ka līguma termiņš ar NBA beidzās š.g. 20.decembrī, pastāv augsts risks, ka LNB ēkā nebūs izvietota videonovērošana. Tas savukārt palielinās izmaksas, kuras būs nepieciešamas, lai nodrošinātu LNB ēkas fizisko apsardzi.

3. KM sadarbībā ar LNB būtu savlaicīgi jāplāno koordinēšanas darbi, kas saistīti ar LNB ēkas apdzīvošanu un labiekārtošanu, tādējādi mazinot un novēršot ar LNB pārvākšanos saistītās problēmas, kas savukārt var radīt papildus budžeta izmaksas.

4. Delnas ieskatā, nav pieļaujama LNB ēkas pieņemšana ar defektiem, tomēr pastāv liels risks, ka KM būs spiesta pieņemt atsevišķas LNB ēkas telpas ar defektiem, lai nodrošinātu LNB ēkas būvdarbu pabeigšanu 2013.gada 20.decembrī un tās turpmāku nodošanu ekspluatācijā.

5. Salīdzinoši dārgā būvuzraudzība, kas līdz šim nav bijusi ierasta prakse būvniecības jomā, LNB projektā ir atmaksājusies, jo būvuzraugs ir neatkarīgs un rūpīgi seko līdzi būvniecības gaitai, tādējādi sekmējot būvniecības kvalitāti objektā. LNB būvobjekta uzraudzība var kalpot kā labs piemērs un paraugs, kā realizēt kontroli būvniecībā, nodrošinot augstu kvalitāti.

6. Delna kā nepietiekamu vērtē KM komunikāciju ar sabiedrību, neatbilstošā apjomā informējot sabiedrību par LNB projekta būvniecības aktualitātēm, par ko arī liecina pēdējā publicētā LNB projekta aktualitāte KM mājas lapā š.g. 3.janvārī.

7. Delna kā nepieteikumu vērtē KM sadarbību ar Delnu, jo KM nav proaktīvi veicinājusi Delnas iesaisti KM darbībā, jo īpaši attiecībā uz LNB projekta iepirkumu plānošanu un organizēšanu, kas palielinātu izpratni par aktuālo situāciju LNB projektā un sekmētu ciešāku KM un Delnas sadarbību.

Delnas ziņojuma pilns saturs : Delna_LNB Ziņojums

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52