×

Delna aicina L.Straujumu skaidrot valdības veidošanas tiesiskumu

abi kopā

Sabiedrība par atklātību-Delna, lai veidotu atklātu, taisnīgu un demokrātisku sabiedrību, kas ir brīva no korupcijas politikā, biznesā un savstarpējās attiecībās, ir nosūtījusi Ministru prezidenta amata kandidātei Laimdotai Straujumai viedokli par valdības veidošanas procesu un priekšlikumus valdības deklarācijai.

Delnas direktors Gundars Jankovs: „Uzskata, ka ir būtiski nespert soļus atpakaļ valdības veidošanas procesa principos, lai neapdraudētu valdības paveiktos darbus un nepieļautu atsevišķu personu personīgo interešu ņemšanu vērā pie valdības veidošanas sarunu galda. Mēs aicinām skaidrot, kā tiek nodrošināts, lai valdība tiktu veidota tiesiski un demokrātiski.”

Neskatoties uz to, ka jaunajai valdībai līdz Saeimas vēlēšanām ir atlikuši nepilni 9 mēneši, tai ir jādarbojas profesionāli un atbildīgi, pildot valdības deklarācijā izvirzītās prioritātes. Delna norāda, ka būtiski saglābāt uzsāktos darbības virzienus un valdību veidot, lai valsts ekonomiskā izrāviena nodrošināšana netiktu atlikta pēc vēlēšanām. Pieņemot lēmumus par nozares sadalījumu, labēji noskaņotām politiskajām partijām ir jāņem vērā atbildīgo ministru panākumi, uzsākot būtiskas nozares pārmaiņas, un jāaicina tos palikt valdībā, lai turpinātu iesākto darbu. Šādu ministru nomaiņa būtu neloģiska un tiesiski jāpamato. Delna uzskata, ka lemjot par piemērotākajiem ministru kandidātiem, par prioritāti ir jāvirza šīs personas profesionālā pieredze nozares jautājumu risināšanā un tikai tad politiskā pieredze.

Delnas priekšlikumi valdības deklarācijai, lai mazinātu korupcijas līmeni valstī, veicinātu caurspīdīgu pārvaldību, kā arī uzlabotu valsts pārvaldes efektivitāti:

1) Trauksmes cēlēju tiesiskā aizsardzība (likumprojekta izstrāde);

2)Tiesu sistēmas efektivitātes uzlabošana, maksimāli ātri ieviešot Tieslietu ministrijas izstrādāto koncepciju;

3)Maksātnespējas administratoru statusa maiņa un citas izmaiņas, kas uzlabo maksātnespējas procesu, izslēdzot atsevišķu grupējumu ietekmi uz negodīga procesa veikšanu;

4) Latvijas Komercbanku regulējuma uzlabošana;

5) Pretkorupcijas sistēmas ieviešana pašvaldībās;

6) Lobēšanas atklātības nodrošināšana – jauna informatīvā ziņojuma gatavošana;

7) Zolitūdes traģēdijas izvērtēšana un sistēmisku risinājumu izstrāde un ieviešana;

8) Nevalstisko organizāciju līdzdalības un finansēšanas modeļa izveide;

9) ES fondu pārvaldības uzlabošana – caurspīdīga, efektīva, lietderīga un ātri administrējama;

10) Kapitālsabiedrību pārvaldības uzlabošana – caurspīdīga, atklāta un pamatota atbildības noteikšana;

11) Nevalstisko organizāciju fonda izveide.

Gundars Jankovs

Delnas direktors

Mob.tel. 26672234

www.sif.lv | www.eeagrants.lv |  www.eeagrants.org

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija

Programmu finansē EEZ finanšu instruments un  Latvijas valsts

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52