×

Delna: Konkurences padome neatzīst Saeimas autobāzes komercdarbības tiesiskumu

Sabiedrība par atklātību – Delna identificēja iespējamo tirgus situācijas deformēšanas gadījumu saistībā ar Saeimas autobāzes sniegtajiem maksas pakalpojumiem un nosūtīja aicinājumu Konkurences padomei šo situāciju izvērtēt. Konkurences padome, izvērtējot pieejamo informāciju norādīja, ka neatbalsta Saeimas autobāzes komercdarbību automobiļu tehniskās apkopes un remonta tirgū, kas ilgtermiņā vājina konkurenci un kaitē patērētājiem.

Delnas direktors Gundars Jankovs: „Saeimas darbībai būtu jākalpo par piemēru kā strādāt efektīvi un caurspīdīgi – gan pārskatot finanšu resursu izlietojumu, gan pieņemot likumus. Diemžēl jāatzīst, ka pašai Saeimai trūkst gribas šos jautājumus sakārtot. Konkurences padomes secinājumi norāda uz to, ka Valsts kontrolei būtu jādod tiesības veikt Saeimas kancelejas revīziju, jo jau šobrīd tiek konstatēts, ka tiek pārkāpts likums. Mēs turpināsim uzturēt diskusiju ar atbildīgo komisiju un deputātiem, aicinot tos uz tiesisku rīcību.”

Delna ir pētījusi Saeimas autobāzes darbību un secinājusi, ka autobāze sniedz transporta pakalpojumus Saeimas deputātiem, frakcijām, komisijām, struktūrvienībām, valsts iestādēm, ārvalstu delegācijām, vēstniecībām, kā arī privātām juridiskām un fiziskām personām. Saeimas autobāzes pamatdarbība tiek finansēta no valsts budžeta līdzekļiem. Vienlaicīgi autobāze darbojas arī privātajā sektorā, sniedzot maksas autoapkopes ārpakalpojumus par ievērojami zemākām cenām, nekā kopumā tirgū pastāv, tādējādi faktiski veidojot tirgus kropļošanu. Piemēram, tādi automašīnas apkopes un servisa pakalpojumi kā virsbūves mazgāšana, bremžu pārbaude vai riepu maiņa tirgū vidēji maksā divas reizes vairāk, nekā Saeimas autobāzes cenrādī norādīts.

Konkurences padome uzskata, ka Saeimas autobāze darbojas pretēji Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta noteikumiem, jo automobiļu tehniskās apkopes un remonta tirgū pastāv pietiekama konkurence, tādējādi tirgus pats spēj nodrošināt klientu vajadzības. Arī Augstākā tiesa iepriekš ir secinājusi, ka publiskas personas iesaistīšanās komercdarbībā rada tirgus izkropļojuma risku, tādēļ likumā noteikti strikti ierobežojumi.

Delna ir nosūtījuši šo informāciju Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai un Saeimas priekšsēdētājai, aicinot deputātus atbilstoši rīkoties, lai novērstu konstatētās neatbilstības Saeimas autobāzes darbībā, kā arī papildus veicot grozījumus normatīvajos aktos par tiesībām Valsts kontrolei veikt Saeimas kancelejas revīziju.

Konkurences padomes vēstule “Par Saeimas autobāzes iesaistīšanos komercdarbībā”

Kontaktinformācija:

Sabiedrība par atklātību – Delna

Tālr.: +371 67285585

www.delna.lv

 

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52