×

Kandidatiuzdelnas.lv jau otro reizi pārtop par Deputatiuzdelnas.lv

Noslēdzoties vēlēšanu gadam, Sabiedrības par atklātību – Delna veidotais pirmsvēlēšanu uzraudzības portāls Kandidatiuzdelnas.lv jau otro reizi kļuvis par Saeimas darba uzraudzības vietni Deputatiuzdelnas.lv. Līdzās pirms vēlēšanām publicētajai informācijai portālā atjaunota informācija par visu 100 Saeimas deputātu reputācijas vēsturi jeb līdz šim uzkrāto ne tik glaimojošo pieredzi. Jaunums portālā ir deputātu reputācijas apkopojums jeb lielāko nedarbu antitops. Šoreiz to veido paši portāla apmeklētāji, piedaloties īpašā balsojumā, kas ilgtermiņā ļaus novērtēt sabiedrības iecietību pret politiķu apšaubāmo rīcību.    

Deputatiuzdelnas_ekransavins_balsojums_5

Iedzīvotāji varēs balsot gan par jauniem, gan veciem deputātu nedarbiem

„Demokrātijā būtiskas ir ne vien godīgas vēlēšanas, bet arī godīga un atbildīga politika starpvēlēšanu laikā. Politisko atbildību jāspēj uzņemties gan vēlēšanās ievēlētiem Saeimas deputātiem, gan pašai sabiedrībai, regulāri sekojot līdzi deputātu darbībai un prasot atbildību par pieņemtajiem lēmumiem un rīcību. Deputatiuzdelnas.lv sniegs šādu iespēju,” norāda Delnas direktors Gundars Jankovs. „Jau šobrīd jebkurš mājas lapas apmeklētājs var nosodīt vai atbalstīt pavisam nesenos deputātu reputācijas skandālus, piemēram, braukšanu dzērumā, balsu pirkšanu vai bravurīgu uzvedību bārā. Kā redzams, par to, vai pēc šādas rīcības deputāts ir cienīgs ieņemt deputāta amatu, lemj deputāts pats pēc savas sirdsapziņas, bet arī sabiedrībai ir sava iecietības mēraukla, kuru vēlamies ar šo balsojumu noskaidrot. Tas atspoguļosies kā deputātu lielāko nedarbu antitops.”

100 deputātu reputācijas vēsture atlasīta no medijos pieejamās publiskās informācijas un apkopota četrās kategorijās – „Korupcija un kriminālpārkāpumi”, „Interešu konflikti”, „Slikta pārvaldība” un „Ētika”. Šo tēmu ietvaros Delna arī pirms vēlēšanām apkopoja informāciju par sarakstu līderu reputāciju, bet šobrīd ir pievienoti visu ievēlēto deputātu profili. Delnas apkopotā informācija liecina, ka par vairāk nekā pusi jeb 62 deputātiem ir atrodama dažāda rakstura neglaimojoša informācija, kas liek apšaubīt to reputāciju, bet 38 tautas priekšstāvji līdz šim nav nonākuši mediju uzmanības lokā ar šādu pieredzi.

No to deputātu profiliem, kas ir uzkrājuši neglaimojošu pieredzi, kopā atlasīti vairāk nekā 70 dažādi apšaubāmas rīcības gadījumi – gan nesen atspoguļoti un vēl „karsti” pārkāpumi, gan senāki notikumi. „Lai deputāta personība, slava un sabiedrībā izveidojies tēls pēc iespējas mazāk ietekmētu apmeklētāju vērtējumu, balsojumā rīkā visi apšaubāmās reputācijas gadījumi ir publiskoti saīsinātā veidā, neminot konkrētu deputātu vai amatpersonu vārdu, bet pieminot tikai piederību politiskajam spēkam. Deputāta personību varēs uzzināt, kad lietotājs būs nobalsojis. To var uztvert arī kā erudīcijas spēli, lai pārbaudītu savas zināšanas un atmiņu par deputātu sastrādātajiem nedarbiem,” stāsta Gundars Jankovs.

Ētiski apšaubāma rīcība un sliktas pārvaldības prakse – biežākie neglaimojošas reputācijas piemēri

Kopumā visvairāk apšaubāmu praksi deputātu līdzšinējā darbā var klasificēt kā ētiska rakstura pārkāpumus vai sliktu pārvaldību, kas ir pretrunā ar labas pārvaldības principiem deputāta pārvaldītajā sfērā vai personīgajos darījumos. Mājas lapā abās šajās kategorijās kopā atlasīti lauvas tiesa visu gadījumu – 63, kuru vidū virkne tādu, kas raksturīgi vairākiem deputātiem.

Kā ētiska rakstura pārkāpumi lietotāju balsošanai šobrīd pieejami 24 gadījumi. Piemēram, dzērumā braukuši divi deputāti; vairāki tautas priekšstāvji pieņēmuši darbā partijas biedru ģimenes locekļus, tādejādi formāli apejot interešu konflikta likumu; citi pieteikušies transporta kompensācijai, lai gan neizmanto auto vai pārkāpuši deputāta ētiku un saņēmuši brīdinājumu.

Kategorijā „Slikta pārvaldība” šobrīd ierindoti 39 gadījumi. To vidū atkārtojas tāda pieredze kā amatu zaudēšana pārkāpumu dēļ; aizdomas par biznesa interešu „bīdīšanu”; ar partiju nesaskaņotas individuālās kampaņas; iespējama iesaiste slēptās reklāmas praksē; pielaides nesaņemšana valsts vai NATO noslēpumam un citas apšaubāmas tendences.

Interešu konflikti, korupcija un kriminālpārkāpumi – mazākumā

Delnas apkopotā informācija liecina, ka šajā Saeimas sasaukumā ir mazākumā to tautas priekšstāvju, kuru profesionālajā vēsturē var atrast tādus nopietnus amatpersonu pārkāpumus kā interešu konfliktus, kriminālpārkāpumus vai aizdomas par korupciju. Šajās kategorijās kopā atrodami 12 gadījumi, no kuriem pie krimināla rakstura pārkāpumiem pieskaitāmi iespējami vēlētāju balsu pirkšanas gadījumi, kā arī kāda sena un skandaloza krimināllieta par amatpersonu apvainošanu noziegumos.

Pie tipiskākajiem interešu konfliktiem, kuri skāruši vairāk kā vienu deputātu, ir neatļauta amatu savienošana, nonākot amatpersonas statusā, kā arī piedalīšanās balsojumā par kompensāciju izmaksu sev.

„Delna cer, ka šajā jomā jaunais Saeimas sasaukums vairs nepieļaus vecās kļūdas un šāda prakse nebūs atrodama jauno deputātu reputācijā,” norāda Gundars Jankovs. „Delnas apkopotā informācija liecina, ka to deputātu vidū, par kuriem nav atrasta informācija, kas liktu apšaubīt viņu reputāciju, lielākā daļa deputātu tomēr nav jaunpienācēji. Līdz ar to ne vienmēr politikā pavadītais ilgums ir iegansts, lai attaisnotu neglaimojošu rīcību, kas par deputāta darbu nonāk publiskajā telpā.”

Mājas lapā ir pieejama arī cita vērtīga informācija – Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanu 2014.gada arhīvs, kā arī deputātu kandidātu arhīvs kopš 2010.gada. Lapā pieejama saite arī uz Deputatiuzdelnas.lv arhīvu par 11.Saeimas darbu. Tāpat plaša informācija hronoloģiskā veidā apkopota sadaļā „Notikumu hronika”.

Par Kandidatiuzdelnas.lv un Deputatiuzdelnas.lv

Deputatiuzdelnas.lv ir bezpartejisks un alternatīvs informācijas avots vēlētājiem, žurnālistiem, studentiem un citiem interesentiem, kas izveidots uz Kandidatiuzdelnas.lv apkopotās informācijas bāzes un darbojās jau pēc 11.Saeimas vēlēšanām.  Projekta priekšgājēja Kandidatiuzdelnas.lv apmeklējums 2014.gadā bija vairāk nekā 130 tūkstoši skatījumu, no tiem vairāk nekā 100 tūkstoši bija unikālie apmeklētāji, kas ir aptuveni 10% no vēlētājiem, kas 2014.gadā piedalījās gan Eiropas Parlamenta, gan 12.Saeimas vēlēšanās. Apmeklētāji mājas lapā kopumā apskatījuši vairāk nekā miljons dažādu lapu.

Projektu Kandidatiuzdelnas.lv finansiāli atbalsta Atvērtās Sabiedrības Institūts (Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās Sabiedrības Iniciatīvu Eiropai (Open Society Initiative for Europe). Projekta Deputatiuzdelnas.lv pirmās fāzes izveidi finansiāli atbalsta starptautiska pretkorupcijas tīkla Transparency International Sekretariāts Sociālo un Politisko sankciju fonda ietvaros.

Plašāka informācija:

Gundars Jankovs

Sabiedrības par atklātību – Delna, Transparency International Latvijas nodaļas direktors

A.Čaka ielā 49-4, Rīga, LV 1011

Kontakti: (+371) 67285585, Mob.: (+371) 26672234, ti@delna.lv

www.kandidatiuzdelnas.lv,

www.delna.lv,

www.draugiem.lv/delna,

www.facebook.com/biedribadelna,

https://twitter.com/delna_lv

 

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52