×

VID vadītāja atlasē nepieciešams atklāts process un skaidra komunikācija

Informācija medijiem

2016.gada 15.augustā

Par VID ģenerāldirektora iecelšanu

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora atlases procesu, kas sekoja bez rezultāta izbeigtajam konkursam, vērtē kā impulsīvu, neefektīvu un labas pārvaldības principiem neatbilstošu.

Lai nodrošinātu procesa atklātību, informācijai par virzīto kandidāti, tajā skaitā viņas atbilstību amatam noteiktajiem kritērijiem, būtu bijis savlaicīgi jāizskan publiski, sabiedrībai saprotamā veidā skaidrojot lēmumu pieņēmēja mērķus, lai kliedētu bažas par korupcijas vai politiskās ietekmes riskiem. Neizdevušās komunikācijas rezultātā šoreiz cieta visas iesaistītās puses – amata kandidāte I.Koļegova, procesa virzītāja D.Reizniece-Ozola, viņas pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība un tika vairota sabiedrības neuzticība lēmumu pieņēmējiem un Valsts ieņēmumu dienestam.

Lai atjaunotu sabiedrības uzticību, turpmākajos konkursos būtu jāpieturas pie Valsts kancelejas izstrādātā valsts institūciju vadītāju iecelšanas procesa. Delna jau iepriekš norādījusi, lai atrastu labu VID vadītāju, pirmkārt, aktīvi jāuzrunā kandidāti, otrkārt, tie jāvērtē pēc izvirzītajiem profesionālajiem kritērijiem, treškārt, jānodrošina procesa caurspīdīgums.

Lielāku atklātību gribētos redzēt arī iesāktajās VID reformās. Sabiedrībai būtu jāzina, kā un kādas pārmaiņas iestādē notiek un kuras amatpersonas tiek ieceltas aizrotēto darbinieku vietā.

Vairāk informācijas:

Liene Gātere, direktora vietniece

67285585, liene.gatere@delna.lv

Pievienot komentāru

  • deputati uz delnas
  •  

    Screen Shot 2018-01-22 at 16.07.52